Tovább bonyolódott a kötelező biztosítás

Budapest, 2005.10.31. (Reggel.hu) - Október 29-én napvilágot látott minden idők legbonyolultabb kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás kínálata. A tavalyi évhez hasonlóan igen nagy díjkülönbségek láthatók a biztosítók ajánlatai között.

Tovább bonyolódott a kötelező biztosítás

2012.04.19

Bár biztos sokan váltanak majd, de nem lesz egyszerű döntésre jutni, hiszen a biztosítók igen eltérő számítási módokat és kedvezményeket alkalmaznak. Van biztosító, amely a lakhely, akad, amely az életkor, esetleg a nem szerint ad kedvezőbb vagy rosszabb tarifát. A legérdekesebb talán az a kínálati különlegesség, amikor a Pest megyén kívüli lakhelyet 40 százalék kedvezménnyel honorálja a MÁV Biztosító Egyesület. Egymástól is vettek át ötleteket az élelmesebbek. Amíg például tavaly még csak egy helyen lehetett engedményt kapni a közszolgálati dolgozóknak, addig most már három biztosítónál.

Egyre több biztosítónál jelenik meg a bónusz és malusz kategóriák eltérítése. Így láthatunk a szokásos 5 százalék bónuszléptetés helyett 15-öt is péládul az Unionnál, de az OTP Garancia a malusz 4 kategóriánál a szokásos kettes helyett hármas szorzót alkalmaz.

Tovább nehezíti a döntést, hogy vannak biztosítók, amelyek megkülönböztetik a régi és új ügyfeleket. Előfordul, hogy a régi ügyfelet büntetik, hiszen az újonnan csatlakozók 10 százalék kedvezményt kapnak (Közlekedési Biztosító Egyesület), amiből a régiek akkor is ki vannak zárva, ha felbontják, majd újrakötik szerződésüket. Az Allianz és az Uniqa a visszatérőknek nyújtanak kedvezményeket. Több társaság alkalmaz hűségbónuszt, vagyis két-három, náluk eltöltött esztendő után bizonyos díjösszeget elengednek.

Változatlanul kissé nehézkes a váltás, hiszen továbbra is nekik kell a kártörténeti igazolás után járni, majd eljutattni új biztosítójukhoz. Remélhetőleg jövőre megszületik az a törvénymódosítás, amely alapján létrejöhet az az elektronikus nyilvántartási rendszer, amelynek segítségével a biztosítók egymás között intézhetik az ilyen jellegű adategyeztetést.

Addig nincs mit tenni, mint biztosítási alkuszhoz fordulni, amelyek az esetek többségében nemcsak a kiválasztásban segítenek, de a kártörténeti igazolást is önállóan beszerzik. Ezért is érdemes ezeket a vállalkozásokat felkeresni, mert internetes honlapjukon általában működik egy olyan díjkalkulátor, amely az összes lehetséges kedvezményt figyelembe veszi, s így nagyságrendekkel könnyebb lehet a választás.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: