A mackók világa

Ne a széfen spóroljon!

Annak, aki pénzére, ékszereire és egyéb féltett értékeire is biztosítást kíván kötni, azokat bizonyos összeghatár felett mindenképen MABISZ által minősített értéktárolóban kell őriznie.

A mackók világa

Az értékeket megfelelően kell tárolni, ez a nagy értékekre fokozottabban igaz, aki pedig pénzt, ékszert és hasonló vagyontárgyakat akar biztosítani, annak egyenesen kötelező megfelelő tárolóról gondoskodni. Ezen nem is szabad spórolni. Kiss József, a MABISZ megbízásából biztonságtechnikai eszközök termék-megfelelőségi vizsgálatát végző Pluto Kft. ügyvezetője szerint az olcsó tárolók kisebb védelmet biztosítanak. Jobb a nagyobb kárt elkerülendő minőségi értéktárolót vásárolni. Arról nem is beszélve, hogy ami nem rendelkezik MABISZ-ajánlással, és nem felel meg az adott biztosító előírásainak, kártérítésre vonatkozóan semmilyen garanciát nem jelent. Ezen kívül nem csak a tárolóra, de a rögzítésre vonatkozó előírásokat is be kell tartani.

Hol és hogyan

A minősített értéktárolókhoz mindig pontos leírást mellékelnek arról, hogy milyen módon és mivel kell rögzíteni. Éppen ezért ezt mindig meg kell mutatni a telepítést végző szakembernek. Fontos, hogy a telepítő, aki felszereli a tárolót, ne spóroljon le egyetlen csavart sem, és pontról pontra a leírásnak megfelelően rögzítse a tárolót. Később ugyanis akár az ilyen apró eltéréseken is múlhat az ügyfél vagyona, illetve – ha mégis kirabolták – a kártalanítás.

Értékek és szintek

A MABISZ technikai ajánlása a vagyontárgyakat értéküktől és a biztosítási összegtől függően különböző vagyoncsoportba sorolja, és ennek megfelelően határozza meg az ajánlott tárolási körülmények technikai paramétereit és védettségi minimumát.

Ez az egyszerű, elektronikai védelmet nélkülöző lemezszekrénytől a megfelelő jelzőrendszerrel felszerelt kettős falú páncélszekrényig vagy éppen a külön értéktároló helyiségig terjedhet. (Ha a megfelelő páncélszekrény egytonnányi feszítőerőnek is ellenáll, és épületszerkezeti tartóelemhez van rögzítve, illetve két megfelelő minősítésű értéktárolózár is védi, akkor – egyéb feltételek teljesülése esetén – akár több százmillió forintnyi érték tárolására is hitelesítve van.)

Anyagi kérdések

A MABISZ az egyes értéktárolók minden technikai paraméterét pontosan rögzíti, például anyagukat, falvastagságukat vagy – kétfalú tároló estén – a falak távolságát. Az ajtólap vastagságát, a zárszerkezet típusát, valamint a fúrás elleni védelem meglétét ugyancsak rögzítik, az pedig minden fokozatban alapkövetelmény, hogy a kulcsot a zár nyitott állapotában ne lehessen kivenni a zárból.

Az ajánlásban a tároló rögzítésére nézve is pontos utasításokat találunk, amelyek a rögzítést szolgáló eszközökön túl azt is tartalmazzák, hogy a rögzítés mekkora feszítő erőnek álljon ellen.

Mindezeken túl – egy bizonyos szint felett – még a szükséges elektronikai jelzőrendszerek beszerzésénél is érdemes pontosan követni az előírásokat. Az értéktároló beszerzése előtt természetesen ajánlatos alaposan átböngészni a biztosítóval kötött szerződést, és szükség esetén külön kikérni az adott biztosító szakvéleményét.

További részletek, leírások, listák a www.mabisz.hu és a www.pluto.hu oldalakon olvashatók.


BIZTOSÍTÁRS Magazin

Vissza a lap tetejére
FIGYELMÉBE AJÁNLJUK

Utolsó frissítés dátuma: