Biztosítási hírösszefoglaló - 31. hét

Az egyik gazdasági napilap több szakembert szólaltatott meg egy, az általa leközölt cikkben, melynek témája az életbiztosítási piac jelenlegi helyzete.

Biztosítási hírösszefoglaló  - 31. hét

2012.04.18

A statisztikai adatok szerint a piacról egy év alatt mintegy 111 ezer szerződés tűnt el. Az értékesítési folyamatot jelentősen megnehezítik a törvényi körülmények. Ezek egyrészt vonatkoznak az életbiztosítási szerzősédek után igényelhető adókedvezmények fokozatos eltörlésére (először jövedelemsávokhoz kötötték, majd 3 évvel ezelőtt megszüntették teljesen), másrészt a kamatadó rendszerére is, mely szerint konstrukciótól függően más-más idő leteltével lehet felvenni a hozamokat.

A szakemberek alapvető fontosságúnak tartják az állam részéről azt az intézkedést, hogy visszaállítsák az adókedvezményt, így is növelve a hosszú távú öngondoskodási kedvet a lakosság körében, valamint azt, hogy a kamatadó szabályozás egységesítésével versenysemlegességet teremtsenek az egyes termékek között. Ennek következtében az ügyfelek szemében a döntőérv nem a hozamok adójának „kibekkelése” lenne, hanem az egyes konstrukciókban szereplő fedezetek, szolgáltatások. Az állam számára pedig egyben jelentős tehermentesítés is lenne, hiszen a nyugdíjak egy részéről nem neki kellene gondoskodnia.


A Sziget fesztivál közeledtével figyelmeztet az egyik biztosító társaság bennünket azon óvintézkedésekre, melyek segítségével jelentősen csökkenteni, vagy akár teljesen el is lehet kerülni azon károkat, amik ilyen eseményekkor előfordulhatnak. Az általános biztonsági szabályok ebben az esetben is érvényesek: ne tartsuk lakáskulcsunkat, iratainkat, bankkártyánkat egy helyen. Lopás esetén azonnal tiltassuk le a kártyát, vagy cseréljünk zárat, illetve értesítsük a Sziget rendezőit, akik lehetőségeikhez mérten segítenek. Kamerát, nagyobb értékű eszközt a sátor helyett értékmegőrzőben tároljunk. A számos sportlehetőség, valamint a „balszerencse”, mint állandó faktor miatt nem árt balesetbiztosítást is kötni. Az alap konstrukciók már csonttörés esetén is fizetnek, amennyiben az nem extrém sportból kifolyólag következett be.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: