A Generali 15 éve a személyi számítógépek tükrében

Őszinte és szakszerű beszámoló a Generali Kurírból

Kedves Olvasó!
Gondolom te magad is számítógép felhasználó vagy, ki ezen sorokat olvasod. Bízom benne, hogy az alábbi cikk nemcsak pusztán technikai információkkal szolgál majd számodra, hanem némi - reményeim szerint pozitív - emlékeket is ébreszt benned.

A személyi számítógépek előtti korszakban sok-sok szekrényből álló, hatalmas termekben elhelyezkedő, nagy számítógépek (mainframe) léteztek, melyekhez a felhasználók ún. terminálokon keresztül fértek hozzá. A terminálok perifériaként működtek, szerepük kizárólag adatok bevitele és megjelenítése (input/output) volt, tehát a legegyszerűbb esetben egy billentyűzetből és egy képernyőből állak. A képernyőn csak a karakterek voltak megjeleníthetőek és a leggyakrabban csak egy színt tudtak megjeleníteni (monokróm).

A Generali 15 éve a személyi számítógépek tükrében

A Providenciánál az első időkben szintén ilyen IBM terminálokat használtunk, melyek a központi AS/400 számítógéphez kapcsolódtak és a felhasználók ezeken keresztül érték el az olyan központi alkalmazásokat, mint a VIAS, SK, BÉR. A Providencia a magyarországi biztosítók között elsőként valósította meg, hogy a távoli irodákban is közvetlenül (on-line) hozzá lehessen férni a központi adatbázisokhoz, ehhez volt szükség az ún remote kontrollerekre. Ilyen terminálokat ma már csak az AS/400 rendszeradminisztrátorok használnak.

A PC architektúrát az IBM találta ki 1982-ben, ő gyártotta az első gépeket is Intel mikroprocesszorok felhasználásával (XT, AT), de mivel ezek nyílt szabványokra épültek, hamar megjelentek másodgyártók is, akik olyannyira sikeresek voltak, hogy rövid idő után már nagyobb piaci részesedéssel rendelkeztek, mint maga az IBM. Ezek a számítógépek teljesen önállóan voltak működőképesek, kompletten tartalmaztak minden olyan komponenst, mint a nagy számítógépek: processzor, memória, merevlemez, cserélhető tároló, megjelenítő, beviteli eszköz.

A Providenciánál már az első években is voltak személyi számítógépek, olyan eredeti IBM AT-k, melyeket a Wiener Allianz adott át felhasználásra. Ezeken DOS operációs rendszer és karakter-orientált programok működtek, szövegszerkesztőként az IBM TEXT4, táblázatkezelőként pedig a Borland Quattro programja. Ebből a gépből kb. 20 darab működött nálunk 1990-1994 között.

A személyi számítógépek következő Intel processzorcsaládra (80386 SX/DX) épülő sorozata már képes volt grafikus felhasználói felület futtatására. A Providenciánál az első széles felhasználói körben elterjedt üzleti PC alkalmazás a KIROKOS volt, melynek első változata még DOS környezetben futott. Ezeken a gépeken a TEXT4 helyett a Microsoft Word 5.0 változatát használtuk. A PC beszerzéseink során igyekeztünk egyféle gyártó által szállított gépparkot összeállítani, az első standard partnerünk a Tandon volt.

A Microsoft a DOS helyett az Apple Macintosh mintájára egy grafikus operációs rendszert fejlesztett ki, ez lett a Windows, melynek a hálózati munkát is támogató változata a Windows for Workgroups 3.11 volt. Ennek magyar nyelvű változata a Providenciánál is standard környezetté vált 1994-1995 tájékán. Ebben az időben már 486 PC-ket használtunk egérrel és színes SVGA monitorral. A nagy előrelépés felhasználói oldalról a korábbi PC-kkel szemben az volt, hogy ezek a számítógépek TokenRing hálózatba voltak kötve, így a központi kiszolgálók (AS/400, bécsi HOST), nyomtatók, szerverek Novell fájlkiszolgáló), közös könyvtárak elérésére is alkalmasak voltak! Ez jelentette a terminálok kihalásának a kezdetét.

A Tandon csődbe menetele után (1993) a Digital Equipment Co. (ismertebb nevén DEC) lett a standard szállító. A Teréz körúti vezérigazgatóság birtokba vételekor jelentős géppark modernizálást hajtottunk végre, 270 új DEC Lpv+PC-t szereztünk be. Ebben az időben a Generali Budapest az IBM PS/VP PC-k használatát részesítette előnyben.

Felhasználói alkalmazások tekintetében a MS Office 5.0 (Word 6.0, Excel 2.0) irodai alkalmazás, az MS Mail levelező program, a PC Support (AS/400) emulációs programvolt használatos, és igen kevéssé elterjedve ugyan, de már jelen volt az MS Internet Exporer Inernet elérésre, akkoriban még betárcsázós-modemes kapcsolattal.

A DEC LPv-+-t a Venturis család követte. 1994 és 1997 között több mint 800 PC berendezést állítottunk üzembe, és gyakorlatilag ez volt az a korszak, amikor mind világszerte, mind vállalatunknál szignifikánsan elterjedt a PC-s technológia.1996-ban új operációs rendszerrel (technológiával) rukkolt elő a Microsoft, a Windows NT (New Technologies) 4.0-ás termékével, mely már valódi, nem DOS alapú operációs rendszert jelentett. Ez komoly igényeket támasztott a gépek teljesítményével szemben, új központi processzorra volt szükség az elfogadható használathoz, melyet az Intel fejlesztett ki, és 586 helyett Pentiumnak nevezett el. Ez a fantázianév olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy még ma is használatos. Még ezeken a „Pentiumos” gépeken sem érezhettünk számottevő javulást a sebességben, de az 1998-ban megjelent Lotus Notes és az egyre elterjedő Internet használat, valamint a Microsoft Office 97 verziója örömtelibbé tehette mindennapi munkánkat. A Windows NT futtatásához az első Pentium processzorral szerelt PC-ket a DEC-től szereztük be a PC3000 családból, közel 500 darabot.1998-tól működtek ilyen számítógépek és még a mai napig megtalálhatók produktív üzemben, de kivonásuk már folyamatban van. Ebben az időszakban terjedtek el új technológiák a cserélhető tárolók terén is, úgy mint a SyQuest vagy a CD ROM. Ezekkel az eszközökkel a ma már csekélynek mondható, de akkoriban ideálisnak számító több 100MB-os tárolási kapacitás vált elérhetővé.

A DEC számítógépek 1998-ban eltűntek a piacról, mivel a Compaq felvásárolta a céget.

Az új „udvari szállítónk” a Hewlett-Packard (HP) lett és mind a mai napig HP PC-ket szerzünk be. Az első HP PC-k bőröndnyi házukkal keltettek feltűnést, ezeket dagadt Vectráknak becéztük, és közel 150 darabot szereztünk be 1998 vége és 1999 között.1999-ben kellett szembenéznünk az Y2K inkompatibilitási problémával, ami miatt néhány régebbi PC kiváltására kényszerültünk. Beszerzési koncepciónk helytállósága - miszerint nemzetközileg jegyzett, nagy gyártók megbízható modelljeit vásároljuk - kamatozott ezekben az időkben, mivel mindössze kb. 50 darab volt azon PC-k száma, melyeket az évezredváltás miatt kellett kicserélnünk. A HP ekkor újnak számító, Vectra VEi7-es típusával válthattuk ki őket.

A monitorok terén nem ragaszkodtunk a HP gyártmányokhoz, Daewoo és LG monitorokat szereztünk be, 1998 óta 15'' képátló-méretben. 2002-ben már létezett a Windows legújabb operációs rendszere, az XP. Ennek bevezetésekor már nem „csak” az operációs rendszert telepítettük, hanem egy úgynevezett komplett platformot, mely magában foglalta a számítógépek profi, távoli menedzselhetőségét, a felhasználói alkalmazások telepíthetőségét, a jogosultságok finom hangolását. Ennek az úgynevezett platformnak a bevezetése a GITS (Generali IT Services) informatikai szakembereivel karöltve történt 2002-ben, a Generali közép-kelet-európai régiójában elsőként!A bevezetés kapcsán a gépparkunk megfelelő szintre történő javítása érdekében egyszerre több mint 300 gépet szereztünk be, köztük az újdonságnak tekinthető eVectra PC-ket, melyek az akkori átlaghoz képest meglepően kis helyet foglaltak el. Ezekben a PC-kben floppy meghajtó már nem volt. A perifériákat illetően a DVD-ROM-ok előretörése és az USB univerzális soros port elterjedése jelentett újdonságot. Ezen felül mind a memória mérete mind a processzorok (Celeron, PIII,P4) teljesítménye, mind a háttértárolók kapacitása a sokszorosára növekedett, mely nagyjából úgy jellemezhető, hogy másfél évenként megduplázódott (ún. Moore-féle állandó szerint). Helyi hálózatunk ekkorra már szinte kizárólag az Ethernet technológiára épült, kiváltva a már kiöregedett IBM-es technológiát, a TokenRinget.

A cikkben említett berendezések a Váci úti irodaház ebédlőjében tekinthetőek meg. A „múzeum” jelenleg is bővítés alatt áll, így az újabb modellek kiállítása még várat magára...Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Raksányi Richárd
IT Infrastruktúra osztály

Vissza a lap tetejére
FIGYELMÉBE AJÁNLJUK

Utolsó frissítés dátuma: