Az egészségbiztosításról másképpen

Továbbra is tartjuk magunkat ahhoz, hogy az egészségbiztosítás rendszer átalakítás politikai vitájáról nem kívánunk szólni (majd ha a szakmai érvek kerülnek előtérbe), sőt, még kommentálni sem óhajtjuk azokat. Viszont érdemes tudni pár dolgot a hazai biztosítók kínálatában az egészségbiztosítással kapcsolatos termékekről, újonnan megjelenő kiegészítőkről.

Az egészségbiztosításról másképpen

2012.04.04

Az közismert tény, hogy az állami egészségügy szolgáltatásai - különösképpen a kényelmi jellegű szempontok alapján - messze vannak az ideálistól. A biztosítók kínálatában azonban találhatunk olyan termékeket, amelyek szükség esetén magasabb színvonalú egészségügyi ellátás igénybevételét teszik lehetővé, ráadásul az ilyen biztosítások száma még nő is.

Jelenleg a legnépszerűbbek azok a termékek, amelyek egy műtét esetén fizetnek előre megállapított összeget, vagy a kórházban tartózkodás napjaira nyújt térítést. Ismerve a hazai viszonyokat - a hálapénz talán az egészségügy legstabilabban működő eleme - könnyen belátható az ilyen szerződések értelme. Ugyanilyen jellegű, de lényegesen magasabb összegeket tartalmazó (és így persze magasabb díjon megvehető) szerződések már azt is lehetővé tehetik, hogy egy szükségessé váló orvosi beavatkozást ne valamelyik félig romos kórház túlhajszolt orvosára bízzunk, hanem akár egy magánkórház szolgáltatásait is igénybe vehessük.

Az egészségbiztosításhoz kapcsolódó szerződések ezenkívül tartalmazhatnak élet- és balesetbiztosítási elemeket, betegségek (akár a retteget betegségek infarktus, agyvérzés) esetén bekövetlező anyagi hátrányokra fedezetet nyújtó elemeket, de akár rokkantságra vagy leszázalékolásra is fizethetnek kártérítést. Speciális eset, amikor a cégek dolgozóikra kötnek ilyen jellegű szerződést - persze az alkalmazottakra egyszerűbbet, a vezetőkre pedig fullextrásat. Ebben az esetben lehetséges a kártérítési összegeket a biztosított jövedelméhez igazítani, így átmeneti vagy végleges munkaképesség-csökkenése után anyagi helyzete nem fog megrendülni.

Sok vitát váltott ki az, hogy az extrém sportok közben elszenvedett balesetek kikerültek a TB hatálya alól, az ezekből adódó gyógyítási költséget mindenkinek saját zsebből kell fizetnie. A biztosítók hamar megérezték az ebből adódó keresletet, és gőzerővel dolgoznak az ilyen esetekre is szolgáltatást nyújtó módozatok bevezetésén. A spanyolviaszt mindenesetre nem kell feltalálniuk, az utasbiztosításokban már előfordul - általában kiegészítőként - ez az elem, ezt csak át kell dolgozni a hazai viszonyokba, és integrálni a biztosítói rendszerekbe.

Szintén új elemnek számít az egyes életbiztosítási szerződések megköthető többféle egészségbiztosítási jellegű kiegészítő, amelyek között már például kimondottan a nők számára fejlesztett biztosítási elemek is megtalálhatók.

Az egészségbiztosítási piac a biztosítók oldaláról tehát már most sem állóvíz. HA az állami egészségbiztosítás reformja pedig tényleg elkezd érdemben megvalósulni, ennél sokkal komolyabb változások várhatók, még akkor is, ha végül nem a több-biztosítós rendszer valósul meg. Természetesen a történéseket ezután is folyamatosan figyelemmel kísérjük, és az érdemi információkat közzétesszük.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: