Időben kapunk majd csekket

Bemondásra is el kell majd fogadni a biztosítóknak a váltók bónuszát

Az autósok számára kedvező változásokat tartalmaz a Pénzügyminisztérium "Bonus-Malus" rendszert szabályozó új rendelete, mely a nyáron elfogadott Kötelező Biztosításról szóló törvényhez kapcsolódóan a napokban jelent meg.

Időben kapunk majd csekket

2012.04.19

A változások közül - kiemelkedik a bónusz fokozatnak – az év végi biztosítóváltás alkalmával - bemondásra történő elfogadása, illetve az a változás, mely a jövőben lehetetlenné teszi, hogy a díjat nem fizető autósok elveszítsék megszerzett bónuszukat.

A Biztositas.hu alkuszi portál szerint még éppen időben érkezett a Pénzügyminisztérium 19/2009. (X.9) számú Bonus-Malus rendszert szabályozó rendelete ahhoz, hogy a közelgő biztosító váltási kampány előszeleként megtörje a szakértők által vihar előttinek mondott csendet és hatással legyen a kampányra.

Arra a kampányra, mely a kötelező biztosítási törvény változása előtti utolsó kampányként, minden eddiginél nagyobb érdeklődésre számíthat az autósok és a biztosítók részéről.

Az új szabályozás biztosítóváltást leginkább elősegítő eleme, hogy az új biztosító az ügyfél nyilatkozata alapján állítja majd be a bónusz fokozatot(!) és küldi majd ki az első csekket. Vagyis elég lesz bemondanunk a bónusz fokozatunk és ellentétben a korábbi gyakorlattal, új biztosítónak nem A00-ban (a drágább alapdíjon), hanem a kedvezőbb bónuszos díjon kell majd megküldenie első csekkünket.

Ezen felül az új szabályozás az év egészére előírja a biztosítóknak, hogy az autós kártörténeti adatait (bónusz fokozatát) a biztosítók első körben egymástól kötelesek beszerezni, mely tovább csökkenti az autósok adminisztrációs terheit.

A Biztosítás.hu tájékoztatása szerint megszűnik az a korábbi gyakorlat is, miszerint a díjfizetés miatt törlésre kerülő szerződések esetében az autós elveszíti - az esetek többségében - több év alatt megszolgált bónusz fokozatát.

A Pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint korábban nem volt méltányos, hogy több éves balesetmentes vezetéssel megszolgált bónuszt egy csekk befizetésének elmulasztása miatt elveszítse az autós. A jövőben tehát nem veszíthetjük el bónuszunkat díj nemfizetés miatt, viszont számítanunk kell arra, hogy a kieső napok egy részére büntetést kell majd fizetnünk. Ez a büntetés az un. "fedezetlenségi díj" lesz, amit korábban MABISZ díjként ismertünk. Ennek mértéke várhatóan jelentős lesz és megpróbál majd elrettenteni a díj nemfizetésétől.

A 2010 január elsejével életbe lépő új szabályozás mindezeken felül még a korábbi un. respíró (vagy türelmi időt) is megnöveli. A korábban díj nemfizetésre biztosított 30 napos türelmi idő ugyanis 60 nap lesz. Ezzel párhuzamosan az év végi biztosítóváltáskor alkalmazott díjhalasztás tartama is 60 napra emelkedik, ami főleg a közúti ellenőrzések kapcsán jelent majd könnyebbséget, hiszen a rendőrség a korábbi február 1. helyett, csak március elejétől kérheti majd a díj befizetését igazoló dokumentumokat.

Mindez elég időt ad majd az új biztosítóknak, hogy eljuttassák a kedvezőbb díjú biztosítóra váltó autóshoz, a befizetendő díjról szóló csekkeket.


Biztosítás.hu

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: