Ha valaki úgy érezné, hogy mostanában többször esik jég, mint régen, akkor ne gondolja, hogy az érzékei csalták meg – valóban így van. Egyrészt az időjárás kimutathatóan megváltozott, másrészt úgy 30-35 éve (az akkor még egyetlen Állami Biztosító támogatásával) létezett egy országos, jégeső elleni védelmi rendszer.

A jégeső, jégverés lehetőségére viszont elég jó hatásfokkal előre figyelmeztetnek a meteorológiai szolgáltatók, és az okostelefonok korában az információhoz sem nehéz hozzájutni. – a Bizhu Help 0-24 mobilapplikáció kézenfekvő megoldás erre (is).

A jégverés a mezőgazdaságban igen komoly károkat tud okozni, de a jégeső kialakulása elleni rakétás védőrendszer megszűnése után nem nagyon maradt érdemi védekezési lehetőség.

A lakásunk, családi házunk esetében jelentős károk sokkal ritkábban, átlagosan csak több, vagy több tíz évente keletkezhetnek. Biztosítási szempontból nagyjából egységes az ilyen esetek kezelése, minden biztosító megtéríti a jégverés-károkat. Eltérés csak abban lehet (érdemes ellenőrizni a szerződésünk feltételszövegét), hogy csak az épület tetőzetében, vagy az épületben keletkezett károkat téríti-e az adott biztosító – pl. a műanyag redőnyök nagyon rosszul bírják a jégverést, de az a biztosító, amelyik csak a tetőfedés kárait vállalta be, ezeket nem fogja megtéríteni.

Az autók lehetséges jégkárainál több dolgot is végig kell gondolnunk. Persze a Casco szerződés – ha van, és az önrész levonásával – fedezetet nyújt jégverésre is, de a biztosító hiába fizet, a jégvert autó már soha nem lesz ugyanolyan, mint előtte volt… Ha pedig nincs Casco az autón, akkor a károkat, lemez-, fényezés- és üvegsérüléseket senki nem fizeti meg helyettünk.

Ha tudjuk, hogy jégeső veszélyével is együtt járó vihar közeleg, akkor a legjobb megoldás ez fedett helyre való beállás – mélygarázs, parkolóház, garázs, fedett kocsibeálló. Ha ez nem lehetséges, akkor - ha van rá lehetőségünk – takarjuk le az autót, pokróccal, régi szőnyeggel, ponyvával. Teljes védelmet ezek sem jelentenek, de a nem túl nagy (mondjuk max. galambtojás méretű) jégdarabok ellen a semminél többet érnek.

Vihar előrejelző

INGYENES VIHAR ELŐRE-
JELZŐ LAKÁSÁRA,
NYARALÓJÁRA
MAGYARORSZÁGON