Indul a kötelezőverseny

Akár 2-3-szoros árkülönbség is lehet a biztosítóknál kötött kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások között - derül ki a napilapokban ma közzétett ajánlatokból. Aki vált, annak december 1-jéig kell felmondania régi biztosítójánál, és december 31-ig kell átszerződnie az újhoz.

Indul a kötelezőverseny

2012.04.18

Mától egy hónapig ismét számolhatnak az autósok. A mai lapokban tették közzé a biztosítók a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás jövő évi tarifáit, és ezzel kezdetét veszi az egy hónapig tartó kampányidőszak. Kedvezőek az ajánlatok, új cég is megjelent a piacon, és új kedvezmények is vannak. Annak, aki másik társasághoz szerződik, december 1-jéig írásban kell felmondania a szerződését a mostani biztosítójánál, az új szerződést pedig december 31-éig kell megkötnie. Persze tanácsos ezeket nem az utolsó pillanatra hagyni

Akár kétszeres, háromszoros különbség is lehet a legolcsóbb és a legdrágább kötelező felelősségbiztosítás díja között jövőre is. A 15 biztosító ma megjelenő tarifái között gyakorlatilag lehetetlen eligazodni az autósoknak, annyira bonyolult a díjak számítása. De emiatt nem kell letenni az összehasonlításról, hiszen az is lehet, hogy tízezreket spórolhatunk, ha olcsóbb biztosítót találunk magunknak. A legtöbb biztosító a saját internetes honlapján lehetővé teszi a díjkalkulációt, így mi is átböngészhetünk több ajánlatot. De a legjobban akkor spórolunk az időnkkel, ha biztosítási alkuszt keresünk fel akár személyesen, akár az interneten, aki több biztosító ajánlatát összehasonlítva mutatja be a díjakat.

Rácz István, a Biztosítás.hu ügyvezető igazgatója szerint továbbra is jelentős árkülönbségre számíthatnak az autósok. Jellemző, hogy a legalacsonyabb, illetve a legdrágább díj között az 50 százaléknyi vagy akár 100 százalékos különbség is lehet – mondja a szakember. Egy budapesti, 30 év körüli autós egy normál, 1,3-as Suzukival például 40 ezer forinttól 70-80 ezer forintig is fizethet. Ez vidéken, illetve az idősebb korosztálynál némileg csökken, de természetes, hogy a megtakarítást ahhoz is kell mérni, hogy az illető milyen anyagi körülmények között van. Ha a fiatalokat nézzük, egy 2000 köbcenti feletti autónál még továbbra is ők a legdrágább kötelező höz jutók, náluk előfordul az, hogy egy 2000 köbcenti fölötti BMW esetében 150 ezer forint, míg a legdrágább 400 ezer forint felett.

Aki tehát váltani szeretne, a régi szerződését december elsejéig írásban mondja fel. Az új szerződést pedig év végéig kösse meg.

Forrás: www.mr1-kossuth.hu

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: