Melyik matrica a legmegfelelőbb Önnek?

Mindig érdemes nagyjából előre végiggondolni, hogy mely fizetős útszakaszokat szeretné az év folyamán használni. Persze senki sem lát a jövőbe, ezért nem tudhatja pontosan, de az elmúlt év tapasztalataira alapozhatja tervezését. Ha a 2016-os évben vásárolt matrica tökéletesen megfelelt az utazási szokásainak, akkor nyugodtan választhatja ugyanazt, mivel idén sem bővültek jelentős mértékben a fizetős útszakaszok, az árak pedig ismét változatlanok maradnak.

Ha azonban változnak a következő évre a használni kívánt útvonalak, érdemes átgondolnia, hogy továbbra is megéri-e az adott matrica, vagy egy másik kategóriájút érdemes választania. 2017-ben az autósok számára fizetős utak köre 2017. január elsejétől csak az októberben átadott Hegyfalu-Csorna szakasszal Szombathelyig teljes hosszban elkészült M86-ossal bővült, más módon nem változik. A megyeszékhely gyorsforgalmi kapcsolatának létrejöttével a kínálatból mostanáig hiányzó Vas megyei matrica bevezetése is lehetővé vált.

2017. január 1-től a hatályos rendelet szerint az alábbi útszakaszokat lehet díjmentesen használni:

az M0 autóút alábbi szakaszai:

 • az 1. számú főút és az M5 autópálya közötti szakasz,
 • az M4 autóút (4. számú autóút jelzés) és az M3 autópálya közötti szakasz,
 • Megyeri híd (a 2. számú főút és a 11. számú főút közötti szakasz),

Ezen felül az alábbi útszakaszok is díjmentessé váltak:

 • az M31 autópálya,
 • az M60 autópálya Pécs délnyugati elkerülő szakasza az 58. és 5826. számú utak között,
 • az M8 autópálya,
 • az M9 autóút 6. számú főút és az 51. számú főút közötti szakasza,
 • az M9 autóút (61. számú főút jelzés) Kaposvárt elkerülő szakasza,
 • az M4 autóút (4. számú autóút jelzés) Vecsés-Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető út közötti szakasza.

A fentieken túl az eddig díjmentesen használható városi elkerülők, és autóutak is elvesztették díjmentességüket és az új szabályozás hatálybalépésével kizárólag matrica használat mellett van mód jogszerűen igénybe venni.

Az autópálya-matricák a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ügyfélszolgálati irodáin, kijelölt árusítóhelyein, például benzinkutakon, illetve SMS-ben és interneten is megvásárolhatók. Az utóbbi az egyik legkényelmesebb és legegyszerűbb megoldás, számos díjmentes kiegészítő szolgáltatást igénybe vehet partnerünk weboldalán.

Az internetes vásárlás előnyei

Ha partnerünknél, az e-autopalyamatrica.hu weboldalon vásárolja meg az autópályamatricát, a sikeres vásárlást, illetve a bankkártyás fizetés megvalósulását követően megkapja a matrica sorszámát tartalmazó e-mailt, amelyet az érvényesség időtartama alatt a járműben tartva igazolhatja az úthasználatra való jogosultságát. Egy online vásárlás alkalmával lehetősége van arra, hogy mérlegelje, megtervezze, hogy melyik matrica lesz a legalkalmasabb az Ön számára. Például elindul a Balatonhoz, de útközben jön rá, hogy nem vásárolt matricát, meg kell állnia, esetleg egy kitérőt kell tennie, hogy egy megyei vagy heti matricát vásároljon. Ha online vásárol ugyanerre az útra, nem csak időt, de benzint is spórol, arról nem is beszélve, hogy nem kell sorban állnia, és biztosan elkerüli az esetleges büntetéseket.

A megfelelő matrica megtalálása

Ahhoz, hogy a megfelelő matricát vásárolhassa meg, és ne verje feleslegesen költségekbe magát, figyelembe kell vennie egy adott útszakasz használatának gyakoriságát, esetleg azt, hogy mennyi idő múlva fogja újra igénybe venni, például egy heti matrica vásárlásánál – vagy esetleg jobban megéri egy éves megyei matrica vásárlása, ami egy adott megyében az összes fizetős útszakaszra korlátlan alkalommal biztosít Önnek felhajtási engedélyt az érvényességi időn belül. Ha megvannak az utazás részletei: miután végiggondolta, hogy milyen módon, milyen gyakran és mely fizetős útszakaszokat kívánja majd igénybe venni, akkor már nagyon egyszerű dolga van. Csak ki kell választania a gépjárművének megfelelő kategóriát.

Hogyan vásárolhat online?

Az e-autopalyamatrica.hu oldalon válassza ki a kívánt matricát és adja meg gépjárműve rendszámát, majd regisztráció után kövesse a leírt lépéseket. Az oldal autópálya matrica értékesítése automatikusan megtörténik. A matrica kiválasztásakor jelölje be, hogy szeretne-e számlát, és adja meg a kívánt számlázási címet. A számlát e-mailben kapja meg, csakúgy, mint a sikeres vásárlást követően a visszaigazoló e-mailt, amely tartalmazza a vásárlás adatait. Az online vásárlás flották számára is kényelmes megoldás, hiszen az ügyintézés nagyobb járműpark esetén is egyszerű marad, a vásárlás egyösszegű átutalással rendezhető.

Miért érdemes tehát online vásárolnia?

A gyors és kényelmes vásárláson felül az autópálya matricák mellé hazánkban egyedülálló módon ingyenes balesetbiztosítást, jogi tanácsadást is kaphat. A START ingyenes balesetbiztosítást a világ egyik vezető biztosítótársasága, az AIG Europe Limited Magyarországi Fióktelepe nyújtja 6 hónapig díjmentesen. Az ingyenes jogi tanácsadást a Független Magyar Kárszakértő és Érdekvédelmi Kft. biztosítja, mely személyi sérüléses közlekedési balesetek rendezésére szakosodott cég, országos ügyvédi háttérrel.

Ezen kívül autópálya matrica online vásárlásának számos előnye van:

 • elektronikus formában értesítést kaphatunk a matrica érvényességének kezdetéről és végéről, ezzel is minimalizálva a véletlen figyelmetlenségből adódó bírságok esélyét,
 • áttekinthetjük korábbi rendeléseinket akár évekre visszamenőleg,
 • letölthetjük a vásárlásokhoz tartozó számlát.

Összegezve: nem csupán e-matricát, hanem egy komplex szolgáltatási csomagot kapunk, ha az e-autopalyamatrica.hu oldalon szerezzük be 2017-es úthasználati jogosultságunkat.

Szerezzen be most egy autópályamatricát gyorsan és kényelmesen, autózzon saját maga és családja biztonságáról gondoskodva!

Autópálya matrica online igénylés

FIGYELMÉBE AJÁNLJUK

Vissza a lap tetejére