Északon jártak a biztosítási alkuszok

A nemzetközi biztosításközvetítő szövetségnek (BIPAR) nincs még egy tagja, ahol olyankezdeményezőek és kíváncsiak lennének a biztosításközvetítők (biztosítási alkuszok), mint Magyarországon. A hazánkban működő Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége 13 éve tagja a BIPAR-nak, és egyedülálló kezdeményezésként immár hatodik esztendeje minden évben tanulmányutat szervez valamelyik BIPAR tagországba. A vállalkozó szellemű magyar alkuszok idén Finnországban és Észtországban jártak.

Északon jártak a biztosítási alkuszok

A BIPAR-ban, a nemzetközi biztosításközvetítő szövetségben mindenki nagy elismeréssel nyilatkozik a „kalandozó magyarokról”, vállalkozó szellemükről és fogékonyságukról - szakmai küldöttségüket készséges vendéglátóként, tárt karokkal fogadják a különböző nemzetek alkuszai. Természetesen a magyar alkuszok sem csak vendégeskedni szeretnek. Korábbi vendéglátóikat hagyományosan minden év őszén, az Országos Alkusztalálkozón látjuk vendégül, így a tagság és a szakma is megismerkedhet mindazzal, amit a delegáció tagjai a 6 napos tartalmas tanulmányút során megtapasztaltak.- Az idei volt a hatodik szakmai kirándulásunk, a második olyan alkalom, amikor egyszerre két országban is jártunk. Harmincfős delegációnkban több mint 15 magyar alkuszcég képviseltette magát. Szimpatikus, szakmailag felkészült vendéglátókkal találkozhattunk mindkét országban - mondta el Erdei István a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) elnöke, akire mély benyomást tettek az Észtországban és Finnországban tapasztaltak.- Észtországban mást láttunk, mint amit egy szovjet utódállamtól vártunk. Szakmailag érdekes volt egy ennyire kis piacot látni. (Az autós piacuk nagyságát jól jelképezi, hogy az egész országban két Opel kereskedés van.) Az észt biztosítási alkuszokat nem kötik évtizedes hagyományok: megtapasztaltuk, milyen az, amikor fiatal emberek kreatív megoldásokat találnak ki a problémákra. A biztosítási törvény európai uniós harmonizációjára már náluk is sor került, egyes területeken az alkuszok számára jobbak is a lehetőségek, mint nálunk.Érdekes, hogy ugyan ez a harmonizáció a finneknél még mindig nem történt meg: mivel ők már régebben is EU-tagok voltak, számukra ez nem volt annyira sürgős.

A biztosítók koncentrációja mindkét országban hasonlóan nagy, mint nálunk. A fiatal észt piacon azonban az alkuszok mégis látványos, 60 százalék feletti részesedéssel bírnak - mondta el Erdei István elnök.

A júniusi Helsinki-Tallin tanulmányúton részt vevő magyar alkuszok a 6 nap alatt nem csak a Finn és Észt Alkuszszövetség vezetőivel, valamint a skandináv és balti biztosítási piaccal ismerkedtek meg: természetesen meglátogatták a két ország főbb látványosságait is. Ha az egész országot nem is, a magyar tengert, a Balatont mindenesete megmutatják szeptemberben Siófokra meghívott vendéglátóknak. Ekkor tartja ugyanis idén a Magyar Alkusz Szövetség a 10. Országos Alkusztalálkozót, és a II. Biztosításszakmai Konferenciát és Kiállítást.

Vissza a lap tetejére
FIGYELMÉBE AJÁNLJUK

Utolsó frissítés dátuma: