Nem tudja, mennyiért bankol? Akár több tízezer forintot is kidobhat az ablakon, de ennek nem kell így lennie

A jövő év lehet az az év, amikor tudatosabban állunk a pénzügyeinkhez a járvány miatt. Sokan megtanulták idén, hogy minden forint számít, az is, amit bankolásra költünk. Szakértővel vizsgáltuk meg, hogy milyen költségeket rejt egy bankszámla és hogyan érdemes olcsósítani.

Nem tudja, mennyiért bankol? Akár több tízezer forintot is kidobhat az ablakon, de ennek nem kell így lennie

2020.12.12

Sokan a mai napig meglepetten állnak a bankszámlájuk havi egyenlegközlő kimutatása előtt, amikor meglátják, hogy mennyi pénzt vont le tőlük a bank egy-egy utalásért vagy kényelmi szolgáltatásért. Ezek a költségek gyakran több tízezer forintra is rúghatnak évente, márpedig idén kiderült: érdemes megalapozottan költekezni, hiszen bármikor beüthet egy koronavírushoz hasonló katasztrófa.

A Bank360.hu elemzői elmondták, hogy a leggyakoribb bankszámlához kapcsolódó díjak, amelyekre oda kell figyelnünk:

  • a készpénzfelvétel díja,
  • az átutalások költségei,
  • a számlavezetés díja,
  • és a bankkártya éves díja.

Nemcsak bankonként, de bankon belül is hatalmas eltérések lehetnek a számlák árazása között, ráadásul ma már több tucat termék közül választhatunk.

A Bank360.hu által vizsgált pénzintézetek bankszámlái között találhatunk olyat decemberben, ahol csak a számlavezetési díj 17 832, a bankkártya díja pedig 8 723 forint évente, míg ha havonta felveszünk a törvényileg díjmentes 150 000 forinton felül további 200 000 forintot készpénzben, 44 976 forint lesz a készpénzfelvétel éves díja. Ha készpénzfelvétel helyett 350 000 forintot átutalnánk, annak díja éves szinten 6 300 forint lenne. Azaz annak, aki előszeretettel használ készpénzt, egy ilyen bankszámla éves szinten akár 71 531 forintba is kerülhet, de még akkor is 32 855 forint, ha átutalással fizet.

A szakportál felhívja a figyelmet, hogy további költségek is drágíthatják a számlánkat: tipikusan ilyen népszerű, de drága szolgáltatás az SMS-értesítés a tranzakciók után, amely egy nagyobb számlaforgalom mellett havi több száz, éves szinten pedig több ezer forint lehet.

Hogyan olcsósítsuk a bankszámlánkat?

"Legyen szó akár lakossági vagy vállalati számlavezetésről, aki elég alaposan felméri a bankok ajánlatait, és ismeri a saját számlahasználati szokásait, hatékonyan csökkentheti a bankolási kiadásait" - véli Veres Patrik, a Bank360.hu pénzügyi szakértője. Minden nagyobb kereskedelmi bank kínál díjkedvezményt, ha teljesítjük az ehhez tartozó feltételeket. Ilyen például egy meghatározott jövedelem rendszeres érkeztetése a számlára: minél nagyobb összeg kerül a számlára havonta, annál kedvezőbb díjak mellett használhatjuk a lakossági számlát. Egy másik módja az olcsósításnak az aktív bankolás: ha vállaljuk egyes szolgáltatások igénybevételét és azt, hogy bizonyos számú tranzakciót elvégzünk havonta, szintén csökkenhet az ár.

“Kedvezőbb áron érhetők el azok a számlacsomagok is, amelyek digitális megoldásokra támaszkodnak. A bank számára is az a leginkább költséghatékony megoldás, ha a bankfiók, az ügyintéző és a papírmunka helyett a netbankot, mobilbankot választjuk és önállóan bankolunk. A rendszer fenntartása olcsóbb, így a mi bankszámlánkat is olcsóbban kínálhatja a bank, arról nem is beszélve, hogy járvány idején a netbankolásnak higiéniás előnyei is vannak.”

Hogyan hasonlítsuk össze a számlákat?

2021-ben is egyszerű dolgunk van, ha meg akarjuk tudni, mennyiért is bankoltunk idén. A pénzintézetek idén először küldtek, de 2021 januárjában is küldenek egyszerűsített díjkimutatást, amellyel könnyedén átláthatjuk, mennyibe került a bankszámlánk 2020-ban.

Ennek tudatában már pofonegyszerű a Bank360.hu bankszámla kalkulátorával összehasonlítani, hogy ehhez képest találunk-e olcsóbb megoldást. A személyre szabott kalkulációval, online bankolást választva láthatjuk, hogy a banki költségeket éves szinten bőven 10 000 forint alá is csökkenthetjük egy kedvező bankszámla kiválasztásával.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: