Kifizetik a biztosítók a televízióban eset károkat

Budapest, 2006. szeptember 19. (Origo) - A magyarországi biztosítók méltányosságból kifizetnék a televízió székházában és az ott parkoló autókban esett károkat, annak ellenére, hogy a tüntetés vagy zavargás miatt bekövetkezett károkra mentességük lenne. A tárgyalások már folynak az ügyben. A Magyar Biztosítók Szövetsége szerint a biztosítási szerződésben szereplő feltételek az irányadóak, ezek viszont nem vonatkoznak a zavargás, háború vagy terrorizmus miatt keletkezett károkra.

Kifizetik a biztosítók a televízióban eset károkat

2012.04.18

A Magyar Televízió vagyonbiztosítása vandalizmus elleni kockázatra is kiterjed - közölte a HavariaPress. Meg nem erősített információk szerint, az MTV-nek van közbeszerzési eljárás keretében kötött vagyonbiztosítása, mely kiterjed vandalizmus okozta károkra is. Ennek fényében vélhetően a biztosító fogja megtéríteni az épületben, annak berendezéseiben, valamint a Televízió gépjárműveiben keletkezett károkat. A felgyújtott fél tucat gépkocsi legalább fele a köztévé szolgálati autója volt.

A biztosítók között jelenleg a tárgyalások folynak arról, hogy a társaságok méltányosságot gyakoroljanak az élszakai tüntetés ügyében. A televíziónál történteket együttesen rongálásnak minősítve nem élnek majd a fizetés alóli mentesülés lehetőségével.

A zavargás, tüntetés, terrorizmus, háború okozta károkra vonatkozó kártérítés általában nem szerepel a biztosítási szerződésekben - jelentette ki Flachner Tamás, a Magyar Biztosítók Szövetége (MABISZ) lakásbiztosítás i tagozatának elnöke. Flachner az [origo]-nak elmondta: a MABISZ álláspontja a Szabadság téren esett károkkal kapcsolatban az, hogy a biztosítók tartsák magukat a biztosítási szerződésekben lefektetett általános feltételekhez.

Flachner elmondta: a biztosítási szerződésekben a 2001. szeptember 11-i WTC elleni terrortámadások óta szerepel tételesen, hogy azok alapesetben nem vonatkoznak terrorizmus, zavargások, vagy háborús helyzet miatt keletkezett károkra. A MABISZ illetékese az [origo]-nak elmondta: azért sem szerepelnek ezek a tételek a biztosítási szerződésben, mert azzal esetleg "bátorítanák ilyen cselekmények elkövetését". Flachner azt nem tudta megmondani, hogy az egyes biztosítók méltányosságból fizetnek-e a zavargások okozta károkért.

A nemzetközi gyakorlatban általános, hogy a biztosítók kizárási - azaz fizetés alól mentesítő - okokként deklarálja a háború, zavargás, vagy tüntetés miatt bekövetkező károkat, mivel az ilyen esetek nem kalkulálhatók előre, és a biztosítók tevékenységükből adódóan csak a várható kockázatokra készülnek fel - mondta Papp-Váry Borbála, a Generali kommunikációs csoportvezetője.

Az Allianz-Hungáriához egyelőre nem érkezett kérbejelentés a hétfői Kossuth- illetve Szabadság téri események kapcsán. A biztosító illetrékese az [origo]-val közölte, hogy minden tekintetben az irányadó törvények és a konkrét szerződéesk alapján járnak el.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: