Dubrovnik

A horvát autópálya használati feltételek rendkívül rugalmasak, ugyanis lehetőség van nemcsak kunában, hanem más egyéb devizában is fizetni, melyek elszámolása a napi árfolyam alapján történik. Horvátországban kétféle fizetési rendszer működik, a nyílt és a zárt. Előbbi alagutak és hidak, illetve rövidebb útszakaszok esetében érvényes. Ebben az esetben a díjszámítás és a fizetés egyaránt a belépési ponton történik. A zárt fizetés esetén az autós egy jegyet kap belépéskor, valamint kilépéskor a megtett kilométerek száma, valamint a jármű típusa alapján fizeti meg a szükséges díjat.

Dubrovnik felé hat határátkelőt használ a magyar közönség, ezek közül az egyik legfontosabb Letenye, mely irányból az A4-es autópályán lehet tovább haladni, a másik pedig Ivándárda, ami az A5-ösre visz. Mindkét irányból szinte végig lehet autópályán haladni Dubrovnik felé. Itt lehet útvonalat és autópálya díjat tervezni

Ezen a weboldalon van lehetőség továbbá benzinkutakat, bankokat, ATM-eket keresni, de még benzinfogyasztást is lehet számolni, valamint időjárás előrejelzés és akár látnivalók egész sora is elérhető rajta. Fontos, hogy mivel ez a kalkulátor csak a horvát autópályákra érvényes, így az autópályák kezdetéhez legközelebbi településeket kell kiválasztani a tervezés során. Ez az A4-es esetében Gorican, az A5-ösnél pedig Josipovac.

Lehetőség van pl. Bosznia Hercegovinán keresztül is eljutni Dubrovnikba. A Google útvonaltervezője által felkínált útvonal ugyan rövidebb km-ben mérve, viszont mivel nem lehet végig autópályán haladni, így majdnem egy órával hosszabb, mint tenni egy kitérőt, és végig Horvátországon keresztül haladni. További, horvátországi autópályákkal kapcsolatos információkat még itt lehet elérni

Az autós nyaralások során érdemes a kisebb-nagyobb kellemetlenségekre is felkészülni, ami autópályán, vagy más utakon érhet minket. Mivel Dubrovnik akár Magyarország délebbi pontjaitól is viszonylag messze van, így nagyobb az esély arra, hogy lerobban a jármű, vagy más egyéb segítségre van szükség. Egy megfelelően kiválasztott utasbiztosítás tartalmazza az ún. autó assistance szolgáltatást, mely pont az ilyen helyzetekben nyújt gyors segítséget.


Azok számára, akik a kényelmesebb módját választják az utazásnak, Dubrovnik repülővel is megközelíthető. Sajnos közvetlen járat nincs Ferihegyről, azonban egy bécsi átszállással már jelentősen le lehet csökkenteni az utazási időt. Dubrovniki repülőtéri információk itt.


Dubrovnik busszal is jól megközelíthető egyrészt a távolsági járatokkal, másrészt szervezett busz utak keretén belül.

Vissza a lap tetejéreSzállás lehetőségek


Dubrovnik és környéke rengeteg szálláslehetőséget kínál az oda utazóknak. Egyaránt találhatók (luxus) hotelek, hostelek, apartmanok és kemping lehetőségek. A magyar utazók jelentős része, akik utazásaikat maguk tervezik az útvonaltól kezdve a programokig bezárólag, szeretnek saját maguk utána járni a számukra legkedvezőbb, legjobb ajánlatnak. A szállás kiválasztásánál nagy szerepet játszik, hogy olcsó legyen, így nem ritka, hogy hosszú hónapokkal az utazás előtt lefoglalják már a megfelelő helyet. Ugyancsak fontos szempont, kimondottan az apartmanok esetében, hogy lehetőleg magyar tulajdonostól tudjanak bérelni jó árban lakást, házat.

A rugalmasabb turisták szállás összehasonlító oldalakat is igénybe vesznek, illetve kempingekben, hostelekben szállnak meg a költségek csökkentése érdekében. Ami érthető is, mert ha már egyszer az ember ellátogat mondjuk Dubrovnik egyik legszebb strandjára, a Banje-ra, akkor lehet, kipróbálná a jet skizés élményét, vagy befizetne a Dubrovniki Nyári Játékok egyik programjára.

Vissza a lap tetejére
Programok, látnivalók


Dubrovnik, régi nevén Raguza az Adria egyik legkiemelkedőbb csomópontja a középkor óta. Nemcsak kereskedelmi erejének, hanem kulturális jelentőségének is köszönhette központi szerepét a 15. és 16. században. A horvát nyelv, művészetek, irodalom és tudomány területén kiemelkedő alkotók éltek és élnek itt.

A város bővelkedik a látnivalókban, nevezetességekben, nem véletlen, hogy Horvátország egyik legszebb városaként tartják számon. Dubrovnik óvárosát az UNESCO 1979-ben a világörökség részévé választotta. A város védőszentje, Szent Balázs szobra a város több pontján is megtalálható, illetve Dubrovnik legnagyobb templomát is róla nevezték el. Emellett még számos templom található a városban, többek között a 14. században épített zsinagóga, Ferences és Domonkos kolostorok, a Szent Klára templom.

A Városfal, melyet a 13. és 17. század között építettek fel, több védelmi ponttal is rendelkezik. A legszebbek közé tartozik a Bokar erőd a városfal nyugati oldalán, ahol a nyári játékokat is tartják, valamint a Szent Iván erőd.


Bokar erőd

Gazdag kereskedő város lévén bővelkedik a palotákban is, melyek szintén kiemelt látnivalók. Néhány közülük:

  • Sorgo-palota, ami a 17. századból maradt fenn
  • Pozza-palota, barokk palota szinténa 17. századból, ma luxushotelként üzemel
  • Isusović-Braichi-palota

Ugyancsak kuriózumként tartják számon Dubrovnik nevezetességei között a Trsteno Arborétumot, mely a világ legrégebbi arborétuma. 1492 előtt alapították, közel 300 fafajta található meg benne.

Trsteno Arborétum

Emellett érdemes szót ejteni a Stradunról, mely Dubrovnik főutcája. Az utca 500 éves múltra tekint vissza, teli kávézókkal és üzletekkel.

Stradun

Azok számára, akik a múzeumokat is szívesen látogatják nyaralásuk alatt, szintén ideális üdülőhely Dubrovnik. A városban megtalálható kultúrtörténeti, tengeri, régészeti és vallási múzeum is, valamint emlékházak is működnek.

Nemcsak az emberi kéz által létrehozott látnivalók miatt érdemes ellátogatni ebbe a városba. A környező tájak is nagy élményt nyújtanak. Sokan szeretik pl. biciklire pattanva felfedezni a környéket. Sok helyen van már kerékpár kölcsönzési lehetőség, pl. itt, de számos magyar, autóval érkező turista szállítja le saját drótszamarát erre a célra nyaralásához. Számukra egy jó utasbiztosítási csomag tartalmaz kiegészítésképpen bicikli biztosítást is.


Dubrovnik pezsgő kulturális élete szintén vonzó turisztikai szempont az oda látogatóknak, hiszen bővelkedik a jobbnál jobb programokban.

Dubrovniki Nyári Játékok

Ezt a fesztivál július 10. és augusztus 25. között kerül megrendezésre, a legelsőt 1949-ben láthatta a közönség. A játékok keretén belül rengeteg zenész, táncművész és színes közreműködésével kel életre a barokk kor. A zenés-táncos előadások az óváros több helyszínén tekinthetők meg. Programok, részletek, érdekességek itt

Filmfesztiválok

A Libertas Filmfesztivált mindig nyár végén rendezik meg, és dubrovniki filmek nevezhetnek játék-, és dokumentumfilm kategóriákban. A még nagyobb érdeklődésre szert tevő Dubrovniki Nemzetközi Filmfesztivál keretén belül is van lehetőség versenyre ugyanezen kategóriákban, itt külföldi filmek is nevezhetnek.

Karantén

A Karantén nevű kortárs színművészeti fesztivált először 1997-ben rendezték meg. Kortárs alkotók kiállításait lehet megtekinteni, valamint táncművészeti és zenés programok is várják az érdeklődőket.

Vissza a lap tetejére
Strandok

Dubrovnik nemcsak látnivalóiról és programjairól híres, gyönyörű strandjai is vonzzák a kikapcsolódni vágyó közönséget. A város kimondottan szerencsés adottsága, hogy ahány strandja van, annyiféle élményben részesíti látogatóit. Van köztük sziklás, homokos, apró kavicsos, a nagyközönség számára minden földi jóval felszerelt, romantikusan rejtőző, és a naturista mozgalom hódolói számára nudista strand is.


Banje

Ez a kavicsos strand festői szépségéről ismert, a vége a várfalnál van. Eszméletlen kilátás nyílik a közeli Lokrum szigetre, melyet a strand keleti fekvése miatt teljes pompájában szem elé táruló naplemente koronáz meg. A Banje strand napközben a vízi sportok és a napfény szerelmeseinek, este a mulatni, táncolni vágyóknak ideális helyszín. A Banje nagy előnye, hogy kb. 100 méterre van az óvárostól, így gyalogosan is nagyon egyszerűen megközelíthető.


Banje strand

Copacabana és Cava strandok

A Copacabana a helyiek által legkedveltebb strand, oldalán egy vízilabda pálya is található. Rengeteg szórakozási lehetőséget kínál, bárok és éttermek egész sora várja a látogatókat. A Lapad félsziget északi oldalán pedig a Cava strand található, mely partszakasz a nudistáknak van fenntartva.

Buza

Ezt a strandot a várfal alatt, a város dél-nyugati oldalán fekszik. A Szent István ajtón keresztül lehet lejutni oda. Napközben és éjszaka egyaránt vonzza a turistákat.Sveti Jakov

Ez az apró, tiszta vizű strand a Sveti Jakov apátságnál fekszik. Kis mérete miatt nem látogatják olyan sokan, viszont a Banjéhoz hasonlóan kiérdemelte a Dubrovnik egyik legszebb strandja címet.

Sunj a Lopud szigeten

A sziget Dubrovnik partjaitól nem messze terül el. A Sunj strand menetrend szerinti hajó járattal, vagy vízi taxival is könnyen elérhető. Ez a strand a kikötőtől kb. 20 perc sétára fekszik, lényegesen kevesebben vannak, mint Dubrovnik más strandjain. Homokos partján kényelmesen elférnek a látogatók a szezon alatt is. A sziget északi részén itt is található nudista strand.


Sunj strand

Vissza a lap tetejére