Az egyik leggyakoribb cél, amiért az ember hitelt vesz fel, az autóvásárlás, legyen szó akár használtról, akár újról. Nagyon sokan esnek ilyenkor abba a hibába, hogy a realitások helyett a vágyaikra hallgatnak és nem számolnak a várható kockázatokkal, következményekkel: tipikus hiba, amikor egy szebb, jobb és természetesen drágább autóval akarjuk lenyűgözni a környezetünket, ezért pedig a kelleténél nagyobb hitelt veszünk fel úgy, hogy közben nincsen vésztartalékunk.

A Bank360 vizsgálata szerint ma már akár 10 millió forint autóvásárlásra fordítható személyi kölcsönt is felvehetünk. Ennek törlesztőrészlete a lehető leghosszabb futamidővel számolva is 136 000 forint havonta, 96 hónapon keresztül.

De előfordulhat az is, hogy egyszerűen kimarad a számításból, hogy a választott autónak egyébként jelentős fenntartási költsége is van, sokat fogyaszt, ráadásul még a hitel törlesztőrészlete is terheli a havi fizetésünket. Arról nem is beszélve, hogy mi történik, ha vésztartalékunk sincs és véletlenül munka nélkül maradunk hosszabb időre. A törlesztőt ekkor is fizetnünk kell.

Sok csapda leselkedik tehát ránk, ha nem a lehetőségeinkhez mérten választunk magunknak kölcsönt, még úgy is, hogy mára kifejezetten komoly adósságfék szabályokkal próbálják megakadályozni a túlzott eladósodottságot, mint például a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató vagy a Központi Hitelinformációs Rendszer.

Így csökkenthetjük a kiadásokat és óvhatjuk magunkat a túlzott eladósodottságtól

Mit tehetünk viszont, ha rosszul választottunk korábban, és látjuk, hogy probléma lesz a visszafizetéssel? A Bank360 szerint szerencsére több lehetőségünk is van, hogy némileg csökkentsük a hitelek jelentette terhet.

1. Mindenképpen egyeztessünk a bankkal! Ha úgy érezzük, hogy baj lesz, jelezzük a banknak. Átmeneti pénzügyi problémák esetén több pénzintézetnél is van lehetőség a fizetés szüneteltetésére, így nyerhetünk egy, legfeljebb két hónapot, ami alatt talpra állhatunk.

2. Kérjünk biztosítást a hitel mellé! Bár ennek extra költsége van, de ha elveszítjük a munkánkat vagy egy maradandó sérülés ágyhoz köt, a biztosító átvállalja bizonyos ideig a hitel törlesztését, súlyosabb problémák esetén pedig a teljes visszafizetését.

3. Törlesszünk elő! Ha van rá lehetőségünk, használjuk ki, hogy akár többet is vissza tudnánk fizetni a hitelbe! Azaz, ha extra pénz áll a házhoz, azt használjuk az adósságunk csökkentésére! Viszont arra érdemes felkészülni, hogy ennek is lehet díja, méghozzá az előtörlesztett összeg 1,5 vagy 2 százaléka. A 2010 márciusa után kötött nem lakáscélú szerződéseknél részleges vagy teljes előtörlesztés esetén külön díjat nem számolnak fel, ha a fennálló tartozás nem haladja meg az 1 000 000 forintot és az ezt megelőző tizenkét hónapban előtörlesztés nem volt.

Akkor is megúszhatod az előtörlesztési díjat, ha sikerül valamilyen akciót kifognod a hitelfelvételnél, ugyanis a bankok gyakran elengedik az esetei díjakat, amennyiben náluk veszel fel kölcsönt. Évente egyszer 200 000 forintig pedig díjmentes az előtörlesztés.

Ha kihasználjuk az előtörlesztést, választhatunk, hogy a bank a törlesztőrészletünk nagyságát vagy a futamidőt csökkentse a visszafizetett összeg tekintetében.

4. Váltsuk ki a hitelünket egy kedvezőbbre! Ha régen vettük fel az autóhitelt, jó eséllyel a jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben találunk annál kedvezőbb kamatozású adósságrendező hitelt . Érdemes megfontolni, hogy felvesszük ezt az újabb hitelt, abból kifizetjük a régit, és már csak a kedvezőbb kamatozásút fizetjük tovább, amelyiknek értelemszerűen a törlesztőrészlete is alacsonyabb. Például csak tavaly májushoz képest a személyi kölcsönök átlagos hiteldíjmutatója 1 százalékkal lett alacsonyabb, ami akár több ezer forinttal teheti kedvezőbbé a havi törlesztőrészletet nagy összegű hitel esetén.

A megfelelő hitel kiválasztásában és az adósságrendező kölcsönök felkutatásában is segíthet a Bank360 kalkulátora. Érdemes az ingyenes eszközt használni, hiszen így több ezer forintot is spórolhatunk hitelünkön, amelyet akár az autó fenntartására is költhetünk.

FIGYELMÉBE AJÁNLJUK

Vissza a lap tetejére