Mi minden van a lakásbiztosításokban?

A biztosítók lakásbiztosítási szerződései első látásra meglehetősen hasonlítanak egymásra ? még teljesen azonos mondatokat is lehet bennük találni szép számmal. Mégsem egyformák azonban. A legnagyobb különbség persze a biztosítások díjában vannak, de most a tartalmi különbözőségeket mutatjuk meg.

Mi minden van a lakásbiztosításokban?

2012.04.04

A biztosítók lakásbiztosítás i szerződései első látásra meglehetősen hasonlítanak egymásra ? még teljesen azonos mondatokat is lehet bennük találni szép számmal. Mégsem egyformák azonban. A legnagyobb különbség persze a biztosítások díjában vannak, de most a tartalmi különbözőségeket mutatjuk meg.

Minden lakásbiztosításban megtalálhatóak az összefoglaló néven tűzkárok (tűz, robbanás és villámcsapás), az elemi károk (vihar, jégverés, hónyomás, kő- és földomlás, földcsuszamlás, üregbeomlás) és a katasztrófakárok (földrengés, felhőszakadás, árvíz). Azonban az egyes biztosítók nem feltétlenül ugyanazt értik ezeken a meghatározásokon, a szabályzatokban szereplő megfogalmazásbeli különbségek pedig adott esetben lényegesek lehetnek. Legszemléletesebb példa a villámcsapás esetében az, hogy a nem közvetlen villámcsapás (tehát az indukció) miatt keletkezett károk benne vannak-e a szerződésben, és ha igen, alapból, vagy kiegészítőként megköthetően.

Mindenki természetesnek veszi, hogy a vezetékes vízkárok és az üvegkárok a lakásbiztosítás részét képezik. Pedig ez korántsem így van: nem is egy biztosítónál ezeket a szolgáltatásokat szintén kiegészítőként, és persze így külön díjért kell megvásárolni.

Fordított logika érvényesül az ingóságbiztosítások esetében a betöréses lopás nevű biztosítási eseménynél. Ez az átlagos szerződésekben benne van (persze nagyon érdemes megnézni, hogy milyen feltételekkel, milyen védelmi előírásokkal és milyen felső kártérítési határösszegekkel). Azonban ha valakinek erre nem lenne szüksége, például azért, mert valaki mindig otthon van a lakásban, akkor találhat olyan szerződéseket is, amelyek ezt az elemet nem tartalmazzák ? és így persze a fizetendő díj is lényegesen kedvezőbb lehet.

Az általánosan alkalmazott kiegészítő biztosítások között találunk felelősségbiztosításokat (csomagban, vagy egyesével megvehető formában), balesetbiztosítást (amely többszörözhető), vagy akár mezőgazdasági kistermelői biztosítást is.

Egyes biztosítók további, exkluzív kiegészítőket, szolgáltatásokat is ajánlanak a lakásbiztosítás i szerződés mellé. Ilyenek lehetnek például az akvárium vagy a tükrök törése, a hibás tetőszigetelés miatti beázás, a kulcsok ellopásának vagy a bankkártya letiltásának járulékos költségei, de akár a mélyhűtő leolvadásából származó károk fedezete is, vagy az egyre fontosabbá váló jogvédelmi szolgáltatások.

A lakásbiztosítás ok tehát hasonlóságuk ellenére nagyon sokfélék lehetnek, és elég rugalmasan meg is változtathatók. Nem érdemes az első adódó ajánlatot elfogadni, nem biztos, hogy a legolcsóbb ajánlat a legmegfelelőbb, szerződéskötés előtt (de akár utána is?) érdemes tájékozódni.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: