Biztosítási hírösszefoglaló - 18. hét

A fogyasztók védelme érdekében a PSZÁF kiemelten figyeli az mlm (multi level marketing) alapú értékesítést az életbiztosítások terén.

Biztosítási hírösszefoglaló  - 18. hét

2019.09.26

Az mlm egy jutalék piramis alapú, önmagát építő rendszer, melyben erős jövedelemszerzési motívum dominál, minek következtében gyakran előfordul a beszervezendő tagok félreinformálása, vagy részinformációkkal történő ellátása, ami tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak minősül. A téves, illetve hiányos tájékoztatás következtében nem mindegyik, a láncolatba becsatlakozni óhajtó fogyasztó méri fel például azt, hogy az életbiztosítás fizetésére a megszerezhető jutalékon túl más forrásokra is szükséges lehet, illetve nagyobb valószínűséggel vásárol olyan életbiztosítási konstrukciót, ami számára nem lesz megfelelő.


Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár múlt pénteken sajtótájékoztatót tartott Kolontáron, melynek keretében azt a tájékoztatást adta, hogy várhatóan 2012 januárjától kötelező lesz a veszélyes anyagokat kezelő cégeknek felelősségbiztosítást kötniük, ugyanis a környezetvédelmi hatóság ennek a meglétéhez köti majd a vállalatok egységes környezethasználati engedélyét.

Az államtitkár közölte továbbá, hogy a biztosítás kötésére kötelezett cégek körét törvényben rögzítenék, mely 2012. januárjától kerülne elfogadásra, valamint előre vetítette azt is, miszerint valószínűleg csökkenni fog a veszélyes hulladékokkal foglalkozó cégek száma. Hangsúlyozta továbbá, hogy a biztosítás megkötésével létrejöhetne egy olyan pénzügyi alap, mely egy, a kolontárihoz hasonló katasztrófa esetére biztosítaná a kármentesítés költségeit, ezáltal kiváltva az állami finanszírozást.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: