Pálos Miklós-Könyvtárügyben a PSZÁF lépett a tettek mezejére

A Biztosítási Szemle olvasói többször tapasztalhatták, hogy lapunk igyekezett különböző lépéseket tenni a szakkönyvtárért - sikertelenül. Részben az egyes cégek tulajdonosai rendelték el a szakkönyvtáruk felszámolását, másrészt a szakkönyvtárak további integrált működtetéséről nem jött létre együttműködési megállapodás.

Pálos Miklós-Könyvtárügyben a PSZÁF lépett a tettek mezejére

Ez volt a múlt. A legutóbbi számunkban a PSZÁF szóvivője a főigazgatóval készült interjú végén elmondta, hogy a Felügyelet - lehetőségei szerint - fontos feladatának tartja a szakkönyvtár létrehozását és működtetését. A hír fontosságára utal, hogy az információ megjelenését követően a szerkesztőt többen megkeresték telefonon, e-mailben és további tájékoztatást kértek. Erre tekintettel kerestük meg a PSZÁF illetékesét, Prónay Andrásnét , az Igazgatási főosztály vezetőjét, aki készséggel állt rendelkezésünkre, hogy az eddigi belső tervekről általánosságban tájékoztasson. - Egy megszakadt szándék folytatásáról van szó, hiszen az Állami Biztosításfelügyelet elkezdte a szakkönyvtár megvalósítását. A felügyeletek 2000. évi egyesítésekor azonban ez a feladat háttérbe szorult - mondta Prónay Andrásné. A PSZÁF vezetése nemrégen elszánta magát, hogy a szakkönyvtár megteremtésével, üzemeltetésével jelentősen hozzá kíván járulni a pénzügyi szektorban dolgozók szakmai fejlődéséhez.

  • A biztosítókhoz hasonlóan a többi pénzügyi szektorban is lehetnek olyan könyvtárak, amelyekkel való kapcsolat segítheti a Felügyelet által tervezett szolgáltatás indulását?
    • Az a biztosítási területet dicséri, hogy a Biztosítási Szemle elsőként kopogtat bővebb tájékoztatásért. A PSZÁF-nak - a többi szektor szakkönyvtári helyzetére vonatkozó - kitekintése még nincs. Tudomásunk szerint ilyen megkeresés nem érkezett hozzánk más pénzügyi területről. A szakkönyvtár létrehozásának legfőbb feltétele a megfelelő helyiség. Ebben akkor tudunk dönteni, ha a PSZÁF szervezeti átalakulása befejeződik, és világosan látható, hogy hol lehet kialakítani a könyvtárat.
  • A szervezetek többségénél elsősorban a költségvetés jelentett akadályt. A PSZÁF-nál a helyiség a fő gond?
    • Igen, mert az a most folyó felügyeleti szervezeti átalakítás függvényeként jelentkezik. Megjegyzem, hogy a PSZÁF-nál eddig is volt meghatározott költségvetési keret könyvvásárlásra. A munkatársak szakmai igénye alapján szereztünk be könyveket. A PSZÁF úgynevezett „virtuális könyvtárat” már évek óta működtet munkatársai számára, ami azt jelenti, hogy az egyéni igények alapján beszerzett szakkönyvek jegyzékét kitették az intranetre. Ez lehetőséget teremtett arra, hogy mindenki tájékozódjon a beszerzett szakkönyvekről és egy fontos, drága, esetleg nehezen beszerezhető külföldi kiadványt kölcsönadva csak egyszer kelljen megvenni.
  • Feltételezhető, hogy a könyvtár megszervezésekor gondoltak idegen nyelvű könyvek és különböző szakfolyóiratok beszerzésére is. Ez alapos szervezést igényel. Kellő áttekintés után a létesülő könyvtár szervezett együttműködést alakíthat ki a hazai és a nemzetközi szaksajtóval. Ez egyben a szakkönyvtár több irányú szolgáltatását alapozhatja meg.
    • A Szemle kopogtatása ráerősített a könyvtár szükségességére, ezért még megalapozottabban lehet dolgozni a szakkönyvtár kialakításán. Annyit ígérhetünk, hogy a Biztosítási Szemle még fog tájékoztatást kapni erről a témáról.
  • Végül, a szerkesztő köszöni az első információscsomagot. Az olvasóink nevében a könyvtár ügyében is szurkolunk a PSZÁF-nak.
Vissza a lap tetejére
FIGYELMÉBE AJÁNLJUK

Utolsó frissítés dátuma: