Ami a számok mögött van…..

Az előzetes várakozásokat felülmúlva közel 1,5 millióan cserélték le kötelező biztosításukat a novemberi kampányban!!!

Ami a számok mögött van…..

2016.07.18

a MABISZ mai sajtótájékoztatóján elhangzott adatok elemzése - kiegészítése

Akár 20-25 milliárd forintos díjcsökkenést is okozhat 2010-ben a kötelező biztosítások piacán az a közel 1,5 millió darab kötelező biztosítási szerződés, melyet olcsóbbra cseréltek az autósok tavaly novemberben. A Biztosítás.hu-nak a MABISZ mai sajtótájékoztatója kapcsán kiadott elemzése az okokat és a piac várható alakulását tárgyalja. A társaság az idei kampányban további árcsökkenésre számít.

A Magyar Biztosítók Szövetségének összesített adatai alapján - az előző évek sikerkampányait figyelembe véve is abszolút rekordnak számító - 1 millió 460 ezer kötelező biztosítás váltás történt tavaly novemberben.

A közel 1,5 millió váltóból 950 ezer autós új biztosítóhoz szerződött, 510 ezer pedig korábbi biztosítóját választotta új biztosítójául, vagyis saját biztosítójánál kedvezőbb áron újrakötötte szerződését.

Az autósok megtakarítása mintegy 13-17 ezer forint volt szerződésenként, ami összességében 20-25 milliárd forintos megtakarítást eredményez. Mindez akár 110 milliárd forint alá is csökkentheti, a tavaly még évi 130 milliárdos itthoni kötelező piacot.

A legoptimistább várakozásokat is felülmúló 1,5 millió váltó mintegy 40%-a az internetes honlapok ügyfelei közül került ki, de a kötések nagy számból az is kitűnik, hogy a biztosítótársaságok üzletkötői és a hagyományos (offline) alkuszok is minden eddiginél jobban aktivizálták magukat. A „lakásokba bekopogtató” ügynökök laptopokkal és díjszámító szoftverekkel felfegyverkezve - a rendkívül kedvező díjaknak köszönhetően - azokat az autósokat is rá tudták venni a biztosítóváltásra, akik önmaguktól nem kezdeményezték volna a biztosítóváltást.

Ez azonban még nem a vége…

Az elmúlt évek egyre növekvő számú autóst megmozgató kampányainak és a mára bekerülési árra csökkentett kötelező díjaknak köszönhetően akár azt is gondolhatnánk, hogy a hazai kötelező verseny elérte határait. A Biztosítás.hu szerint azonban könnyen meglehet, hogy a következő évek váltóinak száma a jelenlegi rekordot is meghaladja majd. A társaság szerint ugyanis, ha a hazai kötelező biztosítások profitabilitását összevetjük a fejlettebb piacokéival azt láthatjuk, hogy míg itthon a kötelező biztosításokat művelő biztosítók null szaldó körül, vagy szerény nyereséggel működnek, addig pl. a francia piacon versengő társaik egytől-egyig 6-15%-os veszteséget kénytelenek elkönyvelni évente.

A magyarországi helyzetet tovább bonyolítja, hogy az új kötelező törvényben foglaltak miatt 2011-től nem köbcentiméter, hanem kilowatt alapján kell majd árazniuk a biztosítótársaságoknak. Ez utóbbi azzal jár majd, hogy az eddig egy díjkategóriába tartozó - azonos köbcentivel, de különböző teljesítménnyel bíró - járművek kötelező díja, ezentúl adott biztosítón belül is eltér majd egymástól. A 15 hazai társaság kénytelen lesz teljesen újraárazni kötelező biztosításait novembere, ami a Biztosítás.hu szerint jelentős piaci átrendeződéhez és további díjcsökkenéshez vezet majd.


Biztositas.hu

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: