Búcsú Gutenbergtől

A szokásos fordulattal úgy is mondhatnánk, hogy a Biztosítási Szemle utolsó számát tartja kezében az olvasó.

Az információ azonban pontosítandó: az utolsó nyomtatott példányát.

Búcsú Gutenbergtől

A Biztosítási Szemle első számának kéziratait öt és fél évtizeddel ezelőtt adták le a nyomdába, ahol szorgos és értő kezek ólombetűkből szedték ki a szöveget, ami a nyomdagépekbe került, majd a kötészetre és az expediálóba. Onnan pedig – jó esetben – dolgozóasztalunkra, könyvespolcunkra, esetleg a könyvtárak, kutatóhelyek gyűjteményeibe. De nyilván akad belőlük még jó néhány azonos példány a biztosítók nyomtatványraktáraiban is. A terjesztési ügyetlenségből származó remittendát ugyanis soha nem regisztráltuk.

A Biztosítási Szemle a jövőben a világhálón jelenik meg, mindenki által hozzáférhető módon. A Szemle potenciális olvasóközönsége sokszorosa a nyomtatásban megjelent példányszámnak, még akkor is, ha sokan csak alkalmilag, vagy célzottan, egy-egy konkrét munkához kötötten keresik a lap cikkeit, közleményeit, információit. A nyomtatott lap példányszámának a lehetséges érdeklődők számához való igazítása nem csak gazdaságtalan, de felesleges is lenne.

Az internet azonban olyan lehetőséget kínál, amely nagyon csábító: a rendszeres olvasás mellett az időszakos érdeklődők, informálódók számára is könnyen alkalmat teremt a tájékozódásra, szakmai böngészésre.

A világhálón való megjelenés a Szemle szerkesztését is forradalmasíthatja. Itt nem a „lapzárta” miatti szerkesztői sürgetésekre gondolok, hanem éppen ellenkezőleg: egy-egy aktuális téma közzétételével nem kell megvárni a következő lapszámot, hiszen a cikk akár órákon belül rákerülhet a felületre, s emiatt az „anyagtorlódástól” sem kell tartani. És akkor még nem is szóltunk a szerkesztők réméről: a terjedelemről! Szerzőink a megmondhatói, hogy hány értékes és alaposan kidolgozott tanulmányt kellett „megcsonkítani” (ezt szemérmesen szerkesztésnek hívjuk), vagy több részletben közölni – kizárólag terjedelmi okok miatt.

Azzal is számolunk, hogy Biztosítási Szemlére olyanok is rá fognak kattintani, akik még soha nem találkoztak a lap nyomtatott formátumával.

Ez pedig kétségtelenül hozzájárulhat majd a pénzügyi és biztosítási kultúránk oly’ sokat ostorozott színvonalának javításához.

Tehát: www.biztositasiszemle.hu! Enter!

Lectori salutem!


Trunkó Barnabás

Vissza a lap tetejére
FIGYELMÉBE AJÁNLJUK

Utolsó frissítés dátuma: