Utasbiztosítási tendenciák

A nyaralási szezon közepe táján körbejártuk, hogy mi a helyzet az utasbiztosításokkal, milyenek az idei kötési tapasztalatok. Az összkép meglehetősen vegyesre sikeredett.

Utasbiztosítási tendenciák

2019.09.26

Noha a biztosítók továbbra sem adnak ki számszerűsített adatokat, a felismerhető tendenciák közül az egyik, hogy csökken az utazási irodákban kötött utasbiztosítási szerződések száma. Megváltozni látszanak az utazási szokások, egyre többen vannak azok, akik nyaralásukat nem valamelyik iroda kínálatából választják ki, hanem saját szervezésben indulnak külföldre. Nyilván magyarázható ez a fokozódó költségérzékenységgel, valamint azzal is, hogy az internetes szolgáltatások elterjedésével akár a külföldi szálláshely kiválasztása, akár a repülőjegy megvétele is otthonról, a karosszékből is elintézhető – és így a nyaralás összköltsége is lejjebb szorítható. Ezekben az esetekben azonban gyakran elmarad a biztosításkötés, pedig az utasbiztosítás szolgáltatásai, és az egész nyaralás költsége mellett a napi pár száz forintos biztosítási díj eltörpül.

Más tapasztalatokat szerezhetünk akkor, ha az online biztosításkötés alakulását önmagában vizsgáljuk. Ma már egyre több biztosító saját internetes oldalán is találunk online szerződéskötési lehetőséget, de nyilván nem ez az optimális megoldás, hiszen így csak egy biztosító kínálatából választhatunk, vagy órákat tölthetünk a különböző ajánlatok összehasonlítgatásával. Az optimális megoldás nyilván az internetes alkuszok segítségének igénybevétele, ezeken a portálokon több biztosító ajánlatait egymással összehasonlítva tekinthetjük meg, és választhatjuk ki a legmegfelelőbben. Az alkuszportálok közül is kiemelkedik a www.biztositas.hu, ahol az árösszehasonlításon kívül személyre szabott értékelést, és könnyen elérhető információkat is kapunk, legyen szó akár búvárkodásról, akár a fényképezőgép és a videokamera biztosíthatóságáról.

Nem meglepő tehát, hogy az online alkuszok folyamatosan és dinamikusan növekedő kötésszámról számolnak be. Az emberek egyre többen megismerik ezt a szolgáltatást, értékelik annak előnyeit, és a bizalom is egyre inkább megszilárdul az internetes biztosításkötéssel szemben. A megkérdezett alkuszcégek évenkénti körülbelül másfélszeres szerződésszám-növekedésről számolnak be, valamint megfigyelhető az is, hogy az ügyfelek egy része már nem a legolcsóbb ajánlatok között válogat, hanem az ugyan drágább, de sokkal több szolgáltatást és sokszorosan magasabb limiteket tartalmazó biztosításokat is hajlandóak megkötni.

Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy az egyéb megoldások – úgymint az Európai Egészségbiztosítási Kártya, vagy a bankszámlaszerződés mellé "ingyenesen" kapott utasbiztosítás – nem igazi alternatívái egy körültekintően, és valóban az úticélnak, az utazási módnak és a nyaralás időtartamának megfelelően kiválasztott utasbiztosításnak. A szakemberek tehát azt ajánlják, hogy bármilyen külföldi utazás előtt szánjunk rá pár percet, hogy egy online alkusz segítségével megismerjük a lehetőségeket.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: