2011. július elsejétől szigorodtak a közlekedési bírságok mind pénz-, mind pontbüntetés tekintetében. A megnevezett közlekedési kihágások ezentúl már közlekedési bírsággal sújthatók, szabálysértési eljárás helyett.

A törvényi változás legfontosabb pontjai:

Az ittas vezetés július elsejétől minimum 150 ezer, maximum 300 ezer forint pénzbírsággal büntetendő, ráadásul a büntetőpont mértékét is megnövelték a régi ötről hat-nyolc pontra. Erre nincs biztosítás.

Immáron 100 ezer forintot kell fizetni egy elnézett piros lámpánál vagy vasúti tilos jelzésnél történő áthajtás esetén - de akkor is, ha a lámpa csak sárgát jelzett és a gépjármű vezetője a rendőrség megítélése szerint még meg tudott volna állni.

Biztosítással fedezhető gyorshajtás:

A gyorshajtás büntetése jelentősen változott: ha nem lépi át a megengedett sebességet 15-20 kilométerrel, akkor az továbbra is marad szabálysértési eljárás kategóriája, azonban ha igen, akkor 30 ezer forinttól egészen 300 ezerig büntethető a gyorshajtó és akár 8 büntetőpont is begyűjthető érte. Biztosítás erre egyébként már van, ún. "Gyorshajtásbiztosítás".

A biztonsági öv bekapcsolásának elfelejtése 15, 30 és 45 ezres bírságot von maga után (attól függően, hogy lakott területen belül, kívül vagy autópályán állítják meg a rendőrök) és háromtól öt pontig terjedően adhatnak büntetőpontot érte.

A szabálysértésekért az eddigi egy-öt helyett akár egy-nyolc büntetőpont is járhat, a gondatlan bűncselekményért kilenc, a szándékosért pedig tizenegy.

Jó hír, hogy a jövőben lehetőséget kívánnak biztosítani, hogy már a helyszínen bankkártyával lehessen kifizetni a bírságot (amint a rendőrség rendelkezésére állnak a hordozható kártyaleolvasó terminálok).

Vissza a lap tetejére