Inkább egyénileg mennek síelni a budapestiek

Nem segít a síelőknek az Európai Egészségbiztosítási Kártya

A késve indult síszezon ellenére 2010-ben is a neten kötött utasbiztosítások számának növekedésére számít a Biztosítás.hu internetes alkuszi portál.

Inkább egyénileg mennek síelni a budapestiek

2016.07.18

A késve indult síszezon ellenére 2010-ben is a neten kötött utasbiztosítások számának növekedésére számít a Biztosítás.hu internetes alkuszi portál.

A portál szerint az idén várhatóan százezernél is több, interneten eladásra kerülő utasbiztosításból a téli hónapokban elsősorban a budapestiek veszik majd ki részüket, mivel körükben sokkal népszerűbbek az egyéni sí utak, mint a téli sportok vidéki szerelmeseinek körében.

A Biztosítás.hu felmérése szerint 2009-ben Budapestről és Pest megyéből került ki az interneten sí biztosításokat kötő honfitársaink közel 70%-a(!). A portál szerint ennek oka elsősorban abban keresendő, hogy míg a budapestiek inkább az egyéni sí utakat választják (saját autójukkal megközelítve a legközelebbi síterepeket), addig vidéki társaik a szervezett (buszos) sí utakat részesítik előnyben.

Míg a vidéki síelők a buszjeggyel együtt tulajdonképpen az utasbiztosítást is „megveszik”, addig a budapestiek - általában az interneten keresztül - saját maguk intézik biztosításuk megkötését. Mindkét megoldás egyszerű, azonban az utasbiztosítások sajnos nem egyformák. Míg a netes kötés esetében sí biztosításunkat magunk választjuk ki, ár/érték arányban megkeresve a legjobbat a piacon, addig a buszos kirándulások esetében sokszor a szervezők által felajánlott biztosítás kerül megkötésre. Ezzel azonban vigyázni kell, mert egyes, „sí biztosításnak” nevezett termékek túl sokba kerülnek és csak minimális mértékben, vagy egyáltalán nem tartalmazzák a síelés kiemelt kockázatait.

Ugyanígy nem nyújthat elegendő biztonságot a síelők számára az Európai Egészségbiztosítási Kártya sem. Bár kiváltása plusz költséget nem jelent, a téli kirándulásainkkor ezzel a kártyával több probléma is akad. Az első, hogy csak bizonyos intézményekben fogadják el a kártyát, a második, hogy több országban 10-20%-os önrészt kell fizetnünk a kártya alapján igénybevett orvosi ellátás után. További - és síbalesetek esetében talán a legnagyobb - probléma, hogy a síbalesetek speciális eseményeire a kártya védelme egyáltalán nem tejed ki.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya esetében például nem számíthatunk a balesetet szenvedett személyek felkutatására, valamint a hegyi mentés és a völgybe szállítás költségeinek finanszírozására sem.

A kártya már csak azért sem lehet alternatíva, mert a sí biztosítások nem kerülnek sokba. Napi 6-700 Ft-ért ugyanis már megfelelő biztosítást köthetünk, ami egy hétvégi síelés esetében, egy négy fős családdal számolva is bagatell összeg.

Az utasbiztosítások további előnye, hogy a magukra valamit is adó biztosítók esetében autónkra szóló assistance szolgáltatásokat és sí felelősség biztosítást is tartalmaznak. A Biztosítás.hu adatai alapján szinte minden egyénileg utazó olyan biztosítót választ, amelynek autóra szóló fedezet is szerepel a biztosításában. A jármű szállítása, helyszíni javítása, az utasok szállásának biztosítása, mind-mind nélkülözhetetlenek azok számára, akik saját autójukkal vágnak neki a síterepeknek.


Biztosítás.hu

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: