Utasbiztosítás nélkül

A cikk utolsó mondatával kezdjük: ne induljon külföldi útjára utasbiztosítás nélkül! De miért kell ezt újra és újra elmondanunk? A felmérések szerint az EU régi tagállamainak polgárai 80-90 %-ban kötnek utasbiztosítást, míg ez az arány Magyarországon még mindig csak 30-35 %, ami azt jelenti, hogy három utazóból kettő biztosítási védelem nélkül utazik külföldre?

Mi lehet ennek az oka?

Utasbiztosítás nélkül

2012.04.18

Nyilván sokakban él még a régi beidegződés, amely szerint ha megbetegszünk, vagy baleset ér minket, akkor az "ingyenes" orvosi ellátás "jár" nekünk. Mint már tudjuk, ez nem így van, de különösen külföldön nem, még akkor sem, ha rendelkezünk Európai Egészségbiztosítási Kártyával.

Az is szerepelhet az okok között, hogy az utasbiztosítás relatív olcsó termék, egy napi díja kevesebb lehet, mint egy tengerparti étteremben egy pohár sör, és magához az utazás , a nyaralás költségéhez képest pedig tényleg bagatell összeg. Az olcsóság ez esetben nem azért szempont, mintha nem lennének igen komoly szolgáltatások a szerződések mögött, hanem azért, mert a kis díjból a biztosítók nem szívesen költenek reklámra, így nincs benne a köztudatban ez a termék, és persze a biztosítási ügynökök sem emiatt csöngetnek be hozzánk.

Sokszor előfordul az is, hogy az ügyfél abban a hitben van, hogy van biztosítása ? és van is, csak éppen fontos elemeket nem tartalmaz, és ami benne van, az is csak alacsony limitekkel. Ennek az az oka, hogy ők az utasbiztosítást csak mellékesen, "kapcsolt termékként" kapják, pl. az utazási irodában a legolcsóbbat, vagy bankkártyához egy legegyszerűbb terméket. Ezek kisebb baj esetén még érnek valamit, de mit számít egy egymilliós limit egy tízmilliós kórházi számla esetében? Nyugat-Európában, de főleg a tengerentúlon egy közlekedési baleset következményeképpen pedig egyáltalán nem meglepő, ha ennyit kell fizetnünk?

Az sem közismert még, hogy nyaralásunk során milyen nagy szükségünk lehet egy jó felelősségbiztosításra, vagy akár jogvédelmi biztosításra, amely egyúttal az óvadék összegére is vonatkozhat. Ezeket persze csak a magasabb színvonalú ? tehát drágább ? utasbiztosítási termékek tartalmazzák, az ár-érték viszony azonban itt is igen kedvező lehet, ha történik valami váratlan?

Az utasbiztosításokról tájékozódni, a megfelelőt kiválasztani és akár az utazás előtti napon megkötni sokkal egyszerűbb lett. A www.biztosítas.hu portálon ehhez is segítséget nyújtunk, de mindettől függetlenül továbbra is a legfontosabb tanácsunk:

Ne induljon külföldi utjára utasbiztosítás nélkül!

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: