Hogyan tovább kgfb?

Baji Petra - Homolyáné Csete Zsófia - Szalai Péter

Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás Magyarország, 2007

A PEND Consulting Kft. a közelmúltban több, gépjármű-biztosítással kapcsolatos projektben és kutatásban is részt vett. Ezek során többször éreztük átfogó magyar fókuszú anyagok hiányát. Mindezek fényében arra jutottunk, hogy a 2007-2008. évi kgfb-váltással kapcsolatos eseményekről és fontosabb tendenciákról önálló tanulmányt készítünk.

A mintegy 100 oldalas tanulmány többek közt a következő fontosabb kérdésekre kíván választ adni:

Hogyan tovább kgfb?

A PEND Consulting Kft. a közelmúltban több, gépjármű-biztosítással kapcsolatos projektben és kutatásban is részt vett. Ezek során többször éreztük átfogó magyar fókuszú anyagok hiányát. Mindezek fényében arra jutottunk, hogy a 2007-2008. évi kgfb -váltással kapcsolatos eseményekről és fontosabb tendenciákról önálló tanulmányt készítünk.

 • Hol a magyar gépjármű-biztosítások helye Európában?
 • Valóban gyilkos a magyar kgfb -díjverseny?
 • Sokat vagy keveset fizetnek a magyar gépjármű-biztosítók a többi európai országhoz képest?
 • Mi várható a nemzetközi trendek figyelembevételével?
 • Zsiguliból Opelba – milyen a magyar személyautó-állomány?
 • Kiknek van ma Magyarországon személygépkocsija?
 • Kit szeretnek a biztosítók? – ügyfélcsoportonkénti árazási tapasztalatok 2008-ra
 • Mit gondolnak az alkuszok a biztosítók egyes folyamatairól?
 • Hogy alakult a kampány internetes közvetítői piaca?
 • Ki árazott jól 2007-ben, és mi volt a siker titka?
 • Mi a helyzet a lakossági cascóval?
 • Hogy működik az útarányos gépjármű-biztosítási díj (Pay as you drive)
 • Kinek érné meg a PAYD-rendszer Magyarországon?

Tanulmányunk első részében arra törekedtünk, hogy a magyar gépjármű-biztosításokat – ezen belül különösen a kötelező felelősségbiztosítást – európai dimenzióban helyezzük el.

A tanulmány második része a magyar gépjármű-biztosítási piacot elemzi, a casco biztosítás mellett a fő hangsúly természetesen itt is a gépjármű-felelősségbiztosításra esett.

A gépjármű-biztosítási piac bemutatása mellett ismertetjük egy, a 2007-es gfb -kampányt követő 15 alkusz bevonásával készült felmérésünk eredményét, amely a biztosítók egyes területeinek összehasonlítására és a 2007-es kampány alkuszok által érzékelhető tanulságaira koncentrál.

Az árazásra vonatkozóan is igyekeztünk következtetéseket levonni. Egy 4000 fős, 2007-es, korra, nemre, településtípusra és iskolai végzettségre vonatkozóan reprezentatív, egyéb szociológiai adatokat is tartalmazó felmérésünk alapján meghatároztunk kor, településnagyság és jövedelem alapján 12 csoportot, amely adataink szerint lefedi a lakossági autótulajdonosok 95,5%-át, és az ezen csoportokban népszerű autómárkák 2008-as kgfb -árazásának összehasonlításával próbáltunk meg a biztosítók között további különbséget tenni.

A fentiek után ismertetjük a 2007-es kgfb kampány eredményeit, kitérve annak az öt biztosítónak („győztesek és vesztesek”) stratégiájára, amely az alkuszi kérdőív alapján a kgfb piacon meghatározó jelentőséggel bír.

Mindezek után, a magyarországi kgfb-piac további alakulására vonatkozóan ismertetjük egy lehetséges továbbfejlődési irány, az útarányos gépjármű-biztosítási rendszer (pay as you drive) nemzetközi tapasztalatait. További gondolkodásra serkentően meghatározzuk a 12 csoportban használt autómárkák esetében azt az útmennyiséget is, amely egy jelenlegi angol biztosító tarifái mellett váltási küszöbként szolgálhat.

Természetesen tisztában vagyunk a modell magyarországi bevezetésének jelenlegi korlátaival, mindazonáltal a modell társadalmi hasznossága (kevesebb személyautó, több tömegközlekedés), az alkalmazott technológiák esetében tapasztalható áresés, az angol és a magyar kgfb piacot összehasonlítva a magyar javára szolgáló kedvezőbb átlagkárok és a nyomott díjú piaci környezetben a nyereséges részpiacok fair árazási lehetősége véleményünk szerint a piac szabályalkotóit és résztvevőit a modell továbbgondolására ösztönözheti.

(A tanulmány megrendelhető a cég honlapján [www.pend.hu] keresztül)

Vissza a lap tetejére
FIGYELMÉBE AJÁNLJUK

Utolsó frissítés dátuma: