Az EU-terhek fenyegetéséről

A Generali jövő-konferenciáján az Európai Unióban zajló, a biztosítási szférára vonatkozó szabályozások kihatásainak vizsgálatát helyezte a középpontba.

Az európai biztosítási ágazat és ezzel együtt a biztosítási szolgáltatók fogyasztói is számolhatnak a közeljövőben a megváltozott EU-irányvonalak és előírások erőteljes hullámával.

Az EU-terhek fenyegetéséről

A Brüsszelből kiinduló újraszabályozási tendenciák jelentős biztosítási területeket fognak át és úgy az ügyfelekre, mint a biztosítótársaságokra nézve a hátrányok veszélyeit rejtik magukban. Különösen az újonnan csatlakozott EU-tagállamok szempontjából lenne nagyon fontos egy liberálisabb, szabadabb gazdasági feltételrendszer. Ezt hangsúlyozta többek között Prof. Dr. Matthias Müller-Reichart, Németország EU-bizottságbeli tudományos tanácsadója a Generali jövő-konferenciáján. A rendezvény, melyen a Generali Holding Vienna AG igazgatósági tagjai ausztria és Közép-Európa kiváló és elismert szakértőinek és gazdasági újságíróinak tanácsát kérik ki a biztosítási területet érintő minden aktuális témában, immár harmadszor került megrendezésre.

Az unisex-tarifáktól a viszontbiztosításig

Müller-Reichart szerint azonban „ez a fejlődési folyamat az Európai Bizottság számtalan szabályozásának szövevényes hálójában rejtőzik”. Számtalan már elfogadott rendeletet át kell ültetni a hazai jogrendszerbe. Példaként említette többek között a közvetítői szabályozást, a pénzügyi konglomerátumokra, nyugdíjpénztárakra, környezeti felelősségre és az értékpapír szolgáltatásra vonatkozó irányvonalakat.

Ezenkívül további rendeletek elfogadása áll a minisztertanács előtt: az unisex-tarifák szabályozása, az 5. számú gépjármű felelősségre és a viszontbiztosításra vonatkozó szabályozás. Akciós tervek és kezdeményezések elfogadása várat még magára a közeljövőben, ami további jelentős szabályozási tendenciákat vonhat maga után. Ezen nagyszámú és döntő fontosságú szabályozások terhe alatt nyög az európai biztosítási ágazat, nem csoda, hisz a szabályozott területek száma az elmúlt tíz évben megtízszereződött.

Nagyobb átláthatóság az ügyfelek számára?

A fogyasztók számára azonban néhány újítás előnyt is jelenthet - ha mást nem is, de mindenképp nagyobb fogyasztóvédelmet és jobb átláthatóságot. Mindenestre a szabályozási hullám okozta új rendelkezések a fogyasztók számára is egyre átláthatatlanabbá teszik a helyzetet - a fogyasztók képtelenek lesznek lépést tartani a szabályozás gyors tempójával.

Nagy teher a biztosítóknak

A társaságoknak hatalmas pénzbeli terheket jelent a brüsszeli szabályozási hullám. Walter Steind, a Generali pénzügyi igazgatója úgy ítéli meg, hogy az ebből adódó költségek akár az évi 10 millió eurót is elérhetik, szó szerint „őrült ráfordításokról” beszél. Werner Mörtel, a Közép-Európáért felelős igazgatósági tag hangsúlyozta, hogy az új EU-tagállamok nagy erőkkel fáradoznak azon, hogy az új irányvonalakat és előírásokat alkalmazzák: „Sok társaság számára nagy terheket jelentenek az új feltételek, de az új tagállamok élni akarnak az újonnan adódó lehetőségekkel” - nyilatkozta elismerően és csodálattal Mörtel.

Brüsszel tartson szünetet

„Itt az ideje egy szünet beiktatásának az európai törvényhozásban.” Gerard de la Martiniére, az Európai Biztosítási Szövetség (CEA) elnökének ezen kijelentéséhez Müller-Reichart is csatlakozik.

Vissza a lap tetejére
FIGYELMÉBE AJÁNLJUK

Utolsó frissítés dátuma: