Akár napokon belül új kötelező biztosítót kell választaniuk az ASTRA magyarországi fióktelepe ügyfeleinek. Az új szerződések a biztosítók jelenleg érvényes „évközi” (azaz nem kampányos) díjszabásai alapján kerülhetnek majd megkötésre, melyek nyilván drágábbak lesznek, mint korábban - a novemberi kampányokban már megszokott - díjszintek.

Míg a kampányos átlagdíjak az elmúlt években 11-15 ezer forint körül alakultak, addig az évközi átlagdíj ma már 20-22 ezer forint. Azok az ASTRA ügyfelek tehát, akik korábban igen kedvező „kampányos” díjakon szerződtek az ASTRA-hoz, jelentős díjemeléssel is találkozhatnak biztosítóváltásuk során.

Bár a piaci szereplők többsége szívesen fogadná kedvezőbb díjon is az ASTRA mintegy 160 ezer kötelező ügyfelét, valószínűleg nem tud majd egyedileg megállapított, „ASTRA előzményszerződésekre szóló” kedvezményes díjat kínálni a számukra. Ennek oka, hogy a biztosítók a vonatkozó szabályozás szerint új díjat csak 60 napra tudnak hirdetni, arra viszont kevés az esély, hogy az ASTRA szerencséje addig kitartana. Az ASTRA vélhetőleg hamarosan meginduló felszámolásával ugyanis a Társaság végleg elveszíti jelenlegi biztosítottjait, akiknek így új biztosítót kell választaniuk, az aktuális tarifákból választva.

A Biztosítás.HU szerint erre mielőbb szükség is lenne, hiszen a csődbe ment biztosító helyett majdan fizető román kártalanítási alapnak (FGA) nemcsak a magyar, a román, hanem még az ASTRA szlovák leányvállalatának károsultjai felé is helyt kell majd állnia, ami nyílván a felszámolási eljárás közepette nem lesz zökkenőmentes.

Az ASTRA S. A. Biztosító magyar leányvállalata mintegy 160 ezer kötelező felelősség-, 20 ezer lakás- és 10 ezer CASCO biztosítási szerződéssel rendelkezett. A kötelező biztosítások mellett tehát jelentős számú egyéb termék is terítéken van. Szerencsére Magyarországon az új Ptk. a lakás és a CASCO biztosítások esetén ma már lehetőséget ad arra, hogy az ügyfelek ún. „többszörös biztosítást” kössenek. Vagyis bárki - aki a fenti bizonytalan és kockázatos helyzetet el akarja kerülni – akár már ma köthet új lakás- és új CASCO biztosítást is, másik biztosítónál. Nekik jövőbeni káraikat már az új biztosítójuknál kell bejelenteniük, amely azt - függetlenül az ASTRÁ-s előzmény szerződéstől - köteles lesz egy személyben rendezni.

Tovább az ASTRA biztosító váltás oldalra

FIGYELMÉBE AJÁNLJUK

Vissza a lap tetejére