Napokon belül közel 200 ezer szerződést szüntethetnek meg az ASTRA Biztosító magyarországi fióktelepének ügyfelei, ha elfogadják a biztosító által - a szerződések konkrét évfordulójától függetlenül - minden egyes ügyfélnek egységesen 2015. szeptember 30-ával felajánlott közös megegyezéses szerződés-megszüntetési lehetőséget.

Bár a közös megegyezés mindkét félen múlik, a józanul gondolkodó ügyfeleknek nincs más választása, mint mielőbb elhagyni az ASTRÁ-t. Amennyiben ugyanis az ügyfelek nem fogadják el a felajánlott közös megegyezést, akkor maradnak az ASTRÁ-nál, nem szerződhetnek új biztosítóhoz és káraikat már csak a hamarosan induló - és eredményében kétséges - román felszámolási eljárás keretében fogják tudni intézni.

Nem éri meg kockáztatni

Az ASTRA Biztosító magyar fióktelep mától nem fogad és nem fizet kárigényeket. Bár a román kártalanítási alap (FGA) ígéretet tett arra, hogy a felszámolási eljárás során (a 100 ezer EURO-s, mintegy 31 milliós káronkénti határig) rendezi majd a hozzá forduló magyar ügyfelek kárait, ennek időpontjáról és módjáról, a kárügyintézés várható nyelvéről (román vagy magyar) még nincs információ. Vagyis rendkívül bizonytalan a lakás- és a CASCO biztosítási károk megtérülése, nagyobb értékű ingatlanok vagy járművek esetén pedig még a kártérítés (31 millió Ft/kár) is kevés lehet.

A kötelező gépjármű biztosítások esetén sajnos még ennél is rosszabb a helyzet, ott ugyanis az is előfordulhat, hogy a hosszú átfutási idő miatt türelmetlen hazai károsultak - a magyar jog adta lehetőségekkel élve - közvetlenül a károkozókon, vagyis az ASTRÁ-s ügyfeleken követelik majd - akár milliós - káraik megtérítését a csődben lévő ASTRA biztosító helyett.

Ezt elkerülendő mindenkinek ajánlott elfogadnia az ASTRA által ajánlott közös megegyezéses szerződés-megszüntetést még akkor is, ha az ügyfelek által előre befizetett díjak visszatérítésére nemigen lehet számítani. A vissza nem térülő díjakból fakadó, ügyfelenkénti néhány ezer forintos veszteség ugyanis elenyésző lesz ahhoz a kockázathoz képest, amit egy csődhelyzetben lévő biztosítónál hagyott, élő szerződés bizonytalansága jelent 2015 október 1-jét követően.

Egyszerű lesz a váltás

Az új szerződések megkötését mától lehet kezdeményezni az internetes oldalakon. Itt várható a legtöbb váltás, mivel nincs más olyan csatorna, amely ilyen nagyszámú lakás-, CASCO és kötelező biztosítási szerződés ilyen rövid idő alatt történő átkötésére alkalmas lenne. A Biztosítás.HU tájékoztatása szerint az alkuszok minden szükséges információval ellátják az ASTRÁ-tól távozó ügyfeleket, intézik az új biztosítások megkötését, a szerződések rögzítéséhez szükséges egyeztetéseket pedig már lefolytatták a hazai biztosítókkal. Aki tehát a váltás mellett dönt, 2015 október 1-jével új, tőkeerős hazai biztosítónál tudhatja majd biztonságban kockázatait.

Tovább az ASTRA biztosító váltás oldalra

Kiadta: Biztosítás.HU

FIGYELMÉBE AJÁNLJUK

Vissza a lap tetejére