Hírek, érdekességek

A bankváltásról kicsit másként

Ha már kellőképpen belefáradtál a bankszámla költségek számolgatásába, és már kevered a különböző szuper bankok még szuperebb kedvezményeit, akkor itt az idő, hogy egy kicsit másként is gondolj a bankváltásra. Elvégre a Te igényeid a fontosak, nem a bankoké.

Milyen szempontokat vehetsz még figyelembe?

Vannak olyan dolgok, amelyek nem költségfüggők, de fontosak lehetnek. Ilyen például az, hogy bízol-e az adott bankban? Elég ügyfélbarát-e az adott bank? Korrektül járnak-e el az ügyfelekkel vagy trükköznek? Van-e a banknak a lakhelyed, a munkahelyed vagy a szokásos napi útvonalad közelében fiókja? Milyen az ügyfélkiszolgálás színvonala? Rendelkezik-e az adott bank mindazokkal a technikai lehetőségekkel, amikre szükséged van? Például webkártyával, ami most sincs minden bankban.

Fontos és költségfüggő is, hogy hol és mennyi pénzkiadó automatája van a banknak. Egyrészt praktikussági okokból: a hétköznapokban könnyen eljuss egy automatához, ha szükséged van készpénzre. Másrészt minden banknál a saját automatából történő készpénzfelvétel a legolcsóbb, így ezeket érdemes elsősorban használni. Még akkor is, ha az egekbe emelik a tranzakciós illetéket (immár harmadszor) és ez kétségkívül alaposan növelni fogja a készpénzfelvételi költségeidet!

Apropó, arra lehet számítani, hogy a készpénzforgalmazás egyre drágább lesz, így jobban jársz, ha új módszerek után nézel. Alternatíva lehet a bankkártyával történő vásárlás, ami eddig sok banknál költségmentes volt, most azonban a megemelt illeték miatt ennek a költségei is növekedni fognak, de mégsem annyira, mint a különböző készpénzfelvételi díjak. Másik lehetőség a netbankolás, vagy a mobilfizetés, amit a bankok az alacsonyabb költségekkel támogatnak.

Mindig olyan bankszámlát érdemes választani, ami igazodik az igényeidhez! Hiába vannak a szuper kedvezmények, ha nem tudod kihasználni. Ne hagyd magad átverni a 3 hónapos extra akciókkal sem! Lehet, hogy 3 hónapig kapod a szuper kedvezményes „ellátást”, de tuti, hogy azt a későbbi hónapokban behozza a bank! Ne hagyd, hogy olyan szolgáltatásokat tukmáljanak Rád, amikre nincs igazán szükséged, ezek csak plusz költséget jelentenek.

Tipp: vedd elő a jelenlegi bankszámla kivonatodat és nézd át olyan szempontból, hogy milyen típusú forgalmakat bonyolítasz rajta! Hasonlíts össze több kivonatot, így könnyen kiderülnek a szokásaid! Lehet, hogy meglepődsz az eredményen! Az viszont biztos, hogy egy alapos elemzéssel biztosan megtalálod azokat a pontokat, ahol csak a szokásaid változtatásával is csökkenteni lehet a költségeidet! (Hívd segítségül a netes banki kalkulátorokat!) 15-20 ezret is megtakaríthatsz évente, márpedig egy bankszámlát 4-5 évig biztosan használni fogsz. Ez meg ugye már 100 ezer mínusz. Szóval hajrá :-)