A felhőszakadás definíciója igen sokféle lehet, de végeredményben mindegyik ugyanazt jelenti: adott időtartamon belül nagyon sok eső esik. A biztosítók által használt definíciók is ilyenek, legfeljebb a számadatok különböznek – de ezeket nem kell túl komolyan venni, ha a nagyon sok leesett esővíz okoz károkat, akkor azt térítendő eseményként kezelik.

Fontos azonban, hogy mit vállalnak. Az általános megfogalmazás szerint a biztosítók azokat a károkat térítik, amelyek a felhőszakadás miatt a talajszinten áramló nagy mennyiségű víz elöntéssel okoz. Ha megfordítjuk a dolgot, még tisztább lesz: pusztán attól, hogy egy nagy esőnél beázik a tető, a biztosító nem fog fizetni… Persze kivéve, ha pl. előtte a vihar már megrongálta a tetőfedést, de akkor az már viharkár, és annak a következménye.

A felhőszakadás leginkább akkor tud komoly károkat okozni, ha hegy- vagy domboldalról zúdul le nagy mennyiségű csapadékvíz, vagy az esőelvezető rendszer nem képes elvezetni a sok vizet. Mindkét esetben jellemző, hogy a lakóépület földszintjét, és főleg a talajszint alatti helyiségeket elönti a víz – az utóbbi esetben szivattyúzásra is szükség lesz.

A biztosítók az ilyen események miatti károkat megtérítik, egyetlen kivétel van: a talajszint alatti padozatú helyiségekben tárol ingóságokat jellemzően csak akkor térítik meg, ha az adott helyiség lakáscélú – tehát pincében, műhelyben, garázsban nem.

Komolyabb felhőszakadás-károknál felmerülhet az esővíz-elvezető rendszer üzemeltetőjének (vízművek, önkormányzat, stb.) felelőssége is, innen azonban sokkal nehezebben, több utánjárással juthatunk kártérítéshez, mint saját lakásbiztosításunk alapján.

Vihar előrejelző

INGYENES VIHAR ELŐRE-
JELZŐ LAKÁSÁRA,
NYARALÓJÁRA
MAGYARORSZÁGON