Lakásbiztosítás kalkulátor
Lakásbiztosítás kalkulátor
Kalkuláljon és kössön egyszerűen!

Hasonlítsa össze több biztosító ajánlatait és kösse meg biztosítását!

Díjszámítás
Biztosítók az oldalon
AEGON
Allianz
Chubb
Colonnade
DAS
EUB
Generali
Genertel
Groupama
K&H
Köbe
Mapfre
Mondial
Posta Biztosító
Signal Iduna
Union
Uniqua
Waberer

Robbanás

Mi a robbanás, és mi nem az?

A köznyelvben kétfajta jelenséget is egyaránt robbanásnak hívunk. Az egyik, amikor valamilyen zárt térben megnövekszik a túlnyomás, és ez hirtelen felszabadul (pl. kávéfőző- vagy kuktarobbanás), a másik pedig amikor valamilyen éghető anyag nagy sebességgel, hang- és erőhatással gyullad meg (pl. gázrobbanás). Nyilván nem szándékos, de vannak olyan biztosítók (Aegon, Groupama, MKB, Union) amelyek feltételszövege szó szerint értelmezve nem tartalmazza mindkét esetet – ennek ellenére nem jellemző, hogy kárrendezéskor ezzel probléma lenne.

Lakásbiztosítás kalkulátor

Hasonlítsa össze partnereink lakásbiztosítási ajánlatait kalkulátorunkkal!

Díjszámítás »

Több biztosító (kivéve: Köbe, Signal, Union, Uniqa és Wáberer) ideérti a robbantásból eredő károkat is – tehát amikor a környéken valamilyen okból előre eltervezett, hatóságok által felügyelt robbantást végeznek, és ez az óvintézkedések ellenére is kárt okoz a lakásunkban.

Általában nem része a biztosítási szerződésnek az összeroppanás (régi tévék képcsöve tud ilyet produkálni, mert belül vákuum van), a hangrobbanás (egyedül a Signal vállalja), és az az eset, amikor csak a nyomás tartására eredetileg szolgáló eszköz károsodik.

Hogyan kerülhetjük el a robbanást?

Bármilyen berendezést, amiben túlnyomás van, csak a rendeltetésének megfelelő módon használjunk, a biztonsági berendezéseiket soha ne iktassuk ki, ellenben rendszeresen ellenőriztessük. Ugyancsak rendszeresen tartassuk karban gázüzemű berendezéseinket, gázszivárgás esetén pedig ideiglenesen se nyissuk meg a gáz főelzáróját a hiba elhárításáig. Gyúlékony, könnyen párolgó anyagokat lehetőleg ne a lakásban használjunk, és a parketta lakkozását is csak megfelelő szellőzés, szellőztetés mellett végezzük. Semmiképpen ne tartsunk a lakásban robbanószereket (még petárdát és tűzijátékot se), és különösképpen tartózkodjunk a gázüzeműre átalakított autók otthoni, házilagos töltésétől.

Mi a teendő robbanáskár esetén?

A robbanás az esetek többségében együtt jár tűz keletkezésével is, de ettől függetlenül is hívjuk ki a tűzoltókat. A biztosító robbanáskár után is követelheti hatósági iratok bemutatását.

A robbanáskárt maximum 2 napon belül be kell jelenteni a biztosítónak, amely 5 napon belül kiküldi a szakértőjét szemlét tartani (nagyobb robbanáskárok esetében persze sokkal gyorsabb szokott lenni a folyamat). A helyszíni szemléig csak olyan mértékben változtathatunk a kár helyszínén, ami a károk enyhítéséhez és a további károk megelőzéséhez szükséges. Mindenképp érdemes azonban fényképeket, akár videót is készíteni a kár helyszínéről, és az azonosítható maradványokat se dobjuk ki, őrizzük meg a kárszakértő megérkezéséig.

A továbbiakban sok teendőnk lehet a helyreállítással, javításokkal, árajánlatok, számlák beszerzésével, de ezekben az ügyekben általában követhetjük a biztosító szakértőjének útmutatásait.

Figyelem – kivétel az Aegon Biztosító esetében!

Az Aegon Biztosító minden káreseményre a biztosítási szerződés létrejöttétől számított 15 napos várakozási időt köt ki, tehát az ekkor bekövetkezett károkat nem téríti meg.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: