Egészségbiztosítás készülődés

Hónapok óta szinte minden nap hallhatunk az egészségbiztosítási rendszer átalakításáról, de még mindig nem tudhatjuk, hogy mi is fog történni. Az egyetlen biztos pont, hogy a jelenlegi helyzet, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nem túl hatékony működése változtatásra szorul.

Egészségbiztosítás készülődés

2012.04.18

A szakmai és persze a politikai - viták véget nem érően folynak, de a kívülállók még csak nem is sejthetik, hogy a lehetséges megoldások közül melyik, mikor és hogyan fog megvalósulni? A kormánypártok abban egyetértenek, hogy az ellátást valóban, az eddiginél sokkal inkább valódi biztosítói rendszerben képzelik el, de éles vitájuk van arról, hogy ezt egy, vagy több biztosítóval kívánják megoldani az ellenzék pedig magától értetődően minden kormánypárti elképzelést igyekszik megakadályozni.

Természetesen nem kívánunk állást foglalni a lehetőségek között, már csak azért sem, mert a külföldi tapasztalatok is vegyesek, minden kialakított rendszernek vannak előnyei és hátrányai is. Mégis érdemes már most is felkészülni az egészségbiztosítási rendszer lehetséges változásaira. Ez a feladat foglalkoztatja most a biztosítókat is, amelyek a több biztosítós rendszer esetén részt vehetnek a működésben, az egy biztosítós változatnál pedig a kiegészítő szolgáltatások területén találhatnak maguknak új piacot.

Szintén nem tétlenkedhetnek az alkuszok sem. Bármelyik változat is kerül megvalósításra, két dolog már most egyértelmű: az ellátási rendszer az eddiginél sokkal inkább biztosítás-jellegű lesz, és az ügyfelek (akikről ez az egész elvileg szól) tájékozatlanok lesznek, és szakértő segítségre szorulnak majd. Márpedig az alkuszok elsőrendű feladata, hogy az ügyfél megbízása alapján az ő érdekeit képviselve megtalálják és ajánlják számára a lehető legjobb lehetőséget.

Éppen ezért ahogy a biztosítók szakemberei is készülnek a lehetséges változatok mindegyikére a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége sem tétlenkedik. Tagjaik folyamatos szakmai egyeztetéseken vesznek részt, a Szövetség pedig szakmai konferenciákat szervez, valamint az Alkuszakadémia kiemelt pontja lesz júniusban az új rendszerre való felkészülés.

Az FBAMSZ tagjai között több olyan alkuszcég is van, melynek anyavállalata Európa más országaiban működik, így természetesen a külföldi, úniós tapasztalatokat is fel lehet, és fel is kell használni. A Szövetség tagjai ahogy eddig is elkötelezettek abban, hogy ügyfeleik érdekképviseletére mindig felkészültek legyenek, és felelősséggel állhassanak a feladatok megoldása elé. Abban pedig, hogy az egyeztetett szakmai információk minél több emberhez eljuthassanak, a már százezres nagyságrendű ügyfélkörrel rendelkező online alkuszoknak, így a Biztosítás.hu Kft.-nek is komoly szerepe lesz.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: