Az egészségbiztosítási alap hiánya 2011. első nyolc hónapjában mintegy 18 milliárd Ft-ot tett ki, év végére pedig az OEP előrejelzése szerint mintegy 45 milliárd Ft körül alakul majd.

A témában nyilatkozó internetes portál, a Biztosítás.hu szerint a legnagyobb kérdés az, hogy a Kormány ennek mekkora mértékét kívánja a biztosítókra és rajtuk keresztül az autósokra hárítani.

Miért a biztosítóktól kéri a Kormány a különadót?

A gépjárművel okozott személyi sérüléses károk esetében felmerült orvosi, kórházi kezelések, kifizetett táppénznek ellentételezését az OEP jelenleg nem követeli vissza a károkozó autósoktól. A károkozókkal szembeni, a kifizetett gyógykezelések költségének egyedi visszakövetelése helyett a biztosítók fizetnek (éves OEP-biztosítók közötti megállapodások alapján) jelenleg mintegy 4 milliárd forintot. A Kormány bejelentése alapján ennél vélhetően többre lesz azonban szükség a jövőben. A kérdés, hogy mennyivel többre(?).

Emelkedik a kötelező biztosítások díja?

Mivel a biztosítók egyszer már fizetnek az OEP-nek, az új adó felvetheti a kettős adóztatás kérdését, illetve jelentős hatással lehet a mintegy 4 millió autóst érintő kötelező biztosítási díjakra. Az új adó akár 15-20%-al is megnövelheti a kötelező biztosítás díjait, ami autósonként átlagosan 3-4000 Ft-os díjemelkedést jelentene a következő évekre.

A most bejelentett új adó, egyébként nem azonos az Ausztriában működő ún. (köznyelven csak Blaulicht Steuer-ként emlegetett) "Kékfény adóval", melyet azoknak kell fizetniük, akik rendőrségi közreműködést kérnek, rendőrségi közreműködést egyébként nem igénylő közlekedési balesetük esetén. (Ennek mértéke Ausztriában jelenleg 36 EURO, vagyis mintegy 10.000 Ft, de csak akkor fizetendő, ha az autós külön kéri a rendőrség közreműködését.)

FIGYELMÉBE AJÁNLJUK

Vissza a lap tetejére