Letartóztatták Önt, vagy valamely ismerősét

Őrizetbe vétele során, amennyiben Ön nem érti az adott nyelvet megfelelően, ragaszkodjon tolmácshoz. Csak olyan dokumentumot írjon alá, melynek tartalmát teljes mértékben megértette. Önnek jogában áll bármely országban a magyar konzul segítségét kérni a helyi hatóságokon keresztül.

A magyar konzul az alábbiakban tud Önnek segíteni:

  • tájékoztatást ad az ügyre vonatkozó, a fogadó államban hatályban lévő jogszabályok lényegéről,
  • késedelem nélkül értesíti a fogva tartott által megjelölt személyt,
  • tanácsot ad a védőválasztáshoz és tolmács igénybevételéhez,
  • a helyi előírásokkal összhangban kapcsolatot tart a letartóztatottal, és indokolt esetben - annak kérésére - meglátogatja,
  • segít a hozzátartozók látogatásának megszervezésében,
  • segít, hogy a letartóztatott szükség esetén orvosi ellátásban részesüljön,
  • fellép a letartóztatott érdekében, ha annak alapvető jogait megsértik, különösen, ha az eljárás során nem biztosítják számára a védelemhez való jogot, ha bántalmazzák vagy diszkriminatív módon bánnak vele.

A magyar konzulnak nincs módja kivételes elbánást, jogkövetkezmények alóli mentességet vagy - a helyi törvények figyelmen kívül hagyásával - azonnali szabadon bocsátást elérni! A helyi ügyvéd költségeit, az óvadékot, a pénzbírságot Önnek kell kifizetnie. A konzul segítséget nyújt abban, hogy a szükséges összeget a hozzátartozók átutalják. Egyes országokban az elítéltek kérhetik szabadságvesztés büntetésük hazai letöltését. Erről részletes tájékoztatással Önnek a konzul tud szolgálni.

BizHU-HELP 0-24 mobil applikációnkban több, mint 200 ország külképviseleti elérhetőségeit találja meg. Töltse le applikációnkat innen >> és hívja az Ön számára fontos telefonszámot!

Szolgáltatás kereső - Bajban külföldön HELP

Segítség a nap 24 órájában!

Bizhu help 0-24 mobilapplikáció

Érje el segélyszolgáltatásainkat mobiltelefonról is! Részletek >