Autópálya matrica kisokos

2016.01.25

Az útdíjhasználatért kötelező minden személy- és kishaszongépjárműre engedélyt, vagyis autópálya-matricát váltani – a 2015. január 1-jétől életbe lépő változásokkal és szigorításokkal sokaknak nehezebbé vált az utazásuk, rosszabb esetben mindennapi ingázásuk is. Ehhez nyújthat némi segítséget az internetes vásárlás, vagyis az e-matrica – nézzük, milyen segítséget kapunk, ha esetleg problémákba ütköznénk!

Autópálya matrica kisokos

A Biztosítás.HU-n keresztül elérhető autópálya matrica vásárló felület rendkívül felhasználóbarát, látható, hogy megtervezésekor az áttekinthetőségre, egyszerűségre, könnyen érhetőségre törekedtek. Bárkivel előfordulhat azonban, hogy a jól navigálható weboldal ellenére is felmerülnek benne kérdések, bizonytalanságok – amelyekre természetesen minél rövidebb idő alatt szeretne választ kapni. Az oldal több szegmensének is a minél hatékonyabb tájékoztatás a célja, vegyük sorra ezeket!

Az Információ fül a legszükségesebb adatokat tartalmazza: részletesen beszámol az autópálya-matricák típusairól, a gépjármű-kategóriák pontos meghatározásáról és a fizetési lehetőségekről; itt találjuk a kényelmi díjak mértékét is, valamint figyelmeztetnek bennünket arra, hogyan zajlik az ellenőrzés menete, hogy milyen következményekkel jár, ha valaki jogosulatlanul használja a díjköteles útszakaszokat.

A Tanácsok menüpont inkább leíró jellegű útmutatást ad, hiszen itt a konkrét szabályismertetés helyett az esetlegesen felmerülő dilemmákra, gyakorlati kérdésekre ajánlanak lehetséges válaszokat (melyik matricatípust válasszuk, hogyan spórolhatunk, stb.).

A GYIK fül önmagáért beszél: itt találjuk a gyakran ismételt kérdéseket, tehát meglehetősen konkrét problémákat, amelyeket vélhetően már nagyon sok tanácstalan vásárló feltett az ügyfélszolgálaton. Talán ide a legérdemesebb benéznünk bizonytalanság esetén, hiszen nagy a valószínűsége, hogy mások is hasonló nehézségekkel találkoztak. Ha a fenti lehetőségek sem oldották meg felmerülő gondunkat, keressük fel a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ügyfélszolgálatát – elérhetőségeik a Kapcsolat menüpont alatt találhatóak.

Ne felejtsünk el díjköteles útszakasz használata esetén matricát vásárolni, vezessünk biztonságosan és óvatosan!

Autópálya matrica online igénylésAz alábbiakban áttekintjük a matricák alaptípusait:

Éves matrica

Összesen három időalapú matricát különböztethetünk meg, amelyek között megtaláljuk a heti, illetve tíz napos, a havi és az éves lehetőséget. Ezek közül az éves biztosítja a leghosszabb időre az autópályák használatát, méghozzá a tárgyév első napjától a következő év január 31. napjának 24. órájáig. Az éves matrica területileg nincs korlátozva, tehát az országhatáron belül fellelhető összes gyorsforgalmi út használatát biztosítja.

Havi matrica

Ez a matrica az általunk kijelölt hónap során jogosít a magyarországi autópályák használatra. A megadott kezdő naptól a következő hónap - számát tekintve a kezdő nappal megegyező nap 24. óráig érvényes. Amennyiben az adott nap a lejárat hónapjában hiányzik (például 30 és 31 napos eltérés), akkor a hónap utolsó napjának 24. óráig lesz biztosítva a jogosultság.

A tíznapos autópálya matrica

A legrövidebb lehetőség mindössze tíz napra biztosít jogosultságot az autópályák használatához. Ez területi megkötés nélkül az ország teljes hálózatán igénybe vehető, ezért nem jelent problémát, ha az utazás során több autópályán is keresztül kell haladnunk.

Megyei matrica

A megyei változat lényege, hogy kedvezményes áron elérhetővé tegye az autópálya jogosultságot mindazok számára, akik a lakóhelyük fekvése miatt csak egy bizonyos szakaszon használják azt. Így nincs szükség felesleges pénzkidobásra, elég csak a szükséges területre vonatkozó engedélyt megvásárolni. Egy járműre több megyei matrica is váltható. Ezek összege természetesen arányosan növekszik, azonban még így is megéri átgondolni a lehetőséget. A matricák ezen típusa kizárólag egy éves intervallumra vásárolható – tehát az érvényessége a tárgyév első napjától a következő év január 31. napjának 24. órájáig tart. A megyei útdíjmatricák a szomszédos megye első lehajtójáig érvényesek.A szolgáltatást szerződött partnerünk, az e-autopalyamatrica.hu nyújtja.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: