Megújulás után, sikeres kongresszus Sümegen

MÉBOT XIV. Kongresszus, 2009, május 14-16.

A MÉBOT XIV. Kongresszusának előkészítése, szervezése során több aggódó hang is figyelmeztetett bennünket, hogy a gazdasági válság miatt változtatnunk kell az eddigi megszokott kongresszusi formán, ha sikeres, nagy létszámú, sok szakmai előadást tartalmazó konferenciát akarunk tartani 2009-ben.

Megújulás után, sikeres kongresszus Sümegen

A mérföldkőnek tartott 2008. évi kongresszus után, mely a közgyűlési határozat értelmében a Társaság nevét Magyar Élet- és Egészségbiztosítási Orvostani Társaság névre módosította, úgy gondoltuk, nem adhatjuk fel eddigi szakmai igényességünket. Bíztunk abban, hogy az életbiztosítási orvostan mellé csatlakozó biztosítási szakmák, mint az egészségbiztosítási, a társadalombiztosítási, igazságügyi orvostani szakmák képviselői, az előző évekhez hasonlóan idén is nagy létszámban érdeklődnek majd ezen a területen egyedülálló tapasztalatcserére alkalmat adó biztosítási konferencia iránt. A kihívásokat ismerve, és a gazdasági és társadalmi körülményeket is figyelembe véve úgy döntöttünk, hogy a tervek szerint folytatjuk a szervezést. Az idő igazolta döntésünk helyességét.

A XIV. Kongresszusra regisztrált 120 résztvevő 34 előadást és 3 posztert mutatott be. Ez a szám majdnem pontosan megegyezett az előző évi rendezvényen megtartott szakmai előadások számával. A témák is igen széles körét érintették a különböző biztosítási területeknek. Hagyományosan az orvosszakértői tevékenység és az egészségbiztosítás és annak változásai tartottak számot nagy érdeklődésre és helyenként parázs vitát is kiváltottak az előadók és résztvevők között. Ez az aktivitás éltető ereje a kongresszusoknak, továbbképzéseknek. Fontosnak tartjuk azonban, hogy ezek a viták elkerüljék a vádaskodásokat és politikai felhangokat, ezért a továbbiakban is csak biztosítás-szakmai, adatokkal alátámasztott előadásoknak kívánunk helyt adni, hogy a szakma érvényesülhessen a tudományos Társaságunk rendezvényén. Külön köszönjük, hogy Medgyaszai Melinda államtitkár asszony elfogadta meghívásunkat, és előadásával segített megérteni azokat a problémákat, lehetőségeket, melyek ma a magyar egészségbiztosítás és társadalombiztosítás előtt sokasodnak.

Idén is nagy létszámban volt jelen az utasbiztosítási szakma. Előadásaikban döntően arra keresték a választ, hogyan lehetne a repatriálás problémáit megoldani és egységes szakmai elvek szerint végezni, azért, hogy a biztosított beteg a legoptimálisabb szállítási módot és ellátást kapja. Az utazási orvostan oktatásának eredményeit Felkai Péter mutatta be. Az extrém sportok még mindig megoldatlan terület a biztosításban, ezért – újításként is – kerekasztal-megbeszélés formájában próbáltuk meg feltárni, hol is tartunk ma ebben a kérdésben, és milyen megoldási lehetőségek adódnak biztosítási szempontból. Ez a rendezési forma tetszett a résztvevőknek, így várható, hogy a jövőben hasonló formában egyéb érdekes témákat is megvitatunk majd.

A keresőképtelenség, a kardiovaszkuláris kockázat, hypertonia, az alkohol- és drogfogyasztás témái ismét jelentős számban kerültek bemutatásra. Külön öröm, hogy az előadók adatokkal támasztották alá megállapításaikat, és igazolták az elméletek gyakorlati oldalát is. A három nap szoros szakmai programja miatt sokszor csak a szünetekben és a kellemes környezetet biztosító Kapitány Hotel szolgáltató helyiségeiben, ebéd és vacsora körüli időben volt lehetőség a hosszabb, személyes szakmai megbeszélésekre.

A közgyűlés résztvevői úgy döntöttek, hogy továbbra is ezt a megszokott rendezési formáját folytassuk a MÉBOT Kongresszusnak, így 2010-ben várhatóan ismét hasonlóan nagy létszámban találkozhatunk az ország egyik olyan városában, mely biztosítja azt a megfelelő, nyugodt környezetet, ahol a szakma képviselői megoszthatják egymással tapasztalataikat és gondolataikat.

Köszönjük a Biztosítási Szemle szerkesztőinek, hogy idén is lehetőséget adtak arra, hogy a kongresszuson elhangzott előadások írott formában is megjelenhessenek. A következő cikkek csak egy részét képezik a szakmai anyagnak, de reméljük, hogy az év folyamán még több kollégánk juttatja el majd munkáját, melyet publikálhatnak a megújuló Biztosítási Szemlében.

Sikeres eredményes munkát kívánok mindenkinek a 2009/2010 évre.


Dr.Bibok György

MÉBOT főtitkár

Vissza a lap tetejére
FIGYELMÉBE AJÁNLJUK

Utolsó frissítés dátuma: