Lakáshitelekhez nem minden esetben szükséges önerő. Ez függ attól, hogy milyen céllal veszünk fel jelzálog alapú kölcsönt, illetve attól is, hogy milyen, a fedezeti körbe bevonható eszközökkel rendelkezünk.

Lakáshitel

Lakáshitelek összehasonlítása,
új és használt lakásra

Lakásfelújítás, bővítés, illetve korszerűsítés esetén nem szükséges az önerő. Mivel ezen hitelek esetében is az ingatlan forgalmi értékének a maximum 80%-át (de a felújítási/bővítési/korszerűsítési költségvetés összegét meg nem haladó mértékben) finanszírozhat a bank, így előfordulhat, hogy a bank által felajánlott/megítélt összeg teljes mértékben fedezi a munkálatok díját, anyagköltséget, stb.

Nem szükséges önerő, ha ezt az Ön jövedelmi helyzete lehetővé teszi, valamint rendelkezik olyan további ingatlannal, melyet fedezetként befogad a bank.

A lakáshitel-konstrukciók többsége azonban igényli az önerő bevonását, különösen akkor, ha a hitel állami támogatással párosul.

Mennyi önerőre van szükség?

Általában azt lehet mondani, hogy a fedezetbe bevonni kívánt ingatlan forgalmi értékének minimum 20%-áig van szükség önerőre jelzálog alapú kölcsönök esetében. Az, hogy valójában mekkora összegű önerő szükséges, nagyban függ az értékbecslő szakmai véleményétől, melyben – a teljesség igénye nélkül – az alábbi szempontok alapján történik az értékelés:

  • Az ingatlan földrajzi elhelyezkedése, belső elrendezése
  • Az ingatlan műszaki állapota, a környező ingatlanok állapota
  • Magasfeszültségű vezeték alatt van-e az ingatlan
  • Van-e a közelében temető, szórakozóhely, vagy egyéb értékcsökkentő tényező
  • Mennyire könnyen, gyorsan értékesíthető, stb.