Sí- és utasbiztosítási Kérdezz-Felelek

Budapest, 2007. január 9. (Klubrádió riport) - Néhány kérdés ízelítőül: külföldi utazás nélkülözhetetlen kelléke az utasbiztosítás. Melyek a legfontosabb szolgáltatások és kik köthetnek utasbiztosítást? Uniós polgárként kell-e utasbiztosítás, vagy a hazai társadalombiztosítás révén jogosultak leszünk orvosi ellátásra a többi tagállamban is? Akkor is érdemes-e külön biztosítást kötni, ha pl. a bankkártyánkhoz kacsolódik ilyen jellegű biztosítás? A lassan remélhetőleg beköszöntő síszezon kapcsán mire hívná fel a hallgatók figyelmét?

Sí- és utasbiztosítási Kérdezz-Felelek

2012.04.18

Külföldi utazás nélkülözhetetlen kelléke az utasbiztosítás. Melyek a legfontosabb szolgáltatások és kik köthetnek utasbiztosítást?

 • Minden biztosító esetében számíthatunk a sürgősségi, betegséggel és balesettel kapcsolatos térítések
 • a baleseti halál és rokkantság
 • a hazaszállítás
 • a poggyászkárok és
 • a világ bármely pontjáról elérhető 24 órás assistance szolgáltatásokra Ezen felül fedezetben állhatnak még a
 • felelősség
 • jogvédelem (ügyvédi költségek térítése) és
 • óvadékok költségei A szerződést kizárólag Magyarország területén, az utazás megkezdése előtt lehet megkötni. Viszont nem köthető utasbiztosítás a külföldön életvitelszerűen élőkre, illetve általában a külföldön munkát vállalókra.

Melyek a legfontosabb kizárások, amikor nem számíthatunk a biztosításra?

Általánosságban elmondható, hogy nem biztosítottak a háború, polgári zavargás, sztrájk, vandalizmus, háború, , nukleáris sugárzás, jogellenes vagy súlyosan gondatlan magatartás, szándékosság. Ezek: ittas állapot, kábítószer hatása, öngyilkosság.

A betegségbiztosításoknál nem biztosított az utazás előtt már meglévő betegségek külföldi kezelése és a terhességgel kapcsolatos események.

Poggyászbiztosításnál pedig a biztosítók kizárják a kockázatból a nemesfémeket, szőrméket, antik tárgyakat és a készpénzt.

A sporteszközöket pedig teljesen vegyesen kezelik a biztosítók, míg egyes biztosítóknál benne vannak a fedezetben, addig mások kizárják, de van olyan is, ahol csak külön díjért biztosíthatóak. Gyakori kizárás még a műszaki cikk is

Uniós polgárként kell-e utasbiztosítás, vagy a hazai társadalombiztosítás révén jogosultak leszünk orvosi ellátásra a többi tagállamban is?

Az UNIO Alapelve, hogy egy másik tagállamból érkező személy társadalombiztosítási alapellátás szempontból ne kerülhessen hátrányosabb helyzetbe az adott ország állampolgárainál. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a magyarországi társadalombiztosításéval azonos szintű szolgáltatást kapnánk. Ha kiváltjuk is a kártyát azzal csak sűrgősségi betegellátásra leszünk jogosultak, ami a legtöbb országban még csak ingyenes ellátást sem jelent, mivel a beavatkozások árának 20%-át általában helyben, zsebből kell fizetnünk. A kártya kiváltása sem egyszerű, különböző igazolások beszerzését és személyes utánajárást igényel, ráadásul csak 3 hónapig érvényes, ami azt jelenti, hogy újra és újra ki kell váltani. További hátránya, hogy csak bizonyos egészségügyi intézményekre érvényes. Így könnyen előfordulhat, hogy törött lábbal beállítunk egy kórházba, ahol sajnálattal közlik velünk, hogy ők sajnos nem tudnak minket ellátni, menjünk át egy másik, mondjuk a 30 kilométerre lévő másik kórházba, mert csak ott fogadják el a kártyánkat. Az utasbiztosítást ezzel szemben mindenhol elfogadják, magánorvosok és közintézmények egyaránt, ráadásul teljesen ingyenes az ellátás a vásárolt biztosítási összegekig. Az utasbiztosítás további előnye, hogy még egyéb szolgáltatásokat is tartalmaz, amelyeket az egészségkártya szintén nem fedez. Ilyen a sérültek vagy betegek mentése, hazaszállítása, gyógyszereik árának térítése és az asszisztencia, mely 24-órás Magyar nyelvű segítségnyújtást biztosít és megszervezi a bajbajutott személy mentését. Orvosi ellátását biztosít, kapcsolatot tart az orvossal, kórházzal, szükség esetén konzíliumot, tolmácsot biztosít, értesíti a hozzátartozókat, lehetővé teszi a tartósan kórházban fekvő sérült rokoni látogatását és még a sérült személygépkocsi hazahozatalához is segítséget nyújt. Természetesen ott van még a poggyászbiztosítás , a felelősség és jogvédelem biztosítás, ami szintén csak az utasbiztosítás keretében biztosítható.

Mire érdemes utasbiztosítást kötni?

 • Minden külföldi utazásra érdemes utasbiztosítást kötni. Nem csak azért mert az utasbiztosítások kifejezetten olcsók, hanem mert a külföldön bekövetkező káresemények sokkal nehezebb helyzetbe hoznak minket, mintha mondjuk itthon szenvedünk balesetet.
 • Megfelelő biztosítás és az ország viszonyait ismerő assistance szolgáltatások nélkül rendkívül nehéz helyzetbe kerülhetünk mi is és a velünk utazók is. Biztosítás nélkül egy káresemény tönkreteszi a nyaralásunk és rendkívüli fizetési kötelezettséget is ró ránk.
 • Ha valaki utazik, az utazás kiválasztása után az utasbiztosítás megkötése kell legyen az első dolog, amiről intézkedik.

Mennyibe kerülnek az utazási biztosítások?

 • A kevesebb szolgáltatást nyújtó, alacsony limitekkel rendelkező utasbiztosítások kifejezetten olcsóak, itt személyenként 2-300 forintos napi biztosítási díjakról beszélhetünk, de a magasabb és több szolgáltatást nyújtó biztosítások is megköthetőek már napi 5-600 forintért. Ezért az összegért már a kockázatainknak tökéletesen megfelelő biztosítást vásárolhatunk.
 • Közeli országokba, rövid idejű - jelentősebb értékek magunkkal vitele nélküli - utazásra megfelelőbb lehet egy olcsóbb biztosítás is, de minden más esetben a több, jobb szolgáltatást és magas kártérítési limiteket tartalmazó utasbiztosítás az ajánlott.

Akkor is érdemes-e külön biztosítást kötni, ha pl. a bankkártyánkhoz kapcsolódik ilyen jellegű biztosítás?

 • Igen, mivel a bankkáryákhoz kapcsolódó biztosítások rendszerint csak alapszolgáltatásokat nyújtanak, alacsony kártérítési összegeket és fedezeteket tartalmaznak, ráadásul csak a bankkártya tulajdonosára szólnak.
 • Ezért a velünk utazó családtagokra megkötendő utasbiztosítások mellett mindenképpen ajánlatos tájékozódni a kártyához kapcsolódó biztosítás tulajdonságairól és szükség esetén kiegészíteni azt egy további utasbiztosítással.

Kár esetén mi a teendő, mire kell figyelni?

 • Bármilyen káreseménykor haladéktalanul hívjuk fel a biztosító asszisztencia-központját. Ez két okból is ajánlott. Egyrészt innen valóban hasznos segítséget kaphatunk (tanácsadás, különféle szervezési feladatok, vagy akár a már említett tolmácsszolgálat), másrészt a biztosítók ezt az értesítést meg is követelik, és elmaradása esetén komolyan csökkenthetik a számunkra fizetendő kártérítési összegét.
 • Az azonnali kárbejelentés mellett fordítsunk figyelmet a károk megelőzésére is, és ne hagyjuk értéktárgyainkat az autó utasterében, poggyászunkat vigyük fel a szállásunkra, legyünk körültekitőek.
 • Biztosítási kötvényünket és az assistance központ számát lehetőleg ne hagyjuk el. A központ számát a biztosítási kötvényen kiemelve találjuk.

Hány biztosítási termék közül választhatunk és milyen alapon döntsünk a biztosítók között?

 • Hazánkban 8 biztosító 24 féle terméke közül választhatunk. A biztosítók általában három féle terméket kínálnak, olcsó, közepes és kiemelt kategóriákban.
 • Igyekezzünk a számunkra szóba jöhető minden ajánlatról tájékozódni és semmiképpen sem kizárólag az ár alapján válasszunk.
 • A legfontosabb, hogy az ajánlatok tartalmazzák a számunkra fontos szolgáltatásokat és biztosítási összegeket. A szolgáltatásukban már megfelelő termékek között pedig ár-érték alapján válasszunk.
 • MINDEHHEZ ma már hatékony segítséget kaphatunk az Interneten működő összehasonlító portáloktól, ahol nem csak választani, de szerződést kötni is tudunk.

Milyenek a hazai utasbiztosítási szokások és milyen változásokat hozott az utasbiztosítások Interneten történő megjelenése?

Évente átlagosan 10-12 millió Magyar utazóról beszélhetünk, ezen utazók mintegy 40%-a köt utazási biztosítást . Főszezonnak a nyári és a téli hónapok mondhatóak, de évközben is egyre többen utaznak már külföldre. Míg korábban jellemző volt a biztosításoknak a turistautakra történő befizetésekhez kapcsoló utazási irodákban történő megkötése, ma már egyre többen élnek az Internet kínálta lehetőségekkel. Az Interneten Kötött utasbiztosítások száma az elmúlt három évben évről-évre megduplázódott.

Ez nem csak annak köszönhető, hogy az utazási iroda általában csak egy-két biztosító termékét kínálja, szemben az Interneten elérhető szolgáltatókkal, akiknél minden biztosító ajánlata egy helyen megtalálható, hanem annak is, hogy az Interneten keresztül történő szerződéskötésnek számos további előnye van.

Amennyiben utasbiztosítási szerződésünket az Interneten keresztül kötjük meg

 • Először is nem kell sehová sem elmenni, nem kell sorban állni és nem kell az ügyfélfogadási időhöz alkalmazkodni
 • a teljes hazai választék egy helyen rendelkezésünkre áll
 • szakmai segítséget, személyre szabott értékelést kapunk és néhány perc alatt kiválaszthatjuk és megköthetjük a számunkra legjobb biztosítást.
 • a fontos információkat külön kiemelve is megtaláljuk, így anélkül szerezhetünk érdemi információkat, hogy biztosítási szakemberré kéne válnunk.
 • Valóban ár-érték alapján dönthetünk, és BIZTOSAK lehetünk benne, hogy a pénzünkért azt kapjuk amit szeretnénk. A külföldre vitt értéktárgyainkra vonatkozólag sem kell aggódnunk, legyen az videókamera, sí-, vagy akár búvár felszerelés, mert könnyen megtaláljuk az ezekre fedezet nyújtó biztosításokat.

Mit tehetünk, ha külföldön a káresemény kapcsán elveszítjük biztosítási kötvényünket, hogyan vehetjük fel a kapcsolatot a biztosító assistance központjával?

 • Ez igen kellemetlen helyzetet teremt, hiszen az assistance központ száma és a kötvényszámunk elengedhetetlen a kárrendezéshez illetve a segítség igénybevételéhez.
 • Legjobb ha ezeket nem veszítjük el. Bár az Internetes kötés estén erre is találunk megoldást, hiszen az így kötött biztosítás kötvénye az Interneten keresztül bármikor újra elérhető, így ha esetleg poggyászunkkal , vagy autónkkal együtt biztosítási kötvényünket is ellopnák, nem kell mást tennünk, mint újra letölteni kötvényünket a világhálón keresztül.

A lassan remélhetőleg beköszöntő síszezon kapcsán mire hívná fel a hallgatók figyelmét?

Külföldi síelés előtt a biztosítás kérdése még fontosabb, mint bármely más utazás esetén, hiszen a sípályákon alapvetően balesetveszélyes helyzeteknek teszi ki magát az ember, nem is beszélve mondjuk egy helikopteres mentés milliókra rúgó költségeiről. A még oly gyakorlott síelő is szenvedhet ugyanis balesetet, akár más, akár saját hibájából, de az is előfordulhat, hogy mi okozunk kárt másnak. Síelés előtt is mindenképpen egy jó minőségű, minél több szolgáltatást tartalmazó utasbiztosítást kell kötni. Az orvosi költségek limitje legalább 10 millió Ft kell legyen, de még jobb, ha limit nélküli, továbbá fontos szempont a felelősségbiztosítási és a jogvédelmi biztosítási elem is. A poggyászbiztosítás jelentősége valamivel kisebb, viszont lényeges lehet a gyermekek és a gépjármű hazaszállítása, amennyiben a szülőket éri komolyabb baleset.

Kell-e, érdemes-e felelősségbiztosítást kötni síeléskor, ha feltételezzük, hogy minden síelőnek van biztosítása?

Feltétlenül érdemes felelősségbiztosítást kötni mivel, ha valakinek kárt okozunk, vagyis a bekövetkezett balesetért mi vagyunk a felelősek, akkor a károsult minden kárát nekünk kell megtérítenünk. Ez még abban az esetben is, ha a károsult rendelkezett saját biztosítással. Ráadásul mindezt vagy a baleset helye szerinti, vagy a károsult állampolgársága szerinti ország jogrendje szerint kell tegyük, ami jelentős kiadásokhoz vezethet. Míg pl.: Magyarországon szinte ismeretlen fogalom a fájdalomdíj, tőlünk nyugatabbra lévő országokban ez az összeg megdöbbentően magas is lehet. Persze meg kell térítenünk a károsult közvetlen vagyoni kárait is: vagyontárgyainak, ruházatának károsodását, de például a betegállomány miatti keresetkiesését is.

Mit érdemesebb tenni: itthon teljes körű utasbiztosítást kötni, vagy külföldön a sípályán a bérlethez kiegészítő biztosítást vásárolni?

Az itthon kötött utasbiztosítás az ország elhagyásától (sőt, bizonyos esetekben már a lakásunkból történő elindulástól) a hazatérésig nyújt többszintű biztosítási védelmet. Míg a síbérlethez kötött biztosítás csak helyben érvényes, és általában csak baleset- és a felelősségbiztosítást tartalmaz. Tehát mindenképpen itthon érdemes megkötni a sí utakra szóló biztosítást, minden velünk utazóra, az utazás teljes időtartamára

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: