Napokban érvényesítik ügyfeleiken a hazai bankok az újabb tranzakciós adó okozta költségemelkedést. Az eddigi 6000 forintos felső korlát eltörlésével 3-ról 6 ezrelékre nő a készpénzfelvételek tranzakciós illetéke, míg az átutalásoknál 2-ről 3 ezrelékre emelkedik az ügyletenkénti díj. A 6000 forintos felső korlát itt megmarad, azonban az újabb terheket már meg sem próbálják átvállalni a bankok. A kormány sem helyezte kilátásba, hogy intézkedéseket tenne arra az esetre, ha az újabb emelés is a számlatulajdonosokon csattanna, így a banki számlaügyfelek többsége újabb jelentős költségemelkedéssel számolhat.

A tranzakciós illeték esetén a készpénzfelvétel drágul a legnagyobb mértékben, mivel az illeték megduplázódik. Egy 100 000 forintos havi fizetés készpénzben történő felvétele évente összesen 7200 forint + tranzakciós illetékbe fog kerülni a jövőben. Ugyan ekkora összeg, vagyis 100 000 forint havi átutalása 3600 forint lesz, vagyis itt közel 11 ezer forint még rájön, az amúgy is borsos számlaköltségekre.

Bankszámlaváltás

Bankszámlát egyszerűen.
Tovább az ajánlatokra...

A bankok által korábban még díjmentesnek megtartott bankkártyás vásárlás is elveszíteni látszik díjmentességét, mivel a bankok sorra teszik fizetőssé a vásárlások ezen formáját is. Eközben a bankszámlák átlagos éves díja 15 ezer forintról 25 ezer forintra nő. Mivel a számlatulajdonosok a havi kivonatokat nem böngészik árgus szemekkel a költségek után kutatva – hiszen általában csak az egyenlegükre vetnek egy pillantást – a bankok által felszámolt költségek nem tűnnek fel, főleg nem adja össze senki sem a 12 havi bankkivonaton található költségeket.

Pedig a bankok között lévő versenyben a számlatulajdonosok nagyobbik része találna magának 10-15 ezerrel olcsóbb bankot!! A PSZÁF által kiadott – az egyszerű bankváltásról szóló – tájékozató szerint, az egyes bankszámla tulajdonos úgynevezett egykapus rendszert vehet igénybe bankváltás alkalmával ami annyit jelent, hogy csak az új banknál megjelenve is elintézhető a számlaváltás, mert a bankok egymás között eljárnak az ügyfelek helyett.

FIGYELMÉBE AJÁNLJUK

Vissza a lap tetejére