Építés-szerelés biztosítás

A vállalkozások, különösen az építőipari cégek esetében jól bevált biztosítási forma az építés-szerelés biztosítás, a lakosság körében azonban messze nem közismert. Pedig a lakásbiztosítások nem vonatkoznak az építés alatt álló épületekre, de sok esetben még a felújítás alatt állókra sem. Biztosításra pedig ekkor is szükség van, egyrészt mert arra mindig szükség van, másrészt a felvett hitelek fedezeteként is.

Építés-szerelés biztosítás

2012.04.18

A lakossági építés-szerelés biztosítás családi házak, kisebb társasházak biztonságos felépítését, elkészültét segítheti. A szerződés tartalma is speciálisan a lakossági igényekhez alkalmazkodik.

A biztosítás tartamának meghatározása (mikor kezdődik a kockázatvállalás, és meddig tart) az építés-szerelési tervdokumentáció alapján történik, nem függ azonban például a folyósított hitel futamidejétől. A tartam minimum fél, maximum egy év lehet. Az egy évnél hosszabb időtartamú beruházások esetén a fennmaradó időre ? a biztosító egyetértésével - új szerződést köthetünk. A biztosítási védelem már az építési munkák elindításával, illetve az építéshez szükséges biztosított termékek, munkaeszközök - az építkezési helyszínen történő - lerakodásával megkezdődik, és a használatbavételi engedély hatálybalépésével végződik.

Családi ház építése esetén elsősorban a beruházás épületének és a beépítésre váró épülettartozékok, épület-berendezések (építészeti berendezési tárgyak, épületvillamossági berendezések és épületgépészeti berendezések) biztosítására van igény. A biztosítási összeg a biztosított vagyontárgyak értékét és a kivitelezés költségeit tartalmazza, és lehetőség van a munkavégzés eszközeinek biztosítására is.

Az alapbiztosítást jelentő tűz- és elemikár-biztosításhoz köthetők a kiegészítő biztosítások:

a betöréses lopás- és rablásbiztosítás rablás és a zárt helyen tárolt vagyontárgyak betöréses lopása esetén nyújt szolgáltatást, de megköthető a szabadban tárolt munkagépek lopás kockázatára is. Ide tartozik, hogy az épületrongálás-biztosítás alapján a biztosított épületben betöréses lopással, annak kísérletével keletkezett épületrongálási károk térülnek meg.

Az általános felelősségbiztosítás az építés-szerelési tevékenység során a harmadik személynek okozott dologi és személyi sérüléses károkat téríti meg a biztosított helyett.

A kiegészítő belföldi szállítmánybiztosítás a beruházás vagyontárgyainak és a munkavégzés eszközeinek - biztosított által történő - szállítására köthető meg.

Az igények szerint választható záradékok alkalmazásával a biztosító lehetővé teszi, hogy a biztosítási fedezetet szűkítése árán a biztosítás díja kedvezőbb legyen, de a másik véglet is igaz, külön díj ellenében bővebb szolgáltatásokhoz juthatunk hozzá.

Nagyon fontos, hogy beruházás befejezését követően ? a használatbavételi engedély napjától - az új lakóépületre már nem az építés-szerelés biztosítás, hanem az akkor megkötött lakásbiztosítás megkötése nyújt védelmet.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: