Magyarországon jelenleg az összes lakás nem egész kétharmada van biztosítva. Nyilván aki nem köt lakásbiztosítási szerződést, az kár esetén nem is reménykedhet abban, hogy kárát valaki megtéríti ? és az önkormányzat által ilyenkor nyújtott segély is ritkábban érkezik, mint azt gondolnánk.

Az sem lehet azonban teljesen nyugodt, akinek van lakásbiztosítása. Adorján Zsolt biztosítási szakértő húszéves kárrendezési tapasztalatait elemezve elmondta, hogy a károk rendezésekor a legtöbb problémát a nem megfelelően megkötött biztosítás, ezen belül pedig a túl alacsony biztosítási összegek okozzák ? így pedig a biztosító is csak részleges kártérítést fizethet.

Az alacsony biztosítási összegek, és így az alulbiztosítás három fő esetben jön létre. Az első, amikor a lakásbiztosítást mintegy a hitelfelvétel "mellékeseként" kötik meg, ilyenkor persze ez csak eggyel több aláírást és némi többletköltséget jelent az ügyfélnek. A másik ilyen esetben a régen, több éve megkötött biztosítási szerződést nem vizsgálta senki felül, és így az idő múlásával, a család gyarapodásával a kezdetben jó biztosítási összegek értéküket veszítik.

a harmadik, és egyben legfőbb hibaforrás, ha valaki a lakásbiztosítási szerződés megkötésekor nem gondolja végig, mekkora is az ő ingó és ingatlan "vagyona", vagy egész egyszerűen csak spórolni szeretne a biztosítási díjon. Ezzel aztán valóban megspórolhatnak évente párezer forintot, de egy kicsit is komolyabb kár esetén többszázezret, de akár többmilliót is veszíthetnek.

A szakértő azt tanácsolja, hogy ? főleg az ingóságok biztosítási összegének megállapításakor ? ne hagyatkozzunk az első gondolatunkra, hanem akár a lakás összes helyiségét végigjárva készítsünk listát mindenről, olyan árakkal, amelyért most meg tudnánk venni tárgyainkat (pl. egy pár éve 200 Ft-ba kerülő könyv ma 3-4000 Ft is lehet). Akinek ehhez nincs kedve, az pedig használja a www.biztositas.hu portál lakásbiztosítási díjszámító rendszerét, így garantált, hogy szerződése nem lesz alulbiztosított.

FIGYELMÉBE AJÁNLJUK

Vissza a lap tetejére