Az állóképesség próbája-Kezdők és profik

Az eszményi teljesítményállapotról jelent meg tanulmány. „Fordítva ültünk a lovon” - eddig! - írja tanulmányában ED. Quillen. Ezt így magyarázza meg: ez olyan felismerés, amely visszafordíthatatlanul megváltoztatja az érintettek életét. A lényeg: nem a teljesítmény eredményeként érzed magad nagyszerűen. A megállapítás fordítva igaz: akkor teljesítesz kiemelkedően, ha nagyszerűen érzed magad. Ahhoz tehát, hogy valamit jól csinálj, először jól kell magad érezned. Éveken át hittük a bölcsek tanácsát, miszerint „mozogj, tevékenykedj - és jobban fogod magad érezni”. Nem így van! Jobban kell magad érezned, hogy kiemelkedően teljesíts. Mi kell ahhoz, hogy jobban teljesítsek? Az érzelmi állapot tudatos módosítására kell törekedni. Ezt a képességet nevezzük mi lelki állóképességnek.

Az állóképesség próbája-Kezdők és profik

A tanulmány megírásához tizenegy évre volt szüksége a témán dolgozó csoportnak - írja a tanulmány szerzője. Közülük sportpszichológiai kutatásokat folytatott Dr. Loehr , a menedzsment üzletkötés eredményességével a csoport harmadik tagja Peter McLauchlin foglalkozott.„Az elmúlt évek során egységes rendszerbe gyúrtuk az eszményi teljesítményállapot összetevőit. Gyakorlati kutatásokkal és kísérletekkel tisztáztuk azokat a módokat ,ahogyan szert tehet az egyén az érzelmi csúcsállapotra. A tesztelést Denverben kezdtük biztosítási ügynökök bevonásával. Aztán Dél-Karolinában létrehoztuk a Csúcsteljesítmény-fejlesztő központot (Center for Peak Performance). Elindítottuk tréningjeinket, melyeken vállalati vezetők vesznek részt az ország minden részéből. Az eredmény hihetetlenül izgalmasnak bizonyult. A vezetők megtanulták, hogyan hangolják át érzelmeiket. Megfejtették azt a kapcsolatot, ami érzelmi állapotuk és teljesítményük között van. Tréningjeink és programjaink jelentősen hozzájárultak kutatási eredményeink gazdagításához.”

A sors játéka?

Miért van, hogy az egyik napon jobban produkálsz, egy másik napon rosszabbul? A véletlen műve lenne, a sors játéka, vagy van módszer, mellyel következetesen képességeid felső sávjában teljesíthetsz?Van ilyen módszer, és ennek alapja hangulatod irányítása.

Teljesítményed szintje a tevékenység során uralkodó érzelmi állapotodat tükrözi. Érzelmi állapotod hatással van arra, milyennek érzékeled a világot, a környezetedet. Mintegy „megszínezi” az információkat, így erősen befolyásolja szervezeted egészének működését, pulzusod szaporaságától kezdve egészen beszéded gyorsaságáig.

Személyes tapasztalatok alapján tudod, milyen nehéz világosan gondolkoznod, ha dühös vagy. Ez különösen igaz bonyolultabb feladatok esetén. Tapasztaltad azt is, hogy az idegeskedés és a szorongás nem hagyja, hogy lazíts, elengedd magad. Ezért aztán feszült maradsz, és nem tudod magad kipihenni. Az eredmény? Nem lesz erőd megfelelő figyelemmel és odaadással foglalkozni a munkáddal. Ez idegessé tesz, nem tudsz lazítani.... és már benn vagy az ördögi körben. Mindnyájan tudjuk, hogy a depresszió bénít, hiszen nyomott hangulatban még azokkal a dolgokkal sem tudunk foglalkozni, melyekkel feltétlenül foglalkoznunk kellene.Düh, idegesség, lazítás - ezek az érzések és érzelmek befolyásolják szervezeted minden sejtjének működését. Amikor csúcsteljesítményt nyújtasz, sajátos érzelmi állapotban vagy. ez azt jelenti, szervezeted belső folyamatait tekintve is más vagy, mint egyéb alkalmakkor.

Vannak, akik kételkednek ebben, ám mi meggyőződéssel állítjuk: az egyén képes tudatosan módosítani érzelmi állapotát, és a módszerek nem bonyolultak. Ezekkel szert tehetsz arra az érzelmi csúcsállapotra, amely szükséges, hogy képességeid maximumán produkálj, és megfelelj a súlyos kihívásoknak. És nem akárhogyan, hanem kiemelkedő szinten. A legmagasabb szinten, amire csak képes vagy! Az érzelmek módosításának ezt a képességét lelki állóképességnek nevezzük. Ez nem öröklött vonás, nem is szerencse kérdése. Olyan fogások, módszerek, szokások eredménye, melyek elsajátíthatók, fejleszthetők.

Vannak közöttük számodra újak és régóta ismertek. A csúcsteljesítmény titkairól könyvek sokaságában olvashatunk. Vannak, amelyek egyetlen módszerre koncentrálnak, és figyelmen kívül hagyják a többit. Vannak, amelyek egy konkrét területen felmutatott eredményességre összpontosítanak, ahelyett hogy általában a személyes célok elérésével foglalkoznának. Könyvünk - sajátos térkép, egyfajta sikerkalauz. Megmutatjuk hogyan ismerd fel a különböző érzelmi állapotokat, hogyan vesd be a megfelelő módszereket - külön és kombinálva -, hogy érzelmi állapotod módosításával a szükséges pillanatban képes légy a maximumot nyújtani.

Formában van

Kutatásainkat sportpszichológiával kezdtük. Ez viszonylag új terület. Minden szurkoló tudja, hogy a sportolók teljesítménye széles határok között ingadozik. Erre mondjuk, hogy „formában van”, vagy „nincs formában”. Egy futballcsatár ma védhetetlen bombákat küld kapura, lábához szinte tapad a labda, egy másik alkalommal felbotlik saját lábában, és képes hat méterről is az üres kapu mellé lőni.

Amikor külső tényezőkkel próbáltuk megmagyarázni ezeket a teljesítményingadozásokat, semmire sem jutottunk. A sportolók ugyanazokat a képességeket, jártasságokat, kondíciót, tréningezettséget és felszerelést „hozták magukkal” a pályára.

Belső tényezők után kezdtünk kutatni. Így fedeztük fel a körülményeknek és a beállítottságnak egy olyan kombinációját, melyet eszményi teljesítményállapotnak nevezünk. Ebben az állapotban a sportolók képességeik maximumán produkálnak. Ettől eltérő érzelmi állapotban teljesítményük rosszabb, mint a lehetséges legjobb.1977 őszén indítottuk kutatási programunkat. Sok száz eltérő szintet képviselő sportolóval készítettünk interjút, kezdve a középiskolás amatőröktől egészen a kiemelkedő profikig. Választ akartunk kapni arra, miből áll össze ez az eszményi teljesítményállapot . Ki akartuk deríteni, mit jelent, amikor a sportolók azt mondják, „fel vagyok dobva”, „magától mennek a dolgok”, „szétvet az energia”, „képtelen vagyok bármit elrontani” stb.

Néhány részlet abból, amit hallottunk:

„Fizikailag lazána kéreztem magam, ugyanakkor tele voltam energiával. Nem éreztem semmi félelmet vagy szorongást, és a produkció minden pillanatát élvezem. Hihetetlen nyugalom és csendesség volt bennem. Úgy tűnt, minden magától történik. Egyáltalán nem kellett gondolkoznom a mozdulataimon. Valahogy maguktól, spontánul mentek a dolgok.

Noha nagyon igyekeztem, mégsem kellett erőlködnöm. Úgy tűnt, rengeteg az időm és az energiám, nem éreztem magamban türelmetlen sürgetést. Időnként úgy tűnt, mintha lassított felvételben történnének velem és körülöttem a dolgok. Úgy éreztem, bármire képes lennék, mindent irányításom alá tudnék vonni. Magabiztos és pozitív voltam.

Hihetetlen könnyű volt koncentrálnom. Tökéletesen rajta voltam a dolgon. Ugyanakkor szuperéber voltam. Körülöttem mindent érzékeltem - ugyanakkor semmi sem vonta el a figyelmemet a feladattól. Szinte tudtam előre, mi fog történni a következő pillanatban.”

Arnold Palmer azt mondta, hogy a kiemelkedő golf „feszült, éber agyat és laza testet kíván. Ennek különböző megnyilatkozásai vannak. Az egyik az a képesség, hogy az ember az éppen elvégzendő ütésre koncentrál. A másik - a teljesítmény és energiafeltöltődés emelkedett érzése, amely végigkísér az egész versenyen. Ebben az élményben van valami spirituális - olyan földöntúli az egész! Cselekszel, de figyelmed nem a konkrét mozdulatokra összpontosul - ezeknek éppen csak tudatában vagy -, hanem az előtted álló lehetőségekre. Mindezt a megnyilatkozás misztikus érzéséhez hasonlítanám. Ez nem egy álomszerű valami, hanem az elszigeteltségnek, a befelé tekintésnek olyan állapota, ami a zseniális zenei előadókat jellemzi, amikor csúcsteljesítményt nyújtanak. Tudatában van önmagának és annak, amit csinál, de a gondolatai arra irányulnak, hogy a mű, a hangszer és ő maga tökéletes harmóniába olvadjanak. Ez nem egyszerűen technikai összpontosítás, nem is csupán szellemi összpontosítás. A kettőnek egy különös keveréke, egy másik, egy magasabb rendű sík.”

Fehéren izzó pillanatok

Az eszményi teljesítményállapot - az öröm, a magabiztosság és az erő - nem csupán a sportban létezik. Jelen van mindenben, amit ember tesz.H. L. Mencken, a befolyásos szerkesztő és irodalomkritikus így jellemzi az író legjobb pillanatait: „Jó napjain, számára érthetetlen okoknál fogva, szelleme szinte szárnyal. Tudatos erőfeszítés nélkül old meg alkotói problémákat, melyekkel heteken át sikertelenül kínlódott.”

Barbara Boxer így vélekedik: „Olyan, mintha az ember egy siklón ülne. Minimális erőfeszítéssel hihetetlenül sokat végez. Mintha energiáim kimeríthetetlenek lennének, és ez a lendület magával ragadja azokat is, akikkel együtt dolgozom.”Charles Congrad kapitány, az Apollo legénységének tagja ezt mondta a Holdon tett első lépéseiről: „Olyan, mint a jó öreg Földön. Úgy érzem, mintha már sokszor jártam volna itt.”

Tom Simpson, a Norwegian Caribbean Lines elnöke: „Laza tudok maradni a feszült megbeszéléseken is. Úgy érzem, mintha nem erőlködnék annyira, mint máskor, mégis sokkal eredményesebb vagyok.”

Természetét tekintve az eszményi teljesítményállapot hasonlatos más, mélyen átélt emberi élményekhez. Tevékenységtől függetlenül ugyanazokból az érzelmi összetevőkből áll. Az eszményi teljesítményállapot mindig ugyanaz, függetlenül a körülményektől: a győzelem öröme ugyanaz a pert nyert ügyvédnél, mint a csatárnál, aki egy nehéz szögből védhetetlen bombát vágott a felső sarokba. Középiskolai igazgatókkal, mérnökökkel, multinacionális cégek vezérigazgatóival és sokféle hivatás, szakma képviselőjével készítettünk interjúkat. - Amikor erről az állapotról kérdeztük őket, nagyon hasonló dolgokat hallottunk. Egy motorszerelő például ezeket mondta: „Vannak napok, amikor hatszor annyit végzek, mint normálisan, mert már első próbálkozásra sikerülnek a dolgok, ezért semmit sem kell újból csinálnom. A szerszámok mindig ott vannak, ahol keresem őket, szinte a kezembe ugranak. És bár sietnem kell, mégis úgy tűnik, mintha rendelkeznék a világ minden idejével.”Ha úgy képzeled, a kiemelkedő teljesítmény csupán kiválasztott kevesek privilégiuma, ideje, hogy megszabadulj ettől az előítélettől, és magad is kilépj a csatatérre! Minden közgazda, minden gondolkodó, akit valamelyest is izgat Amerika jövője, ugyanazt a trendet véli felfedezni: több innováció, több kreativitás, jobb termékek, változó struktúrák, erősödő verseny, állandó kihívások. Röviden, olyan követelmények, melyeknek csak akkor tudsz megfelelni, ha képességeid felső sávjában produkálsz. Foglalkozz bármivel, fokozott teljesítményekre kényszerülsz. Színvonalasan kell teljesítened, ha meg akarsz felelni a változó világ kihívásainak.

Érzelmek és teljesítmény

Az eszményi teljesítményállapot része az emberi létnek, és varázsát mindenki megtapasztalja. Jellemzője: erős pozitív érzelmek jelenléte. Amikor az egyén jól érzi magát, képességeinek legjavát nyújtja. Ha érzelmi klímája rossz, teljesítménye romlik.

Az érzelmi állapot és a teljesítmény kapcsolata az alábbiakkal jellemezhető:

  • Teljesítményed szintje közvetlenül tükrözi az érzéseidet. Ha jól érzed magad, teljesítményed is jó lesz.
  • Amikor képességeid maximumát nyújtod, ez nem tudatos elhatározás, hanem a megfelelő belső feltételek meglétének eredménye.
  • A lelki állóképesség azt jelenti, hogy a körülményektől függetlenül létre tudod hozni és fenn tudod magadban tartani a pozitív érzelmi állapotot.

Mi van előbb: a pozitív érzelmek, vagy a kiemelkedő teljesítmény? Az eszményi teljesítményállapot a kiemelkedő teljesítmény okozata, vagy fordítva, annak oka?Aki azt hiszi, az egész testet átjáró öröm és jó érzés a jó teljesítmény következménye, az fordítva látja a dolgot. Az ember idegrendszeri sajátosságaiból fakadóan az érzelmek az elsődlegesek.

Központi irányítás

Az érzelmi állapot határozza meg a teljesítményszintet, és nem fordítva. Ennek oka a neurofiziológiában és a biokémiában keresendő.Az idegsejtek nem úgy kapcsolódnak egymáshoz, mint egy karácsonyfa lámpácskáinak vezetékei. A sejtek nem érintkeznek. Hézagok vannak közöttük, amelyeket szinapszisoknak nevezünk. E szinapszisok között sajátos vegyületek - neurotranszmitterek - viszik át az impulzusokat.A véráramban is vannak hasonló vegyületek, ezeket hormonoknak nevezzük. Ezek elérve a megfelelő mirigyeket vagy idegi központokat, bizonyos ingereket váltanak ki. Azt mondhatjuk tehát, hogy idegrendszerünk állapota - agyunk és a testrészeinkhez vezető idegi kapcsolatok működése - minden adott pillanatban sajátos vegyi folyamatok és egyensúlyok halmazaként írható le. Szervezetünk egyik nagy hatású vegyi anyaga a noradrenalin , ami akkor jelenik meg a vérben, ha veszélyt érzünk. Normális koncentrációban (akár hormonként, akár neurotranszmitterként) fokozza az éberséget, tettrekészséget. Ám ha a veszélyérzetünk nem múlik el, jelenléte idegességet és szorongást vált ki bennünk. Egy másik neurotranszmitter, a serotonin jelenléte a lazaság és a kellemesség érzésére vezet.

Az idegrendszer által vitt jelek egy része akaratlagos. Amikor elfordítod a fejed, mozdulatod lehet szándékos. Más jelek reflex jellegűek. Ha forró tárgyhoz érsz, elrántod a kezed, mielőtt még agyad tudatos régióiba eljutna, mi is történt. A reflexes cselekvéseket központi idegrendszered másik része irányítja.

Agyad belsejében, a gerinc végződése felett található a mirigyek és ingerfeldolgozó központok csoportja, melyet együttesen limbikus rendszernek nevezünk. Erre gyakran fogunk még hivatkozni, mert ez az emberi érzelmek székhelye. Ha például erősnek, energikusnak érzed magad, ez azért van, mert több noradrenalin van a limbikus rendszeredben, és ez gyors fizikai változásokra vezet. Például kitágulnak a pupilláid (érzékenyebbé válik a szemed, hogy jobban lásd, mi történik körülötted), felgyorsul a pulzusod (több vér kerül az izmokhoz, hogy szükség esetén nagyobb erőt tudj kifejteni).

Az érzelmek szabályozásán kívül a limbikus rendszer sajátos központi kapcsolótáblaként is működik. A test más részeiből jövő üzenetek rajta keresztül jutnak el az agyhoz, és az agyból jövő válaszok rajta keresztül jutnak el a megfelelő jelre. Ha például elhatározom, hogy felemelem a kezem és megvakarom a fülem, a tudatos döntés az agy frontális lebenyében történik. Az impulzus áthalad a limbikus rendszeren, eléri az agy hátsó részében lévő kisagyat, amely az izomtevékenységet irányítja. A kisagy impulzust bocsát ki, amely a limbikus rendszeren keresztül éri el a kézben lévő idegeket. A kézből jövő jelek - például az, hogy elérem a fülem - ismét csak a limbikus rendszeren keresztül jut el agyamnak abba a részébe, ahol tudatosodik, ami történt.

Érzelmi állapotod és a limbikus rendszerben lévő vegyi egyensúly egyazon jelenség két oldala. Az érzelmek kémiája befolyásolja az érzékelést, továbbá a gondolatokat és a tetteket reprezentáló impulzusok szállítását. És végső soron mi más a teljesítmény, ha nem ez?

Íme egy egyszerű példa. Ha laza vagy, könnyű mozdulatlanul tartani a kinyújtott kezed. Ha feszült vagy, bármennyire is akarod az ellenkezőjét, a kezed reszketni fog. Mi több, minél jobban igyekszel mozdulatlanul tartani, annál erősebben fog reszketni. Ha le akarod állítani ezt az akaratlan reszketést, lazítanod kell, és meg kell változtatnod érzelmi állapotodat. Ez módosítja a központi idegrendszer kémiáját, ami lehetővé teszi, hogy a görcsös kézizmok kiengedjenek, kilazuljanak.Érzelmi állapotod tehát még egy olyan egyszerű műveletet is befolyásol, hogy mozdulatlanul, kinyújtva tartsd a kezed. Ennek fényében még elképzelni is nehéz, az agy és az izmok milyen érzékeny egyensúlyára van szükség, hogy beszélj, írj, gesztikulálj, autót vezess!

Sokan vágynak kiemelkedő teljesítményre, de figyelmen kívül hagyják, hogy amikor megváltozik érzelmi állapotuk (vagy megváltoztatják azt), kémiailag és fizikailag is megváltoznak. Az érzelmi állapot nem egy külső valami - érzékelésed és válaszod lényegéhez tartozik. Amikor örömről dühre, idegességről nyugalomra, unalomról izgalomra váltasz, szervezeted biokémiáját változtatod meg. Megváltozik figyelmed intenzitása, és megváltoznak az ingerekre adott válaszaid is. Amikor megváltoztatod érzelmi állapotodat, megváltoztatod a teljesítőképességed. A pozitív érzelmek képessé tesznek a csúcsteljesítményre.

Jól illusztrálja ezt a Reagan-Mondale tévéviták menete az 1984-es elnökválasztás előtt. Az első vitán Reagan segítői arról tudósítottak, hogy jelöltjük idegesnek és aggódónak tűnt, mintha elhagyta volna őt szokásos humora. Mi pedig, akik a tévében követtük a vitát, láthattuk, hogy teljesítménye messze elmaradt a szokásostól. A megkérdezettek 54 százaléka szerint Mondale jobb volt. A második vitánál segítői arról tudósítottak, hogy Reagan pihentnek, lazának, nyugodtnak, tettrekésznek és spontánnak tűnt. Az eredmény meg is mutatkozott: kiemelkedően jó volt. Megfelelő érzelmi állapot (biokémiai egyensúly a szervezetben) - kiemelkedő teljesítőképesség. Ez a kulcs.A megfelelő belső klíma segít áthidalni a maximálisan lehetséges és a ténylegesen felmutatott teljesítmény - a potenciális lehetőség és e potenciál realizálása - közötti szakadékot. Ha rossz érzelmi klíma mellett próbálsz jól teljesíteni, ez olyan, mintha egy palántát (ez a potenciál) fagyott talajba ültetnél. Semmi sem történik.

Amint megjavul a klíma és melegebb lesz, ha van eső és elég tápanyag, növekedésnek indul a palánta. A belső klímának ugyanilyen hatása van a bennünk szunnyadó potenciálok kiaknázására.

Az eszményi teljesítményállapot

Elemezve a több mint négyszáz beszélgetést, amelyben a megkérdezettek leírták azokat a ragyogó pillanatokat, amikor a maximumot nyújtották, a kísérő érzések tizenkét, egymástól jól megkülönböztethető kategóriájára bukkantunk. Ezek az érzések mindig megmutatkoztak a csúcsteljesítmények idején.

Sok olyasmit tudtunk meg ezekről a csúcsérzelmekről és a csúcsteljesítménnyel való szoros kapcsolatukról, ami tökéletes ellentéte a konvencionális bölcsességeknek. Vannak elterjedt mítoszok, amelyek szinte szükségszerűen vezetnek gyenge teljesítményre. Például „Igyekezz keményebben!” Megállíthatod kinyújtott kezed rezgését azzal, hogy „keményebben igyekszel”? A megoldás a lazítás, vagyis az, hogy „szelídebben igyekszel”.Az eszményi teljesítményállapotnak megfelelő érzelmi kombináció nem egy mindennapi, szokásos élmény, mint ahogyan a nyerés sem az. Sok résztvevője van egy versenynek, de nyertes csupán egy lehet. A Nemzeti Liga huszonnyolc csapatából csupán egy birtokolhatja a szuperkupát. Minden vállalatnak csak egy vezérigazgatója van. Az évenkénti harmincötezer MBA-diplomásból csupán tucatnyi jelöltnek van esélye, hogy idővel egy Fortune 500 vállalat élére kerüljön.

Az átlagos érzelmi reakciók átlagos teljesítményekre vezetnek. A nyerés, a győzelem - nem átlagos gyakoriságú esemény, mert nem átlagos teljesítmény eredménye.

A csúcsérzelmek természete

Érdemes közelebbről is megvizsgálnunk azokat az érzelmeket, melyeket megkérdezettek összekapcsoltak a csúcsteljesítményeikkel.

Lelki nyugalom

Minden nagyszerű teljesítmény kísérője egy különös belső nyugalom, a lélek sajátos csendje. Sokan úgy próbálnak megfelelni a kihívásoknak, hogy beletúrázzák magukat egy gyors pörgésű, sőt gyorsuló pörgésű lelkiállapotba. Ez nem a nagyszerű teljesítmények állapota. A fehéren izzó pillanatokra a belső nyugalom és a csendesség jellemző. Az egyén szinte úgy érzi, mozgása lelassul, és amit tesz, mintegy lassított felvételként látja.

Fizikai ernyedtség

A fizikai állapot a lelkiállapot tükre, és fordítva. A fizikai görcsösség akadályozza a kiemelkedő teljesítményt, legyen szó egy teniszlabda elütéséről vagy egy előadásról. Nagyszerű óráidban az izmaid lazák, mozdulataid mentesek minden görcsösségtől.

Félelemmentesség

Van olyan mítosz, hogy egy kevéske idegesség és félelem jótékony hatású. Kétségtelen, hogy bizonyos körülmények között talán többlet-erőfeszítésre ösztönözhet. Az eszményi teljesítményállapottal kapcsolatos kutatásaink azonban azt mutatták, hogy az idegeskedés ellensége a kiválóságnak. Fizikai és lelki feszültségre vezet, és a figyelmet rossz irányba tereli. Ha idegeskedsz, nem a cselekvésre fókuszálsz, hanem a végeredményre vagy az esetleges negatív következményekre. Van azonban egy kivétel. Ha úgy érzed, „leültél”, és képtelen vagy elkezdeni, a félelem erőt adhat az induláshoz. Vannak esetek, amikor még a rossz teljesítmény is jobb, mint a tétlenség. Az idegeskedés és a félelem azonban negatív energia, és a negatív energiák által ösztönzött teljesítmény sosem lehet olyan kimagasló, mint ami mögött pozitív hajtóerők állnak.

Energia, tetterő

A tizenkét összetevő közül ez a legfontosabb, és ennél tapasztalható a legtöbb félreértés. Mi azt az erőt értjük rajta, melyet akkor érzel, ha laza vagy és nyugodt, félelemtől és aggódástól mentes. Minden csúcsteljesítmény mögött a lelki és fizikai erőknek egy látszólag kimeríthetetlen tartaléka rejlik, melyek forrását a pozitív érzelmek képezik. A sportolók, mint már utaltunk rá, a legkülönbözőbb kifejezéseket használják arra az állapotra, melynek fő jellemzője a feszültségektől mentes erő.

Optimizmus

A csúcsteljesítmények során megfigyelhető optimizmus az egyénnek abból a mély meggyőződéséből fakad, hogy legyen bármekkora a kihívás, meg fog felelni neki, mert meg fogja találni az eredményes módszert. A csúcson teljesítők sosem fogynak ki a választható megoldásokból, és optimizmusuk annak tükre, hogy ennek tudatában is vannak. A biofeedback területén végzett huszonöt éves kutatás azt bizonyítja, hogy a negatív érzések, a negatív érzelmek, a negatív beállítottság gyökeresen más fiziológiai reakciókra vezet, mint a pozitív érzelmek és a pozitív beállítottság.

Öröm

Az elv roppant egyszerű: amiben örömödet leled, abban képes vagy magas szintű teljesítményt nyújtani. Ha többé nem élvezed, amit csinálsz, ez tükröződni fog a teljesítményedben. Ha azt hiszed, azért élveztél valamit, mert jól csináltad, ez visszájára fordított logika. A tevékenység kiváltotta öröm rendkívül fontos a kiemelkedő teljesítményhez, mert a pozitív energiák kimeríthetetlen forrása.

Könnyedség

Amikor a test és a lélek összhangban munkálkodik, még akkor is könnyűnek tűnik a feladata, ha teljes erővel neki kell feszülnöd. Ha a szervezet biokémiája kiváló, hatalmas akadályok leküzdése is szinte gyerekjátéknak tűnik.

Spontaneitás

A kiváló teljesítményt hozó cselekvésed legtöbbször szinte automatikus, ösztönös, majdnem intuitív. A helyes válaszok automatikusan jönnek, ingadozás, tudatos mérlegelés nélkül. A kiválóan teljesítők gyakran beszélnek az ún. „analízis-paralízis szindrómáról”. Ez akkor tapasztalható, ha figyelmedet a tevékenység tisztán technikai oldalára összpontosítod. Ennek aztán teljesítményed látja kárát. Amikor már cselekszel, az ösztön mindig eredményesebb „súgó”, mint a tudatos megfontolás. Ehhez ugyanis ritkán van elég időd.

Éberség

A legnagyszerűbb pillanatokat mindig az éberségnek, és az én érzékelésnek kiemelkedően magas szintje jellemzi. A sportolók világosan érzékelik testük helyzetét, a körülöttük lévő játékosokat, ösztönösen megérzik, ki mit fog tenni. Egy gazdasági vezető pontosan érzékeli környezetének mozgását, ugyanakkor képes szívósan tapadni az éppen elvégzendő feladathoz. A válaszok olyan pontosak, annyira megfelelőek, hogy ez az éberség már-már hasonlatos a gondolatolvasáshoz. Nincs azonban szó olyan extraszenzoros érzékelésről, mint amilyen a telepátia és a hasonló jelenségek. A fokozott éberség állapotában az egyén azokat a jeleket is fogja, amelyek bár állandóan jelen vannak, de az éberség átlagos szintje mellett elkerülik a figyelmét. Ez lehet egy ajakrándulás, egy szemöldökfelhúzás, ami mutatja a másik reakcióját és szándékait.

Fókuszálás

Az összpontosítás fontossága egyáltalán nem meglepő. Minden kiemelkedő teljesítmény előfeltétele, hogy erőfeszítéseinket a célra összpontosítsuk, és ellenálljunk minden figyelemelterelő csábításnak. A kiemelkedően teljesítők esetében azonban ez az összpontosítás nem tudatos erőfeszítés eredménye. Sokkal inkább a nyugalom és az eszményi teljesítményállapotra jellemző pozitív energiák elegyének terméke. Ebben az állapotban a fókusz magára a tevékenységre irányul, nem pedig a gólokra, pontokra, helyezésekre, profitokra vagy a lehetséges negatív következményekre.

Magabiztosság

Az eszményi teljesítményállapotra jellemző magabiztosság nem több és nem kevesebb, mint az a mély meggyőződésed, hogy képes vagy megfelelni a kihívásnak. Ez lehetővé teszi, hogy nyugodt maradj olyan körülmények között is, melyek egyébként pánikot, idegességet, dühöt vagy görcsös feszültséget váltanának ki benned.

Pontos érzelem- és cselekvéskoordináció

Ez annak tudata, hogy uralkodni tudsz magadon, irányítani tudod a külső hatásokra adott válaszaidat. Nem vagy a körülmények passzív áldozata. Nem irányíthatod tetszésed szerint a külső történéseket, de irányítani tudod az eseményekre adott érzelmi válaszaidat.

Hogyan tehetsz szert az eszményi teljesítményállapotra?

Az eszményi teljesítményállapot figyelemre méltó párhuzamot mutat a szexuális csúcsélményeinkkel. Ez nem véletlen. Amikor csókolsz, fizikailag laza vagy, lelkileg nyugodt, nem idegeskedsz, tele vagy energiával, intuitíven reagálsz, és az együttlét minden pillanatát élvezed.

Mindegy, hogy miről van szó - a súlyemeléshez szükséges nyers fizikai erőről, egy sebész ügyességéről, egy kutató szellemi akrobatizmusáról, egy vezető problémamegoldó találékonyságáról - az eszményi teljesítményállapotnak az érzelmek (csúcsélmények) ugyanazon kombinációja felel meg. Mivel ez az állapot érzelmi és biokémiai egyensúlyok eredménye, a kiemelkedő teljesítménynek az a kulcsa, hogy megfelelő módszerekkel szert tégy ezekre a csúcsérzelmekre.

Hagyományos felfogás szerint az érzelmek hasonlatosak a szélhez: nem irányíthatók, de befoghatók, hogy hasznos munkát végezzenek.

Nos, akkor sem vagy rossz teljesítményre kárhoztatva, ha érzelmi egyensúlyod megbillen. Megtanulhatod, hogyan módosítsd érzelmeidet, beállítva a kívánatos egyensúlyt.

A kétirányú pálya

Az érzelmeknek külső jelei vannak. A félelem merevvé teszi az izmokat, kiüt rajtad a hideg verejték. A rettegés fokozza ezeket a reakciókat. A magabiztosságnak egyenletes, mély lélegzés felel meg. Az éhség szétszórt figyelemre vezet, akadályozza, hogy a feladatra összpontosíts.A dolog azonban mindkét irányban működik. Fizikai tevékenységed és tudatos gondolataid - ha megfelelőn irányítod őket - módosíthatják az érzelmeidet. Az érzelemmódosítás aztán lehetővé teszi, hogy a külső körülményektől függetlenül is teljesítőképességed felső sávjában produkálj.

Ennek megértéséhez vegyük szemügyre a kiemelkedő teljesítmény hagyományos koncepcióját. Az ok-okozati lánc valahogy így néz ki:A jó teljesítmény kiváltja a pozitív érzelmi állapotot .Kutatásaink egy teljesen más típusú kapcsolatot bizonyítanak.A pozitív érzelmi állapot kiváltja a jó teljesítményt .A következetesen kiemelkedő teljesítmény kulcs tehát nem több, nem kevesebb, mint annak ismerete, hogyan irányítsd érzelmeidet, vagyis hogyan hozd létre magadban a megfelelő érzelmi állapotot. Ha ez sikerül, potenciális képességeid - okosságod, gyorsaságod, jártasságod, tehetséged, bölcsességed - szükségszerűen megmutatkozik mindenben, amit csinálsz.

Vissza a lap tetejére
FIGYELMÉBE AJÁNLJUK

Utolsó frissítés dátuma: