Megújult a MÉBOT

Dr. Horváth Imre

A MÉBOT XIII. Kongresszusa (Aggtelek, 2008. május 29-31.) mérföldkövet jelentett a Társaság tevékenységében.

A tartalmi megújulást az előadások sokoldalúsága bizonyította, a szervezeti megújulást a Kongresszus keretében lezajlott Közgyűlés határozta el.

Megújult a MÉBOT

Mi ez a megújulás, aminek gyökerei már néhány évre nyúlnak vissza, fokozatosan tükröződve a kongresszusok résztvevői körében és a programokban? A megújulás lényege, hogy az életbiztosítási orvostan mellé mind nagyobb mértékben felzárkózott az egészségbiztosítási-, a társadalombiztosítási orvostan.

Az üzleti biztosítók személybiztosítási tevékenységében mind szélesebb területen helyt kaptak a kiegészítő jellegű egészségbiztosítási termékek (pl. napi térítéses, műtéti térítéses biztosítások) és a külföldre utazók számára kidolgozott sürgősségi teljes körű egészségbiztosítás. A társadalombiztosítási orvostan a megindult egészségbiztosítási szakorvosképzés keretében egységes orvostudományi szakterületté alakult az életbiztosítási orvostannal. Az orvosszakértői tevékenységben kölcsönösen figyelembevételre és alkalmazásra kerül a korábban nagyrészt különálló szakismeretek integráltsága.

A XIII. Kongresszushoz kapcsolódó Közgyűlés a kialakult szakmai megújulást elismerve szavazta meg, hogy Társaságunk a jövőben Magyar Élet- és Egészségbiztosítási Orvostani Társaságként működjön, evvel is tükrözve az új szakmai tartalmi változást.

A kongresszusok résztvevői körében évek óta egyre nagyobb mértékben voltak jelen a társadalombiztosítási és az igazságügyi orvosszakértésben dolgozó kollégák, a XIII. Kongresszuson pedig már jelentős számban. Sor kerülhetett ezért arra a változásra is, hogy a Társaság vezetésében minden egészségbiztosítással foglalkozó szakterület reprezentánsai jelen legyenek. Ezen a Kongresszuson tartott vezetőségválasztás ennek megfelelő eredménnyel végződött. Mind a társasági elnökségben, mind a vezetőségben megválasztásra kerültek, arányosan helyt kaptak üzleti biztosítási, társadalombiztosítási és igazságügyi orvostani szakemberek.

Maga a kongresszusi program is – amit itt a lapban megjelenő valamennyi előadás témája és mondanivalója bizonyít – az új tartalmi változást tükrözi. A kongresszus meghirdetett fő témái (történeti elemzés a biztosítási orvostani területek múltbeli és jelenlegi együttműködéséről, az igazságügyi orvosi szakértés kérdései az extrém sportbiztosításokkal kapcsolatban, a vírusfertőzések biztosítási vonatkozásai, az aktuális orvosszakmai-jogi szabályozási kérdések) ugyancsak ezt a változást kívánták szolgálni. A bejelentett előadások a megfogalmazott célkitűzéseknek teljes mértékben megfeleltek. Ezekből az előadásokból kerülnek itt közreadásra azok, amelyekre a lap terjedelmi korlátain belül lehetőség volt, de ugyanakkor jól türközik a Társaság megújult arculatát.

Vissza a lap tetejére
FIGYELMÉBE AJÁNLJUK

Utolsó frissítés dátuma: