Biztosítási hírösszefoglaló - 13. hét

A nemek közötti eddigi különbségtétel következtében az egyes biztosítások díjai a nőknek kedveztek inkább. Ez a különbség a legmarkánsabban az életbiztosítások terén jelentkezett.

Biztosítási hírösszefoglaló  - 13. hét

2012.05.08

Az Európai Bizottság döntése következtében, mely kimondja, hogy fel kell számolni a nemi diszkriminációt a biztosítások körében, főleg ebben a szektorban lehet változásokra számítani. A kockázati típusú életbiztosítások terén számíthatnak a nők a legnagyobb drágulásra, mert a férfiak születéskor várható életkora alacsonyabb, mint a nőké, így a nők biztosítása kevesebbe kerül. A vegyes és a unit-linked konstrukciók esetében is számíthatnak a nők díjemelkedésre, valamint a betegségbiztosítások is drágulhatnak nekik, habár itt mindkét nemet érintő változások is vannak kilátásban. A döntés kapcsán az egyik legfontosabb kérdés egyelőre az, hogy csak az új, vagy a már meglévő biztosítások esetében is érvényesíteni kell-e majd a határozatot.

Az életbiztosítási terület mellett hamarosan a lakásbiztosítás ok terén is változásokra lehet számítani, legalábbis ezt szorgalmazta Vereczki András, az AEGON vezérigazgató-helyettese a március 22-én tartott Biztosítási Konferencián tartott előadásában. 2010-et a természeti katasztrófák évének nevezte, és kiemelte, Magyarországon leginkább árvizek, illetve viharok sújtották a lakosságot.

Elmondta továbbá, hogy hazánkban nincs olyan természeti katasztrófa, mely ne okozott volna kellő fedezet nélküli hatalmas veszteséget. Ennek fő okaként a nem biztosított ingatlan ok magas arányát jelölte meg, mely a növekvő kockázat ellenére sem mutat változást. Vereczki záró gondolatként beszélt a biztosítók reakciójának fontosságáról, valamint az állammal való szorosabb együttműködés lehetőségéről is.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: