Az alkuszok feladata-közösen nagyobb tortát sütni

Országos seregszemlévé vált a 10. Országos Alkusztalálkozó

Igazi fesztivál hangulat lengte körül a siófoki Hotel Azúrt szeptember közepén, amikor 140 alkuszcég és 14 biztosítótársaság több mint 500 vezetője és munkatársa adott találkozót egymásnak, és töltött el együtt három napot a jubileumi X. Országos Alkusztalálkozón és a tavalyi siker miatt idén ismét megrendezésre kerülő II. Biztosításszakmai Kongresszuson és Kiállításon.

Az alkuszok feladata-közösen nagyobb tortát sütni

Akik a tavalyi rendezvényen is jelen voltak, már sejtették, hogy milyen fogadtatásra számíthatnak, a valóságra azonban talán még a szervezők sem voltak teljesen felkészülve. A Hotel Azúr előcsarnokát benépesítették a kiállító biztosítók és a szolgáltató cégek standjai, hogy a három nap alatt egymással versengve csábítsák magukhoz az alkuszokat. Kreativitásban és ötletben idén sem volt hiány, és ezt a résztvevők díjazták is. Így nem csoda, hogy az AHICO fehér köpenyes „orvosdoktora” alig győzte cserélni infúziós állványán a palackokat, miközben buzgón mérte a kémcsövekbe a „hangulatjavító kék sikolyt” a megfáradt alkuszoknak. Köztük azoknak is, akik már felhasználták koktél-jegyüket a Mai Casco koktélbárjánál, amely az UNIQA mobil kaszinójával együtt talán a vásár leglátogatottabb standja volt. A fesztivál hangulat és az immáron hagyományos esténkénti „összetartás programok” mellett a valóban színvonalas szakmai programok és nem utolsósorban a kapcsolatépítés és ápolás lehetősége tette igazán vonzóvá az idei alkusztalálkozót. Az érdeklődés nagyságát jól jelzi, hogy az első éjszakán a Hotel Azúr is szűkösnek bizonyult. A rendezvényt egy évtizede szervező Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége szándéka valóra vált: az alkusztársadalom számára évről évre egyre nagyobb jelentőséggel bíró háromnapos rendezvény idén valóban az egész biztosítási szakma seregszemléje volt. A sikert és az eredményességet az is garantálta, hogy ez az egyetlen olyan szakmai rendezvény évről évre, ahol a biztosítók és közvetítők, jogalkotók és jogalkalmazók „megmutathatják magukat” a szakmának, egymásnak.A vasárnap délután kezdődő rendezvénysorozatot Dr. Salgó István, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára nyitotta meg, aki az öngondoskodás, az önszerveződés és az együttműködés fontosságát hangsúlyozta: véleménye szerint fontos, hogy megfelelő kapcsolat alakuljon ki az állam és a piaci szereplők, jelen esetben az alkuszok és biztosítók között. Ezt a kapcsolatot erősíti szerinte az Alkusz Szövetség.

Erdei István, a szövetség elnöke azt hangsúlyozta, hogy bár a magyar alkuszok a gazdasági hatások ellenére is növelni tudták díjbevételeiket az elmúlt évben, tennivalójuk még bőven akad, hiszen a szomszédos Szlovákiában az alkuszok díjbevétele másfélszerese, Ausztriában pedig a hatszorosa a magyar alkuszok díjbevételének. Hogy az Alkusz Szövetségbe tömörülő cégek mekkora erőt képviselnek a magyar piacon, kiválóan mutatja, hogy összesített állományuk alapján (ha egy képzeletbeli biztosítót alkotnának) az ország második legnagyobb biztosítója lehetnének. Ezt az eredményt ráadásul úgy sikerült elérni, hogy az életbiztosítások terén továbbra sem aktívak az alkuszok. Míg az ország teljes biztosítási állományának 18,3 %-át az Alkusz Szövetségbe tömörült alkuszok közvetítették, az alkuszok saját portfóliójában az életbiztosítások jelenleg mégis csak 3 %-ot tesznek ki. Erdei István szerint tehát az elkövetkező évek feladata nem az, hogy a meglévő biztosítási tortát osszák fel újra és újra egymás között az alkuszok, sokkal inkább az, hogy egy újabb, nagyobb tortát süssenek: minél több biztosítást közvetítsenek megbízóiknak, az ügyfeleknek.

Az elnök szerint az elkövetkező években egyre nagyobb lesz az alkuszok piaci részesedése. A magyar piacon pillanatnyilag jelenlévő mintegy 300 alkuszcég közül 125 a FBAMSZ tagja. Nem csak a létszám növekszik évről évre, de az igazán nagy, jelentős alkuszcégek már kivétel nélkül tagjai a szövetségnek, így az Alkusz Szövetség súlya a biztosítási szakmán belül megnőtt, és ez a folyamat csak erősödni fog a jövőben is.

Az alkuszok értékelése után Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Rt. elnöke a magyar gazdaság helyzetéről és a várható tendenciákról tájékoztatta a konferencia résztvevőit, méghozzá vagy három nappal a GKI ez évi kutatási eredményeinek hivatalos nyilvánosságra hozatala előtt. Kedvező képet festve a várható gazdasági fejlődésről azt is hangsúlyozta, hogy a pénzügyi szolgáltató szektor egyre jelentősebb részt képvisel a magyar gazdaságban, volumenét tekintve már most megelőzi a mezőgazdaságot és megközelíti az építőipart.

Az est során a találkozó nemzetközi vendégei tartották meg előadásaikat. Max Taylort, az Európai Biztosításközvetítők Szövetségének (BIPAR) elnökét Dr. Leberecht Funk, a Német Alkuszszövetség elnöke követte. Jaava Myllyniemi, a Finn Alkuszszövetség elnökségi tagja az alkuszok tevékenységét drákói szigorral szabályozó finn törvényekről, Risto Rossar, az Észt Alkuszszövetség elnökségi tagja pedig egy lendületes fiatal alkuszközösség céljairól és terveiről számolt be a plenáris ülés résztvevőinek.A vasárnap esti gálavacsorán került sor a 2005. évi Szolgáltatás Minőségi Díjak átadására. A biztosító társaságok számára nagy presztízzsel járó díjat az alkuszok szavazatai alapján 2004 óta már évente három kategóriában ítélik oda az alkuszok értékelése alapján az ügyfeleknek és a közvetítő partnereknek legjobb szolgáltatást nyújtó biztosítóknak. Idén a gépjármű-biztosítás kategóriában az első a Generali-Providencia , a második az Allianz-Hungária, a harmadik az UNIQA lett. Az életbiztosítás kategóriában a tavalyi első Credit-Suisse csak a harmadik helyet szerezte meg idén, az első az AEGON Magyarország, a második az idén kimagaslóan jól szereplő Generali-Providencia lett. A vagyonbiztosítás kategóriában is a Generali-Providencia nyert a második QBE Atlasz és a harmadik AIG Hungary előtt.Hétfőn öt szekcióteremben, forgószínpadszerűen kaptak a seregszemle résztvevői 30-60 percet az alkuszokkal való személyes találkozásra, délután pedig az AIDA Biztosításközvetítői Munkacsoportja tartott a biztosítóknál és az alkuszcégek mellett működő jogászok részvételével „workshop” jellegű alakuló ülést. A kedd délelőtti plenáris ülésen a májusban Brüsszelben megtartott I. Európai Biztosításközvetítői Fórumról számolt be a főtitkár és az ott elhangzott előadását újrázta meg a meghívott előadó Chris Giles a CHUBB Insurance elnök-vezérigazgatója, majd Dr. Molnár István ügyvéd az alkuszi tevékenység jogi hátterének megalapozása érdekében tett erőfeszítésekről számolt be.

Mészáros Gábor

Vissza a lap tetejére
FIGYELMÉBE AJÁNLJUK

Utolsó frissítés dátuma: