Közel százezren éltek már a kalkulátorok biztosította lehetőségekkel és számították ki néhány perc alatt a bankszámlájukhoz kapcsolódó éves költségeiket az interneten. A kalkulációk alapján a jelenlegi éves átlagos banköltség ma 27.800 forint Magyarországon, ugyanakkor a bankváltással elérhető legolcsóbb átlagos díj mindössze 7.650 forintot jelent bankszámlánként.

A Biztosítás.HU internetes portál bankszámla kalkulátorának adatai szerint a felhasználók az esetek 93%-ban találnak maguknak olcsóbb bankot, ami több mint 20 ezer forintos éves átlagos megtakarítást jelent számukra. A bankváltással ezen megtakarítást megcélzó ügyfelek mindeközben azt is tapasztalhatják, hogy kedvezőbb díjak azonos számlaszolgáltatások és változatlan ügyfélszokások mellett érhetőek el, vagyis nem kell alább adniuk a korábban általuk igénybevett és megszokott szolgáltatások köréből.

A bankszámlát váltó ügyfelekre jellemző, hogy elsősorban netbankot használnak, (81 százalékuk elsősorban interneten keresztül intézi átutalásait), havi 5 kimenő utalásuk mellett pedig átlagosan 2 készpénzfelvételük van egy hónapban. 53 százalékuk dombornyomott bankkártyát használ és elsősorban a bankkártyás fizetést részesítik előnyben (ez ugye továbbra is ingyenes a legtöbb banknál, ellentétben a készpénzfelvétellel, melynek átlagos költsége tranzakciónként 2-300 forint). A biztonságos bankolásra is jelentős figyelem hárul ugyanakkor, mivel ezen ügyfelek közel 70 százaléka SMS értesítőt kér a számláját érintő minden tranzakcióról.

A bankok számlaügyfelekért folytatott versenyének erejét mutatja, hogy az elmúlt két évben a hazai pénzintézetek megduplázták folyószámla ügyfelek szerzésére fordított hirdetési költségeiket és ezzel a pénzügyi szektorban messze a legtöbbet költik ügyfélszerzésre. A Biztosítás.HU alkusz szerint mivel egy átlagos bankszámlát 3-6 évig is megtartanak az ügyfelek, sok bank a válság utáni időre már most szeretne megfelelő számú ügyféllel rendelkezni. A hosszú tartam azonban az ügyfelek szempontjából azt is jelenti, hogy a drága bankszámlák éves költségeit is éveken keresztül fizetniük kell, ami az alkusztársaság szerint mintegy 3 millió számla esetében késztetheti gondolkodásra a számlatulajdonosokat.

FIGYELMÉBE AJÁNLJUK

Vissza a lap tetejére