Utasbiztosítás és vizitdíj?

Az utasbiztosítással kapcsolatos híreket és újdonságokat figyelve sok érdekességet lehet megtudni. Ezek között szerepel egy első hallásra meghökkentő állítás, amelyet azonban kicsit továbbgondolva rájöhetünk, hogy mi az összefüggés az utasbiztosítás és a vizitdíj között.

Utasbiztosítás és vizitdíj?

2019.09.26

Történt pedig, hogy újságírói kérdésre válaszolva a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) utasbiztosítási tagozatának vezetője válaszolt: A vizitdíj bevezetése ösztönzőleg hathat az utasbiztosításokra. Nyilvánvalóvá teheti a külföldre utazóknak, hogy ingyen ott sem adnak semmit, ami a biztosítás felé fordíthatja őket.

A kijelentés előzményeihez tartozik, hogy hazánkban az utasbiztosítások száma gyakorlatilag nem változik, és még mindig a külföldre utazók nagyobb része biztosítatlanul megy nyaralni.

Az unióba történt belépés óta sokan gondolják úgy, hogy nem költenek utasbiztosításra, mert az Európai Egészségbiztosítási Kártya használható az Unióban. Valóban használható, de az utasbiztosítással szembeni nyilvánvaló hátrányain (se poggyászbiztosítás, se hazaszállítás, se asszisztencia) kívül azt is figyelembe kell venni, hogy a kártya egy másik országban csak azt a szolgáltatást adja, amit az ottani állami egészségbiztosító nyújt az ottani állampolgároknak. Több országban csak a költségek kétharmadát, háromnegyedét vállalja, a fennmaradó részt a betegnek kell kifizetni. Az ott élők erre az önrészre gyakran kiegészítő biztosítást kötnek, de ezt egy magyar utazó nyilván nem teheti meg. Nem mindegy az sem, hogy egy baleset vagy betegség miatt melyik kórházba kerül, az EEK csak az állami szerződéssel rendelkező kórház költségeit téríti, más egészségügyi intézményekben bizony saját zsebére megy a kezelés.

Könnyen kiszámítható, hogy egy négytagú család egy heti európai útjának biztonsága körülbelül egy tanknyi benzin árába kerül, a szerződés egy főre jutó napi költsége pedig nem haladja meg egy kávé, vagy egy pohár sör árát. Ez az igazán nem jelentős összeg (amely persze a nyaralás összköltségei között is csak egy apróbb tétel) áll szemben az akár tízmilliós fedezettel.

A tapasztalatok mégis azt mutatják, hogy inkább csak a szervezett utakon résztvevők kötnek utasbiztosítást, az egyéni utazók gyakran elfelejtkeznek róla. Pedig nem lehetünk még abban sem biztosak, hogy a bankkártyánkhoz kapott utasbiztosítás valóban elég szolgáltatást tartalmaz, valóban érvényes-e úticélunknak és az utazás idejének függvényében – de abban biztosak lehetünk, hogy a velünk együtt utazókra ez a szerződés nem érvényes.

Nyaralás előtt mindenféleképpen érdemes tehát portálunkon tájékozódni, és akár pár perc alatt meg is kötni a szerződést. A tájékozódást azért is javasoljuk, mert az online rendszer teszi csak lehetővé, hogy valóban a legmegfelelőbb, legjobb ár-érték arányú szerződést választhassuk ki. Sokatmondó, hogy az offline (jellemzően az utazási irodákban, szűk választékból) kötött szerződések nagyobbik része három biztosító között oszlik meg, de az online szerződések esetében (ahol sokkal nagyobb a választék, és a közérthetően átadott információk sokkal inkább eljutnak az ügyfélhez) két másik biztosító viszi el a pálmát.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: