Az európai Property-Underwriterek -vagyonbiztosítók- találkozója

Klímaváltozás, árvíz és PRS Fire - ezek a Münchener Rück 2006-os Property Insurance and Reinsurance Meetingjének (tulajdonbiztosítási és viszontbiztosítási konferencia) témái

Az európai Property-Underwriterek -vagyonbiztosítók- találkozója

Szeptember 18-19-én rendezte meg a viszontbiztosító-társaság rendszeres vagyonbiztosítási konferenciáját. A figyelem ebben az évben az aktuális geológiai kockázattal kapcsolatos témákra, úgymint az árvízre és a klímaváltozásra irányult. A kétnapos rendezvény súlypontja azonban a PRS Fire volt, egy Münchener Rück által kifejlesztett szoftver. A „Versicherungswirtschaft” a 2006/1-es füzetben tudósított erről az internettel támogatott díjszabás-meghatározási eszközről, amely eredetileg a GDV (Német Biztosítási Szakágazat Csúcsszervezete) kockázatvállalási prémiumtarifáin alapszik.

A közép- és kelet-európai vagyonbiztosítók elfogadták a meghívást Münchenbe. A témaválasztás a 16 országból érkezett 40 vendégnél pozitív visszhangra talált.

PRS Fire: új díjszabás-meghatározási eszköz

Slawomir Majkowski mutatta be a rendezvény első napján a PRS FIRE (PRemium System Fire Insurance Rate Evaluation) tűzkár-biztosítási díjszabás-meghatározó eszközt. A tűzkárkockázat még ma is a súlyos és legsúlyosabb kockázatok közé tartozik amellett, hogy egyre növekvő mértékben vagyunk kitéve a természeti veszélyeknek. Az árvízi helyzethez hasonlóan itt is a növekvő elvárosiasodás és az ennek következtében növekvő értékkoncentráció játszik szerepet. A PRS Fire-t eredetileg a német piacra fejlesztették ki, de a világon mindenütt lehet alkalmazni a rugalmas hozzáigazíthatósági lehetőségeknek köszönhetően. A program mind az egyszerű, mind a komplex kis- és nagyipari kockázatokat kalkulálja, és egy kockázaton belül figyelembe veszi a különböző geográfiai exponáltságokat és az üzemtípusokat. Majkowski szerint nagy előny, hogy a PRS FIRE az ipari tűzkárbiztosítás jól bevált kalkulációs elemeiket kombinálja a vállalatra jellemző értékelésekkel (becslésekkel). Lehetővé teszi a közvetlen biztosítónak, hogy a díjszabás-meghatározás alapjait saját sokévi kár-tapasztalatai és a költségek alapján igazítsa ki. A PRS Fire így a nagyobb rugalmasságot és a saját felelősséget juttatja érvényre.

Klímaváltozás - viharos időknek nézünk elébe

Sok vita folyt a 2005-ös év rendkívüli hurrikán-szezonja óta. A fokozódó antropogén klímafelmelegedés az óceánok legfelső rétegeiben hőmérséklet-emelkedéshez vezet - és így egyre nagyobb veszélyt jelentenek a trópusi tornádók. Dr. Peter Höppe professzor szerint 2005 nem marad kivételes év. A Münchener Rück földrajzi kockázatkutatásának (GeoRisikoForschung) vezetője előadásában amellett volt, hogy a biztosítás gyorsan beáll a megváltozott kockázati helyzetekre és rendkívüli kárpotenciálokra. A természeti katasztrófák jövőbeni kockázatmodelljeinek előre láthatóan le kell tudni képezni a rendkívüli események okozta veszélyeztetést. „Szükség van az alkalmazkodásra a biztosítás üzletágban. Ugyanakkor csökkenteni kell a klíma szempontjából fontos gázok emisszióját” - így Höppe. A biztosítási üzletágnak következetesen figyelembe kell vennie a klímavédelem aspektusait a termékekben, beruházásokban vagy a és szponzorálási tevékenységekben. Ismereteket is közvetítenie kell, érzékennyé kell tennie a nyilvánosságot a témára, és hosszú távon fontos kell hogy legyen a klímavédelem számára.

Áradás - „szárazföld a láthatáron” a geológiai kódolásnak köszönhetően

A természeti katasztrófák által okozott népgazdasági károknak kereken harmada világszerte az árvízre vezethető vissza. Sőt Svájc esetében a 2005. augusztusi áradások voltak a legnagyobb biztosított természeti kárveszélyek. Ezekért az extrémitásokért a klímaváltozás mellett a növekvő népsűrűség és az ezzel összefüggő értékkoncentráció a felelős. Helyi adottságok, mint a terepmagasság csekély eltérése, egy részletes módszert követelnek meg.

A vagyonbiztosítók számára lényegesen nagyobb ráfordítást igényel az áradás modellezése, mint esetleg a földrengés vagy a vihar . A biztosítási üzletág az elmúlt években nagy előrelépéseket tudott tenni a kockázatmodellezésnél, így Tobias Ellenrieder, a Münchener Rück hidrológiai kockázatok szakértője. A felelősség oldaláról szintén hangsúlyozni kell a geológiai kódolást: ennek segítségével pontosan meg lehet határozni a helyet, és hozzá lehet rendelni az áradási zónákat. Ellenrieder szerint a geológiai kódolás egyre fontosabbá válik. De az is igaz: az előrelátó gondoskodás kifizetődik - minden euró, amelyet az árvíz elleni védekezésre fordítanak, sokszorosan képes elejét venni a károknak.

Áradások az Alpok térségében 2005 nyarán

Forrás: Münchener Rück, Topics Geo 2005

A szakmai javaslatokon, kezdeményezéseken kívül a Property Insurance Meeting mindenekelőtt lehetőséget adott a résztvevőknek arra, hogy túllépjenek a saját szakáguk határain, és személyes megbeszélésekbe fogjanak a szakemberekkel és kollégákkal. Az ismeretek cseréje előfeltétele a hatékony kockázatmenedzselésnek. A Münchener Rück a következő évben újra szétküldi meghívóit erre a konferenciára.

Vissza a lap tetejére
FIGYELMÉBE AJÁNLJUK

Utolsó frissítés dátuma: