Infláció alatt nőnek a "kötelező" díjak

Budapest, 2005.10.30 (MTI) - A biztosító társaságok jövő évi díjai infláció alatti mértékben, átlagosan 2 százalék körüli mértékben emelkedtek, egyre több a díjkedvezmény így a tarifarendszerek egyre áttekinthetetlenebbek. Kösse meg nálunk kötelezőjét!

Infláció alatt nőnek a

2012.04.19

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási piacot alkotó 9 biztosító társaság és 3 biztosító egyesület tegnap közzétett tarifarendszere egyre többféle díjkedvezményt tartalmaz.

Míg 2004-ben összesen 18-féle esetben adtak a biztosítók a gépjármű típusa, lökettérfogata, az üzembentartó lakóhelye és kora alapján megállapított alapdíjból díjkedvezményt, addig a jövő évi díjaknál az adható kedvezmények száma közel 25.

Egyre több biztosító ad díjkedvezményt, ha az ügyfél Interneten keresztül köti meg biztosítását: 2004-ben még csak a TIR Biztosító Egyesület adott ilyet, az idén már 5 biztosítónál részesül 5-től 30 százalékos díjkedvezményben az, aki on-line köti meg a szerződést. Két évvel ezelőtt még csak az Aegon Magyarország adott a gyerekes családoknál kedvezményt, 2006-ban már az Allianz-Hungáriánál és a Generali-Providenciánál is 5 százalékkal kevesebbet fizetnek a gyerekesek.

Új típusú kedvezmény a Generali-Providencia - a 10 százalékos - "felekezeti" kedvezménye, amelyet a bejegyzett egyházak gépjárműveire ad, vagy a UPC Prémium kártyával rendelkezőknek nyújtott 5 százalékos bónusza. Újdonság az OTP Garancia kedvezménye a kamarai tagoknak, és - 10 százalékos - kedvezmény azoknak, akik a Mol internetes honlapján kötnek szerződést. Már több biztosítónál kapnak díjkedvezményt a mozgáskorlátozottak, a nyugdíjasok, s szinte mindegyik cég 5-10 százalékos kedvezményt nyújt akkor, ha nem csekken, hanem átutalással vagy csoportos beszedési megbízással fizet az ügyfél, illetve ha nem negyedéves, hanem fél- vagy éves díjfizetési ütemet választ.

A két nagy on-line biztosítási alkuszcég szerint a biztosítót váltók száma idén meghaladja majd a tavalyit. Tavaly 250 ezren-300 ezren váltottak biztosítót, Haraszti Zsolt, a netrisk.hu alkuszcég ügyvezetője szerint az idén 300 ezer és 500 ezer között lesz a biztosítót váltók száma. Rácz István, a biztosítás.hu ügyvezetője pedig legalább 500 ezer új biztosítót választóra számít, s becslése szerint 90 százalékuk az on-line alkuszok közvetítésével köti majd meg új szerződését.

A netrisk.hu ügyvezetője szerint a díjak szóródása miatt idén átlagosan 12 ezer-14 ezer forintot takaríthatnak meg azok, akik szerződésüket egy kedvezőbb díjat ajánló céghez viszik át. Rácz István a biztositas.hu ügyvezetője szerint ez az összeg elérheti a 20 ezer-25 ezer forintot is s lesz ügyfél, akinek éves "kötelező" díja 80 ezer forinttal is csökkenhet, ha új biztosítót választ.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: