A jövő a takarékoskodóké!

A kormányok és a globális pénzügyi szolgáltató ágazat együttműködésének új hullámára van szükség, ha a fogyasztókat világszerte megtakarításra akarják ösztönözni, hogy alternatív forrást biztosítsanak a pénz- és tőkepiacokkal szemben, állítja a KPMG nemzetközi felmérése.

A jövő a takarékoskodóké!

„A megtakarítók jövője” című felmérésében a KPMG 12 országban (Argentína, Ausztrália, Brazília, Kína, Németország, India, Japán, Szingapúr, Svájc, Törökország, az Egyesült Királyság és az USA) vizsgálta a megtakarítások adóztatását, valamint a nemzetközi szervezetek erőfeszítéseit a határon átnyúló megtakarítások piacának megnyitására és az adóelkerülések megakadályozására.

Bár a felmérés következtetése szerint új nemzetközi szabályozási rendszer alapjai vannak kialakulóban, a kormányok és a pénzügyi szolgáltatási ágazat lassan alkalmazkodnak az új kihíváshoz, noha a lehetőségeknek és a biztonságnak a megtakarítók által elvárt elegyének megteremtéséhez együtt kell működniük.

A megtakarítások valóban nemzetközi piacának kialakítására való törekvés legnyilvánvalóbban az Európai Unióban figyelhető meg, ahol az Európai Bizottság jogi lépéseket tesz azon országok kormányai ellen, ahol az adórendszer továbbra is előnyben részesíti a belföldi megtakarításokat a külföldi megtakarításokkal szemben.

Közös fellépés

Ezzel párhuzamosan az európai kormányok együttműködnek annak érdekében, hogy a pénzügyi szolgáltatókat rákényszerítsék a más országban élők által náluk elhelyezett megtakarításokra vonatkozó információk kiszolgáltatására. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) pedig jelentős előrehaladásról számolt be hosszú ideje folytatott kampányában, amelynek célja, hogy világszerte törvényi változásokat sürgetve javítsa a banki információkhoz való hozzáférést adózás céljából.

„A kormányok előtt álló feladat, hogy magukévá tegyék ezt a nemzetközi törekvést a határok megtakarítások előtti megnyitására, és némi összhangot teremtsenek a megtakarítások sokféle adóztatási módja között” – nyilatkozta Mike Glover, a KPMG adóosztályának vezető partnere.

Harmonizálási kényszer

„Felmérésünk számos eltérő adórendszert talált mindössze 12 országban, viszont, csak egyetlen példát idézve, tagvállalataink üzleti munkatapasztalataiból tudjuk, hogy erős nemzetközi támogatottsága van azoknak a törekvéseknek, hogy harmonizálják a nyugdíjak határon átnyúló adóztatását.

A pénzügyi szolgáltatói ágazat előtt álló kihívás, hogy mielőbb összefogjon a kormányokkal ebben a projektben. A jövőbeli nemzetközi megtakarítási termékeket úgy kell majd kialakítani, hogy magukban foglalják a jóval szigorúbb közzétételi rendszer pótlólagos költségeit. Követelmény lesz a nagyobb átláthatóság, ha a pénzügyi szolgáltatókat engedik új piacokon működni. Azoknak a társaságoknak, amelyek ezt akarják tenni, együtt kell most működniük a kormányokkal, hogy segítsenek kialakítani az új szabályokat.”

Külföldi megtakarítók

Míg a felmérés az adórendszerek széles skáláját tárja fel, csak néhány kedvezményt talál a nemzetközi megtakarítók számára. A kivétel Brazília, ahol a gazdasági siker növelte a gazdaságba vetett bizalmat, és ahova így jelentős megtakarítások áramlottak. Célzott adókedvezmények növelték a külföldi részvételt a brazil tőzsdén, és emellett a külföldi megtakarítóknak lehetőségük volt a kormány által létrehozott speciális nyílt befektetési alapokba befektetni, amelyek mentesülnek mind a tőkenyereség-adó, mind a nyereségadó alól.

Az Európai Bizottság ösztönzésére az európai kormányok megkezdték adójogszabályaik módosítását, hogy lehetővé tegyék befektetési alapok határon átnyúló forgalmazását. A belföldi és a külföldi nyugdíjpénztárak megkülönböztetésének megszüntetése azonban jóval lassabban halad, és sok ország, úgy tűnik, megvárja az Európai Bizottság Belgiummal, Spanyolországgal, Dániával, Franciaországgal, Írországgal, Olaszországgal, Portugáliával és az Egyesült Királysággal szembeni jogi intézkedéseinek kimenetelét, mielőtt döntene arról, mit tegyen.

„Érthető, ha a megtakarítóknak világszerte azt gondolják, hogy a megtakarításból származó hozamuk szintje másodlagos szempont volt a kormányok számára, amelyeket leginkább az izgatta, hogy elkerüljék egy recesszió legrosszabb hatásait” – mondta Mike Glover.

„Ennek meg kell változnia, ha a cél, hogy növekedjen a a megtakarítások aránya, és helyreálljon a tőkeáramlás. A kormányoknak és a pénzügyi szolgáltatási ágazatnak lehetősége van erre, ha kialakítanak egy valóban nemzetközi megtakarítási piacot. Ez olyan lehetőség, amelyet nem szabad elszalasztani.”

A felmérés főbb megállapításai:

  • Az új kutatás szerint lassan olvadozik a jég a megtakarítások körül, ahogy egyre nagyobb teret nyer az együttműködés az adózás területén.
  • Az új szabályozások sarokköve az átláthatóság.


www.piacespfrofit.hu

Vissza a lap tetejére
FIGYELMÉBE AJÁNLJUK

Utolsó frissítés dátuma: