Egy amerikai tanulmány szerint az elmúlt 10 évben 1/3-val nőtt az amerikai nők beleszólása a pénzügyekbe, de a növekedés ellenére még mindig nagyon alacsony, mindössze 25%-os arányban hoznak önálló pénzügyi döntéseket. Tíz nő közül több mint hat a családjára vagy barátaira hagyatkozik pénzügyi kérdésekben.

A "Pénzügyi tapasztalat és viselkedés a nők körében" című felmérés azt is megállapítja, hogy a gazdasági válság megrázta a tengerentúli nők bimbódzó pénzügyi magabiztosságát. Jó hír ugyanakkor, hogy a válság miatt sokan közülük ráébredtek arra, hogy hosszú távú céljaikat csak megfelelő pénzügyi terv kidolgozásával érhetik el.

A Biztosítás.hu internetes portál szerint azonban a pénzügyi döntéshozatal terén a magyar hölgyek sokkal jobban állnak amerikai társaiknál. A portál elmúlt három éves adatai alapján a magyar nők több mint 40%-a hoz önálló pénzügyi döntéseket és ez a szám évről évre növekszik. Az internetes portált látogató hölgyek (150 ezer női ügyfél az elmúlt években!) elsősorban az utas és lakásbiztosítások esetében aktívak. Kiválasztják és megkötik ezen, a család számára fontos biztosításokat, de a gépjármű biztosítások terén is egyre aktívabbak. A bankkártya használat tekintetében a nők és a férfiak aránya is kiemelkedően magas. Az utasbiztosítások esetében például 80% feletti a kártyahasználat, vagyis a díjak azonnali internetes kártyaelfogadó rendszeren keresztül, bankkártyával történő megfizetésének aránya.

Rácz István, a Biztosítás.hu ügyvezetője szerint egyébként is jellemző, hogy a családi kasszát elsősorban a hölgyek kezelik, így ők jobban tisztában vannak az egyes biztosítások díjával, a díjfizetések esedékességével és a biztosítások évfordulójával, mint férfitársaik. Ezen információk pedig elengedhetetlenül szükségesek a pénzügyi, biztosítási döntések meghozatalához. Mert igaz ugyan, hogy az internetes összehasonlításnak köszönhetően a legtöbb hazai biztosító ajánlatát gyorsan áttekinthetjük, de mindez mit sem ér, ha nem tudjuk például aktuális biztosítási díjunkat. A mihez képest ugyanis, fontos szempont, hiszen-e nélkül nem tudnánk eldönteni, mennyit is fogunk megtakarítani mondjuk egy lakásbiztosító váltással.

Spóroljunk a családi kasszának!

Spórolni úgy lehet, ha valamilyen cikket vagy szolgáltatást, melyre feltétlenül szükségünk van (tehát nem a shoppingolásra gondolunk :-)), olcsóbban veszünk meg, mint korábban. Így van ez a lakásbiztosítással is. Lakásbiztosításra is feltétlenül szükségünk van, de nem mindegy, hogy menyit fizetünk érte. Hála az Internetnek - és magyar felhasználók Európában is kiemelkedően magas aktivitásának - a hazai biztosítók az elmúlt években a lakásbiztosítások terültén is erős versenyre kényszerülnek. Azon túl, hogy a biztosítási termékek ma már 30-40, nem ritkán 60%-os kedvezménnyel szerezhetőek be, a szerződéskötés is jelentősen leegyszerűsödött. Néhány kattintás után, már láthatjuk is, melyik biztosítónál, mennyiért, köthetünk új lakásbiztosítást. A Biztosítás.hu adatai szerint egy jó választással a lakásbiztosításokon éves szinten átlagosan mintegy 15-20 ezer forintot tudunk megtakarítani. Ez ma már több, mint amit egy kötelező biztosítás váltással megtakaríthatunk.

Férfiaknak is érdemes tudni!

Az internetes lakásbiztosítás váltás egyszerű dolog, kevesen vannak azonban tisztában két dologgal. Az első, hogy a 2000-es évek közepéig megkötött lakásbiztosítások nagy része ún. alulbiztosítással küszködik. Ez azt jelenti, hogy a díjak alacsonyan tartása érdekében az épület és a belső ingóságok értékét a tényleges értéknél lényegesen alacsonyabb szinten állapították meg a szerződéskötéskor (ami persze kár esetén komoly problémát okozhat). Ezért, ha régi lakásbiztosításunkat hasonlítjuk össze a mostani ajánlatokkal, feltétlenül nézzük meg, melyik ajánlat, mekkora összegre szól (vagyis almát az almával hasonlítsuk össze).

A másik amit kevesen tudnak, hogy a hitellel terhelt lakás biztosítását is olcsóbbra lehet cserélni. A bank ugyanis nem írhatja elő nekünk, kinél legyen a lakásbiztosításunk, csak azt, hogy legyen.

FIGYELMÉBE AJÁNLJUK

Vissza a lap tetejére